„Ciocănitoarea” care bruia postul de radio „Europa liberă” pe timpul lui Ceaușescu

Spread the love

Loading

Oricine a ascultat postul de  radio „Europa liberă” sau a fost un operator de radioamatori, pe la mijlocul anilor 1970 până la sfârșitul anilor 1980, era familiarizat cu un zgomot ascuțit, repetat, „rat tat tat tat”. 

Acest zgomot de fond întrerupea semnalele de telecomunicații din întreaga lume. Poreclit „Ciocănitoarea”, semnalul a provenit dintr-o gamă masivă de antene ascunse adânc în pădure – două situate lângă Cernobîl, în Ucraina, și un al treilea pe coasta Pacificului rusesc, în apropierea insulei Sakhalnsk. Aceste antene făceau parte dintr-un sistem radar de avertizare timpurie, numit Duga, pe care sovieticii l-au dezvoltat pentru a detecta rachetele balistice decolate din America.

Antenele de transmisie utilizate de Duga au fost masive și antena de lângă Cernobîl avea de 210 de metri lățime și 85 de metri înălțime, fiind compusă de trei sute de elemente de transmisie individuală. Antenele operau la niveluri de putere extrem de mari, de până la 10 milioane de wați, care practice au înecat complet transmisiile legitime care aveau loc pe o anumită frecvență comercială. În afară de perturbarea radioului și a radioului de amatori de scurtă durată, inclusiv a posturilor de radio din Moscova, zgomotul repetitiv putea fi auzit uneori și pe circuitele telefonice, datorită intensității semnalelor.

Sovieticii bruiau orice frecvență adecvată la momentul respectiv, operând adesea în intervalul de la 3 MHz până la 30 MHz, fără a ține seama de alocarea și planificarea frecvenței. Semnalul a devenit atât de neplăcut încât unele receptoare, cum ar fi radiourile de amatori și televizoarele, au început de fapt să includă „planoarele de lemn” în desenele lor de circuite, în încercarea de a elimina interferențele.

Deși sovieticii nu au recunoscut niciodată „ciocănitoarea”, a devenit evident de unde provin semnalele și că au existat mai multe surse. NATO a crezut mulți ani că instalația era un radar obișnuit, dar nu erau siguri ce tip de radar. Alții au crezut că scopul antenelor era de a bloca transmisiile occidentale sau de a întrerupe comunicările submarine. Secretul i-a determinat pe unii să creadă că era un sistem de control al vremii sau chiar o încercare de a controla mintea.

Pe măsură ce apăreau tot mai multe informații despre semnalul care bruia telecomunicațiile, scopul său ca semnal de bruiaj a devenit din ce în ce mai evident. Analiza semnalului a arătat că conținea o secvență de impulsuri identificate a fi o secvență binară pseudo-aleatoare pe 31 de biți, utilizabilă pe un sistem de amplificare a impulsurilor chirpicale, oferind radarului o rezoluție de nu foarte precisă 15 km. Când a apărut un al doilea „ciocănitor”, acesta din urmă situat în estul Rusiei, dar și direcționat spre SUA și acoperind pete goale în modelul primului sistem, scopul real al radarului a devenit la fel de clar ca și ziua.

În 2001, autorul rus Bukharin a dezvăluit că primul sistem experimental, construit în afara orașului Mykolaiv din Ucraina, a detectat cu succes lansări de rachete de la Cosmodromul Baikonur situat la 2.500 de kilometri depărtare. Un prototip secundar, construit pe același loc, a fost capabil să urmărească lansările din Orientul îndepărtat și submarinele din Oceanul Pacific, deoarece rachetele au zburat spre Novaya Zemlya, în ciuda faptului că au o putere destul de scăzută. 

În 1989, când Războiul Rece sa încheiat și Uniunea Sovietică sa despărțit, sistemul a devenit învechit din punct de vedere tehnologic, fiind înlocuit cu sisteme de avertizare timpurie prin satelit care erau mai precise, mai sigure și mai puțin predispuse la interferențe atmosferice.

Guvernul ucrainean permite acum turistilor să viziteze antenele Duga. Deoarece se află în zona de excludere de la Cernobîl – o zonă de excludere de 30 de kilometri, creată în jurul sitului reactorului nuclear de la Cernobîl, trebuie să se obțină în prealabil autorizațiile de dezastru.

O lată stație radio radar „DUGA”, de lângă orașul Pripyat din Ucraina, a fost terminată în 1985, cu doar un an înainte de accidentul de la Cernobîl. Stația a fost utilizată pentru detectarea timpurie a lansărilor de rachete balistice.

Era de dimensiuni gigantice, înălțimea de 140 m și  lungimea de 500 m. Peste 200 de tone de metal au fost folosite pentru  construi antena. Stația nu a fost niciodată utilizată și nici măcar nu a trecut testul final.

Adevărul este că pe întreg terioriu al fostei URSS se află abandonate fabricii și chiar orașe întregi, unde se fabricau în „Războiul rece” arme și se făceau experiențe militare.

{gallery}cioccioc{/gallery}

Sursa: englishrussia.com, amusingplanet.com

Sursa foto: Matt White / Flickr; Ernestas Narmontas / Flickr; Daniel Weber / Flickr; Kevin Dooley / Flickr; Jorge Franganillo / Flickr; Matt White / Flickr; Bert Kaufmann / Flickr; thepurpleblob / Flickr; Paul Duncan / Flickr.