Cine sunt naziști: rușii sau ucranienii? Crimele globale ale grupului de criminali Wagner, folosit de Putin pentru misiuni „murdare”. Fondatorul, Dmitri Utkin, s-a declarat un simpatizant al regimului nazist

Spread the love

Companiile omului de afaceri rus Yevgeny Prigozhin sunt implicate în asigurarea securității sau organizarea de campanii politice în 10 țări africane, a aflat agenția Bloomberg. Potrivit surselor sale, oamenii lui Prigojin, cunoscut în Rusia drept „bucătarul lui Putin”, sunt activi în prezent în Angola, Guineea, Guineea-Bissau, Republica Democratică Congo, Zimbabwe, Libia, Madagascar, Mozambic, Sudan și Republica Centrafricană și acum în Ucraina.
În schimbul serviciilor companiilor sale, Prigozhin beneficiază de drepturi de exploatare minieră, precum și de facilități pentru desfășurarea afacerilor, notează Bloomberg, citat de Pagina de Rusia.
Compania este fondată de Dmitri Utkin, un fost ofiţer GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), născut în 1970. Armata de mercenari a intrat pentru prima dată în atenția publică în timpul conflictului din Ucraina din 2014, în urma căruia Rusia a anexat Crimeea. Atunci a fost dezvăluit faptul că mercenari ai Grupului Wagner au luptat cot la cot alături de forțele separatiste susținute de Kremlin.
Fondatorul, Dmitri Utkin, s-a declarat un simpatizant al regimului nazist şi a botezat societatea paramilitară după numele compozitorul german Richard Wagner, ale cărui viziuni antisemitiste se spune că l-au inspirat pe Hitler.
Celebrul Wagner Group, o companie militară privată, a comis crime de război pe tot globul. Ei au fost însărcinați să-l asasineze pe Volodymyr Zelensky și alți politicieni ucraineni de rang înalt.
În decembrie, UE l-a acuzat pe Wagner de „abuzuri grave ale drepturilor omului în Ucraina, Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan și Mozambic”.


Deci, care sunt unele dintre crimele pe care le-a comis grupul?
Donbas, Ucraina: Grupul Wagner a apărut pentru prima dată în 2014, pentru a ajuta Rusia să destabilizeze regiunea Donbas.
Sute de membri i-au asasinat pe lideri separatiști din Donbas care nu urmau ordinele Kremlinului, uciderile fiind atribuite Ucrainei.
Siria:Wagner opera în Siria în 2015, unde rușii doreau să întărească regimul dictatorului Bashar al-Assad.

În 2017, angajații Wagner au torturat un dezertor din armata siriană.
Filmări groaznice au arătat cum i-au rupt picioarele cu un baros și apoi i-au zdrobit pieptul, apoi i-au tăiat mâinile, capul și, în cele din urmă, i-au dat foc cadavrului.
Comportamentul lui Wagner în Siria a devenit în cele din urmă atât de rău încât guvernul rus a refuzat să-i plătească, considerându-i niște cowboy periculoși.
Republica Centrafricană: mercenari Wagner au sosit în RCA pentru a-l sprijini pe președintele Faustin-Archange Touadéra împotriva rebelilor în 2017.
Angajații Wagner au fost acuzați de ONU și Franța că au comis abuzuri ale drepturilor omului și ucideri extrajudiciare ale suspecților rebeli.
Au existat și acuzații de viol, tâlhărie și tortură împotriva civililor neînarmați.
Națiunile Unite anchetează un presupus masacru în timpul unei operațiuni comune a forțelor guvernamentale și a luptătorilor Wagner.
O sursă militară a declarat pentru AFP că peste 50 de persoane au murit, unele în „execuții sumare”
În 2018, trei jurnalişti ruşi care relatau despre activităţile lui Wagner în RCA au fost împuşcaţi. Un alt jurnalist rus care investiga grupul a „căzut” din apartamentul său de la etajul cinci.
Sudan: se crede că mercenarii Wagner au antrenat forțele guvernamentale.
De asemenea, grupul „răspândește dezinformarea pe rețelele de socializare și se implică în activități ilicite legate de exploatarea aurului”.
Mozambic: Wagner a sprijinit armata în lupta sa împotriva insurgenței militante islamiste din nord.
Aceștia au fost acuzați că au incendiat sate, au terorizat civili și au ucis femei și copii.
Cu toate acestea, grupul s-a retras în fața jihadiștilor după ce aproximativ o duzină de bărbați au fost uciși în atacuri înfiorătoare ale teroriștilor ISIS.
Se credea că au fost uciși în ambuscade și operațiuni greșite.
Mali: Guvernul Mali a angajat 1.000 de agenți Wagner în decembrie.
Se crede că agenții ruși au ajutat la formarea loviștilor care au preluat conducerea anul trecut.
Wagner a fost, de asemenea, implicat în operațiuni împotriva ISIS în Siria și Mozambic.
În Mozambic, șapte mercenari au fost uciși de militanții legați de ISIS – inclusiv patru care au fost împușcați și apoi decapitați.
Ambele atacuri au fost ambuscade în statul Cabo Delgado din nordul Mozambicului, potrivit unor surse din armata țării.
The Times a raportat că între 2.000 și 4.000 de mercenari ai Grupului Wagner au sosit în Ucraina în ianuarie, dar cu misiuni diferite.
Generalul Sir Richard Barrons, fost comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite, a declarat: „Sunt foarte eficiente, deoarece sunt greu de identificat.
„Pot să apară din umbră, să facă lucruri foarte violente și apoi să dispară din nou, fără să fie evident cine a fost responsabil. Nu sunt direct legate de guvernul rus și, prin urmare, sunt plauzibil de negat”.
Surse au spus că miliția a fost informată despre planurile lui Putin împotriva Ucrainei în decembrie, cu mult înainte ca armata rusă să fie informată.
Vladimir Putin este clar hotărât să își dubleze calea violenței și agresiunii, absolut brutal în felul în care tratează poporul ucrainean.

Sursa se poate citi AICI în limba engleză

 

 

Tagged:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *