CONDAMNAREA COMUNISMULUI: O PERSPECTIVĂ EUROPEANĂ – CONDEMNING COMMUNISM, A EUROPEAN PERSPECTIVE (bilingv: română – engleză) Interviu cu GORAN LINDBLAD

Spread the love

Loading

 

 

 Motto: „Crescând în Suedia, atât de aproape de Imperiul Sovietic, am fost întotdeauna împotriva comunismului… aceasta a fost prima dată când un grup internațional de parlamentari a condamnat comunismul… Toate partidele comuniste occidentale au fost sponsorizate de Soviete, dar și de RDG” – Goran Lindblad

 

Autor Gabriel Teodor Gherasim

Gabriel Teodor Gherasim: Domnule Lindblad, vă rugăm să ne dați câteva informații biografice despre dvs., atât dinainte, cât și de după ce ați fost ales în poziția parlamentară pe care o dețineți acum.

Goran Lindblad: Sunt activ în politică de când eram adolescent, ca vicepreședinte al Uniunii Naționale a Studenților în 1976-77. Mi-am dat examenul de diplomă la Universitatea din Göteborg în 1977. Am practicat stomatologia fără întrerupere de atunci. Am fost stomatologul unei închisori vreme de 20 de ani. Încă îmi exersez abilitățile cam o dată pe săptămână, în propria clinică. Am fost ales ca membru al Consiliului orașului Göteborg între 1991—‘97; vicepreședinte și subsecvent, președinte al Consiliului local Göteborg, cam în aceeași perioadă. Sunt membru al Parlamentului Suedez din 1997. Sunt membru al delegației pe lângă PACE [acronimul de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, n. AM], European Council din 2004. Actualmente sunt președintele delegației suedeze la PACE. Sunt de asemenea observator asupra situației nucleare a Iranului. Sunt căsătorit, am patru copii cu vârste de 4, 7, 9, și 28 de ani.

 

G.T.G.: Descrieți pentru cititorii noștri ce a fost și ce v-a motivat să inițiați Moțiunea pentru condamnarea comunismului [vezi editorialul lui George Damian din „Ziua”, 26.01.2006, n. AM], pe care ați propus-o pentru votare în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pe 25 ianuarie 2006.

 

G.L.: Moțiunea fusese de fapt deja propusă când eu am devenit membru al PACE; dl. Van der Linden a fost autorul ei. Totuși, m-am oferit voluntar să devin observator, când poziția a devenit vacantă, pentru că colegul meu portughez, observatorul desemnat, nu a mai fost reales. Crescând în Suedia, atât de aproape de Imperiul Sovietic, am fost întotdeauna împotriva comunismului.

 

G.T.G.: Majoritatea europenilor liberi a votat împotriva moțiunii despre care vorbiți. Care sunt argumentele celor care au fraternizat cu comunismul, un sistem care a făcut peste 100.000.000 de victime, pentru a nu-l considera un regim criminal?

 

G.L.: De fapt, rezoluția a fost adoptată de PACE; a fost prima dată când un grup internațional de parlamentari a condamnat comunismul. Totuși, o recomandare de acțiune, care necesită o majoritate de două treimi, a fost respinsă la doar 15 voturi; aceasta înseamnă că a fost adoptată condamnarea din rezoluție, dar recomandarea pentru țările membre a căzut la vot. Puteți citi întreaga dezbatere la www.coe.int – căutați sesiunea ianuarie 2006.

 

G.T.G.: Lenin spunea că care are nevoie de „idioții folositori” ai Vestului (era vorba de comuniștii occidentali) pentru ca Moscova să poată controla în cele din urmă țările lor. Cât de ignoranți sunt comuniștii occidentali (socialiști, în general) cu privire la genocidul și persecuțiile comuniste, și până unde au ajuns ei cu dependența de statele de plată rusești?

 

G.L.: Lenin numea „idioți folositori” pe oricine colabora fără să fie conștient. Cred că este imposibil de calculat câți stângiști din Occident sunt idioți și câți sunt pe statele de plată ale Rusiei. Totuși, foarte puțini se poate să fi fost neavertizati despre atrocitățile comuniste din prezent și trecut. Toate partidele comuniste occidentale au primit sponsorizări de la soviete, dar și de la RDG. Unii au mers în vacanță la Marea Neagră, alții în Berlinul de Est pentru a fi educați în marxism-leninism, și cu toții au primit cadouri de Crăciun, de tipul vodcă și bere.

 

G.T.G.: Una dintre metodele comuniste de a trata criticii crimelor lor este să „atace mesagerul”. Adică, ca o consecință a rolului jucat de dvs. în condamnarea comunismului, o pletoră de mass-media socialistă/comunistă din Europa Occidentală și SUA a pornit o campanie de invective gratuite „ad hominem” împotriva domniei voastre. Cred că termenul preferat este să vă facă „fascist”. V-a descurajat această avalanșă de calomnii de la a impulsiona europenii să condamne comunismul și crimele sale, sau v-a făcut și mai hotărât? V-ați simțit vreodată siguranța amenințată, ca urmare a acestei inițiative?

 

G.L: Nu mă descurajez ușor. Ironic, pe lângă faptul că sunt pe lista neagră a stângiștilor pentru condamnarea comunismului, sunt și pe o astfel de listă a mișcării ariene/fasciste. Ultimii nu agreează faptul că sunt în favoarea imigrației. Se pare că am amestecul potrivit de inamici. Nu mă simt amenințat de aceste apelative de extremist; totuși, Poliția mă supraveghează cu atenție de ceva vreme.

 

G.T.G.: Care a fost reacția parlamentarilor din țările Europei de Est, deja membre ale UE, la recomandarea domniei voastre? V-au susținut în mod predominant, sau au fost împotriva acesteia? Ce v-au spus?

 

G.L: De fapt, colegii din Europa de Est, unii dintre ei chiar socialiști, au votat pentru recomandarea mea. Pe de altă parte, pentru motive stranii, atât laburiștii din Marea Britanie, cât și social-democrații finlandezi au fost împotrivă. Motivația pentru care s-au opus ar putea avea rațiuni mercantiliste, ascunse, sau ar putea fi cauzată de convingerea ideologică de a susține comunismul.

 

G.T.G.: În partea de est a Moldovei (Transnistria), Rusia menține încă o armată de ocupație, în ciuda angajamentului Moscovei de a o retrage încă din 1996. Un grup de etnici români sunt încă ținuți închiși doar pentru că doresc să vorbească limba română (pe care rușii o numesc „limba moldovenească”) în propria lor țară. Ce pârghii are UE pentru a sili Rusia să respecte națiunile suverane și drepturile acestora?

 

G.L.: Din perspectiva mea, lucrurile în Rusia regresează. Cu toate acestea, anumite țări ale Uniunii Europene par mai preocupate de cumpărarea gazului ieftin decât de promovarea drepturilor omului.

 

G.T.G.: Europa de Est (inclusiv Europa Centrală) are o preponderență de politicieni (neo) comuniști la putere, părinții multora dintre aceștia fiind cei care au torturat și ucis oameni cu miile. Întrucât n-a existat vreodată un Nuremberg pentru comunism, acești politicieni conduc acum țările lor. Ce fel de dreptate li se poate face victimelor comunismului?

 

G.L: Privitor la politicienii neocomuniști, pentru mine, e ciudat că ei sunt (re)aleși, dar aparent votanții îi plac. Cât despre dreptatea pe care o așteaptă victimele comunismului, mai avem de lucrat la asta.

 

G.T.G.: Mai devreme în acest an, președintele român Traian Băsescu a fost solicitat să condamne comunismul și a afirmat că trebuia să aibă întâi o comisie care să evalueze dovezile, pentru a putea lua o decizie în cunoștință de cauză. Ce fel de dovezi ați avut domnia voastră, pe care președintele român nu le-a avut, ca să vă convingă de necesitatea condamnării celui mai atroce sistem al umanității din toate timpurile?

 

G.L: N-am idee de ce informațiile îi lipsesc președintelui României. Însă pentru mine, sunt dovezi mai mult decât suficiente în sursele publice (și este așa de decenii), despre atrocitățile comuniste. Nu văd de ce o comisie trebuie să caute „dacă” există dovezi; pot totuși sugera comisiei să investigheze mai adânc în arhivele secrete, în dosarele Securității, pentru ca România să aducă în față justiției pe unii criminali comuniști.

 

G.T.G.: Multe corporații americane au bătut palma cu guvernele comuniste tiranice din China, înainte și după masacrul din Piața Tiananmen din 1989. Spuneți-ne câte ceva despre realitatea societății comuniste chineze și dacă aceste acorduri corporatisto-comuniste aduc vreun beneficiu chinezilor de rând.

 

G.L.: Nu numai companii americane sunt responsabile de asemenea acorduri, ci și unele europene. Nu cred că izolarea Chinei este un mod potrivit de a promova căderea Partidului Comunist Chinez; în schimb, sugerez schimbul deschis, ÎNSĂ fără „idioții folositori” ai lui Lenin. Prea mulți vizitatori naivi au fost în China. Mult schimb comercial și universitar, turistic etc. va ajuta la schimbarea lucrurilor acolo. Trebuie să fim atenți, pentru a condamna prompt recoltarea de organe și muncă forțată. De asemenea, trebuie să fim conștienți că permanenta creștere a produsului intern brut al Chinei creează un dezastru ecologic catastrofal. În China, eu prevăd o schimbare spre democrație în următorii 4 ani.

 

G.T.G.: Care credeți că ar fi măsurile reparatorii pe care SUA și Marea Britanie ar trebui să le ofere pentru Yalta? Care ar fi măsurile pe care Rusia și foștii săi acoliți din Europa de Est ar trebui să le ia ca reparații pentru opresiunea comunistă? Ce ar trebui să facă guvernele comuniste/de stânga ale națiunilor din UE, pentru că au indus în eroare și justicat crimele comuniste, în fața milioanelor de oameni din țările lor?

 

G.L.: Sugerez o dezbatere deschisă, actualizând continuu în școli învățămintele istoriei recente, ca și acordarea cel puțin a unor reparații morale victimelor și familiilor acestora. G.T.G.: Ce credeți că vor spune generațiile viitoare despre această generație, pentru că a fost indiferentă, sau pentru că a susținut activ comunismul, în ciuda holocaustului comunist?

 

G.L.: Vor spune că această generație a fost naivă.

 

G.T.G.: Cum se pot implica cititorii noștri în educarea și acțiunile de lobby pe lângă politicienii americani și europeni, asupra importanței condamnării sociale a comunismului?

 

G.L.: Păstrați dezbaterea vie, niciodată nu-i lăsați pe politicieni să uite.

 

G.T.G.: Care vă sunt planurile de viitor în ce privește profesia?

 

G.L.: Să continui eforturile împotriva oricărui tip de regim represiv, e ideologic, religios sau doar sub forma unei guvernări rele.

 

G.T.G.: Cum vă pot contacta cititorii noștri?

 

G.L.: Cel mai ușor îmi pot scrie prin poșta electronică la goran. lindblad@riksdagen.se.

 

G.T.G.: Mulțumesc pentru timpul domniei voastre și vă dorim mult SUCCES în întreprinderile viitoare!

 

G.L.: Și eu vă mulțumesc și toate cele bune!

 

 CONDEMNING COMMUNISM, A EUROPEAN PERSPECTIVE

Interview of Mr. GORAN LINDBLAD

 

Motto: „Growing up in Sweden, so close to the Evil Soviet Empire, I have always been against communism… This was the rst time ever that an international body of parliamentarians condemned communism… All Western communist parties got sponsoring from the Soviets, but also from D.D.R. (East Germany)…” – Goran Lindbald

 

Gabriel Teodor Gherasim: Mr. Lindbald, please give us some biographical information about yourself, both before and after your election to the Parliamentary position you hold now.

 

Goran Lindbald: I’ve been active in politics since my teens, vice-president of the National Union of students 1976-77. I gave my dental exam at „Goteborg University” in 1977. I’ve been practising dentistry ever since. I’ve been a prison dentist for Goran LINDBLAD europarlamentar suedez 54 GABRIEL TEODOR GHERASIM almost 20 years. I still keep up my skills about once a week, in my own dental clinic. I was elected as a member of The Goteborg City Council in 91-97; Vice-President and subsequently, President of the township in Goteborg, in about the same era. I’ve been a member of the Swedish Parliament since 1997. I’ve been a member of the delegation to the PACE European Council, since 2004. I’m currently the President of the Swedish delegation to PACE. I am also an observer on Iran’s nuclear situation. I’m married, I have four children ages 4, 7, 9, and 28.

 

G.T.G.: Describe to our readers what is and what motivated you to write „The motion to condemn communism”, that you have proposed for voting to the Parliamentary Assembly of the Council of Europe on January 25th, 2006?

 

G.L.: The motion was actually already proposed, when I became a member of PACE, by one of the MPs signing it; Mr. Van der Linden authored it. However, I volunteered to become an observer, when the position became vacant, as my Portuguese colleague, the appointed observer, was not re-elected. Growing up in Sweden, so close to the Evil Soviet Empire, I have always been against Communism.

 

G.T.G.: The majority of the „free Europeans” voted down the motion you are referring to. What were the „arguments” of those who fraternized with Communism, a system that has made itself guilty of killing over 100,

 

G.L.: Actually, the resolution was adopted by PACE; this was the rst time ever that an international body of parliamentarians condemned Communism. However, the recommendation for action, which needed two-thirds majority, was voted down by only 15 votes. This means that the condemnation in the resolution is adopted, but a recommendation for actions ROMÂNIA: MARTIRII ªI SUPRAVIEÞUITORII DIN COMUNISM 55 among member countries was voted down. Yet, any member country can act anyway they see t on this issue. You can read the whole debate on www.coe.int, look for January session 2006.

 

G.T.G.: Lenin used to say that he needs the „useful idiots” of the West (the Western communists), in order for Moscow to eventually control their countries. To what level are the Western communists (socialists, left in general) ignorant about communist made genocides and persecutions and to what level have they simply became dependent on the Russian payroll, irrespective of the crimes against humanity that (neo) communists have been committing every day in the East?

 

G.L.: Lenin used the term „useful idiots” about everyone collaborating without knowing. I think that it is impossible to calculate how many leftists from the West are idiots and how many are on the Russians’ pay role. However, very few can have been unaware of the Communist atrocities of past and present. All Western communist parties got sponsoring from the Soviets, but also from DDR (East Germany). Some went to Black Sea for vacation, others to East Berlin for education in MarxismLeninism, and all got gifts like vodka and beer for Christmas.

 

G.T.G.: One of the communist methods of dealing with critics of their crimes is to „attack the messenger”. In fact, following your role in condemning Communism, a plethora of Communist/Socialist mass-media from Western Europe and the USA (sic!), started a campaign of „ad hominem”, gratuitous invectives, against you. I think the „preferred” one is to call you a „fascist”. Has this bombardment of slander discouraged you from prompting the Europeans to condemn Communism and its crimes, or have they gotten you even more determined? Did you ever feel threatened in your safety following this initiative?

 

G.L: I am not easily discouraged. Ironically, in addition of being on the leftists „black list” for condemning Communism, I’m also blacklisted by the… aryan/fascist movements. The latter don’t like that I am in favour of immigration. It seems like I have „the right mix” of enemies. I did not feel threatened by these extremists’ name-calling, however the Police have been watching me carefully for a while.

 

G.T.G.: What was the reaction from the Eastern European parliamentarians, already members of the European Union, to your recommendation? Were they predominantly supportive, or against this recommendation? What did that say to you?

 

G.L: Actually, colleagues from Eastern Europe, some of them socialists notwithstanding, voted for my recommendation. On the other hand, for some strange reason, both Labor from Great Britain, as well as, social democrats from Finland, voted against it. Also, the whole Greek delegation voted against it. Their motivations to oppose this might be due to mercantilist, hideous reasons, or due to actual ideological conviction to support Communism.

 

G.T.G.: In Eastern Moldova (Transnistria), Russia still maintains an occupation army, despite Moscow’s commitment that they would withdraw it by 1996. A group of ethnic Romanians are still kept behind bars for simply wanting to speak Romanian (which the Russians call ‘Moldavian’) in their country. What is it that the E.U. can do in terms of leverage, in order to pressure Russia into respecting sovereign nations and their rights?

 

G.L.: From my perspective, things are going backwards in Russia. However, some EU countries seem more concerned about buying cheap gas and oil than to promote human rights.

 

G.T.G.: Eastern Europe (including Central Europe) has a preponderance of (neo)communist politicians in power, many ROMÂNIA: MARTIRII ªI SUPRAVIEÞUITORII DIN COMUNISM 57 of whom have literally had their parents torture and kill people by the thousands. Since there was never a Nuremberg Trial for Communism, these politicians are now still leading their countries. What kind of justice can be done to the victims of communism?

 

G.L.: Regarding the neo communist politicians, for me, it is strange that they get (re)elected, but apparently they must be liked by their voters. With regard to justice for the victims of communism, we still have to be working on that.

 

G.T.G.: Earlier this year, the Romanian president Traian Basescu, was asked to condemn communism and he stated that he had to have a commission „evaluate” the evidence first, in order to make an informed decision. What kind of evidence did you have that the Romanian president didn’t posses, to convince you about the necessity of condemning this most atrocious system of inhumanity of all times?

 

G.L.: I do not have any idea about why this information is „lacking” to the Romanian president. But to me, there is more than enough evidence in public sources, (and has been for decades), about communist atrocities. I see no need for a commission to look into the „if” there is evidence; however, I could suggest a commission that could investigate further into secret archives, in Romania’s Securitate records, so that Romania could bring to trial some communist criminals into its courts.

 

G.T.G.: Many American corporations have been doing sweet deals with the tyrannical Chinese Communist governments of the pre and post Tianamen Square massacre of 1989. Tell us a little bit about the reality of Chinese Communist society and whether these corporate-communist deals are beneting the Chinese population at large.

 

G.L.: Not only American companies are responsible of this, but also European ones. I do not think isolation of China is a good way of promoting the downfall of the Chinese Communist Party, instead I suggest open exchange, BUT without Lenin’s „useful idiots”. There have been too many naïve visitors in China. Lots of trade and student exchange, tourism etc., will help change things in China. We also must always be observant, in order to condemn promptly organ harvesting and forced labor. Also, we should be aware that China’s GNP growth is creating an all together catastrophic environmental disaster. In China, I predict a change towards democracy within 4 years.

 

G.T.G.: What do you think are the reparatory measures that England/USA have to make for Yalta? That the Russians (and their Eastern European acolytes) have to make for Communist oppression? And that the Communist/Leftist governments of the EU nations have to make for misleading and justifying the Communist crimes, to millions of people in their own countries?

 

G.L.: I suggest an open debate, continuously upgrading the teaching of recent history in schools, as well as, giving at least moral restitution to the victims and their families.

 

G.T.G.: What do you think future generations are going to say to this generation, for being either indierent, or for actively supporting Communism, despite the Communist holocausts?

 

G.L.: That this generation was naive.

 

G.T.G.: How can our readers get involved in educating and lobbying European and American politicians, on the importance of an oficial condemnation of Communism?

 

G.L.: Keep the debate alive, never let the politicians forget.

 

G.T.G.: What are your future professional plans?

 

G.L.: Keep up the work against all kinds of repressive regimes, whether they are ideological, religious, or just in the form of evil power.

 

G.T.G.: How may our readers contact you?

 

G.L.: E-mailing me at: goran.lindblad@riksdagen.se is the easiest way.

 

G.T.G.: Thank you, for your time and we wish you a lot of SUCCESS in these future endeavours!

 

G.L.: Thank you too and best thoughts!

Tagged: