Conferință. Dezbatere. Lansare de carte: Hans Bergel. Privind mereu spre România Cosmin Budeancă • Hans Bergel • Evenimente • COMUNICAT DE PRESĂ

Spread the love

Loading

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București (PMB), în parteneriat cu Fundația Culturală Memoria, organizează marți, 14martie 2023, ora 18.00, conferința-dezbatere și lansarea volumului Hans Bergel. Privind Mereu Spre România, semnat de Cosmin BUDEANCĂ.
Prezintă:
● Dr. Florian BANU, consilier superior C.N.S.A.S.
● Dr. Florian KÜHRER-WIELACH, director Institutul pentru Cultura și Istoria Germanilor din Europa de Sud-Est, München (mesaj video înregistrat).
● Mihai DRAGOMIR, director Festivalul de Film și Istorii Râșnov.
● Prof. univ. dr. Mariana LĂZĂRESCU, Universitatea din București.
● Dr. Cosmin BUDEANCĂ, redactor șef Memoria -revista gândirii arestate.

HANS BERGEL s-a născut la 26 iulie 1925 în Râșnov. Prozator, eseist, poet, traducător, publicist, a publicat peste 50 de volume de autor și peste 70 în calitate de coautor. În perioada petrecută în România a fost activ în rezistența anticomunistă din anii ’50, a lucrat în presă, a fost arestat de trei ori. Condamnat în 1959 la 15 ani de muncă silnică, a executat trei ani și patru luni de închisoare, după care, din 1962 până în 1963 a primit domiciliu obligatoriu la Valea Călmățui, în Bărăgan. În 1968 a părăsit România și s-a stabilit în Germania. A fost unul dintre cei mai activi militanți pentru drepturile omului și în special pentru ca germanilor din România să li se permită să emigreze. Meritele deosebite i-au fost recunoscute prin titlurile de Cetățean de onoare al municipiului Brașov (1996), al orașului natal, Râșnov (2012), de Doctor honoris causa al Universității din București (2001) și prin decorarea cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofițer (2009). Multe dintre cărțile sale au fost inspirate de realitățile din România, de care a rămas foarte legat până la finalul vieții. (Cosmin BUDEANCĂ)
Cred că nu exagerez considerându-l pe Hans Bergel cel mai reprezentativ scriitor al Transilvaniei, văzută ca loc de întâlnire și conviețuirea mai multor etnii, religii, tradiții, mentalități, într-o devălmășie fertilă, generatoare de vitalitate și sens. Nimic din ceeace o formează nu-ie străina utorului Foii de suflet pentru un oraș transilvan, adevăr atimpatetic, dar nu lipsit de severitate, îndrăgostit, dar nu lipsit de ironie–dedicat Brașovului și Țării Bârsei.[…]


El este pentru mine un personaj care aparține în egală măsură literaturii și istoriei, un erou literar (pentrucă «viața lui este un roman») și un erou pur și simplu, pentru că acest «roman»este chiar istoria secolului 20. Romancier, povestitor, poet, eseist, muzician, orator, sportiv de performanță, polemist redutabil, «frontierist», luptător în munți, deținut politic, Hans Bergel este o personalitate poliandrică ale cărei fațete strălucesc în funcție de felul în care sunt luminate de istorie sau de viață.
(Ana BLANDIANA, președinte Fundația Academia Civică)
Lupta lui Hans Bergel a fost întotdeauna pentru respectarea drepturile omului, niciodată împotriva României sau a românilor, ci împotriva regimului comunist. Și a făcut-o în calitate de jurnalist, de activist, de oficial al Landsmannschaft-ului, de scriitor. A cerut multe de la sine și a cerut la fel și de la ceilalți. Cele trăite de Hans Bergel au fost, probabil, de ajuns pentru a umple două vieți. Traiectoria spectaculoasă a vieții sale îl propulseazăca figură istorică. Oricine vrea să înțeleagă istoria și prezentul germanilor în și din România după al Doilea Război Mondial, nu poate face abstracție de personalitatea și, implicit, de activitatea lui. Și dacă cineva va vrea să îl înțeleagă pe Hans Bergel, nu va putea evita acest volum.
(Dr. Florian KÜHRER-WIELACH, director Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas e. V. an der Ludwig-Maximilians-Universität München)

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă. Evenimentul poate fi urmărit și în sistem online printr-o solicitare transmisă la adresa de e-mailcultura @ casaschiller. ro. Marți, 14.03.2023,veți primi în timp util link-ul deZoompentruconectare online. Evenimentul va putea fi vizionat din25.03.2023 pe site-ul și pagina defacebook a instituției.
HANS BERGEL s-a născut la 26 iulie 1925 în Râșnov. Prozator, eseist, poet, traducător, publicist, a publicat peste 50 de volume de autor și peste 70 în calitate de coautor. În perioada petrecută în România a fost activ în rezistența anticomunistă din anii ’50, a lucrat în presă, a fost arestat de trei ori. Condamnat în 1959 la 15 ani de muncă silnică, a executat trei ani și patru luni de închisoare, după care, din 1962 până în 1963 a primit domiciliu obligatoriu la Valea Călmățui, în Bărăgan. În 1968 a părăsit România și s-a stabilit în Germania. A fost unul dintre cei mai activi militanți pentru drepturile omului și în special pentru ca germanilor din România să li se permită să emigreze. Meritele deosebite i-au fost recunoscute prin titlurile de Cetățean de onoare al municipiului Brașov (1996), al orașului natal, Râșnov (2012), de Doctor honoris causa al Universității din București (2001) și prin decorarea cu Ordinul„Meritul Cultural” în grad de ofițer (2009). Multe dintre cărțile sale au fost inspirate de realitățile din România, de care a rămas foarte legat până la finalul vieții”. (CosminBUDEANCĂ)

„Cred că nu exagerez considerându-l pe Hans Bergel cel mai reprezentativ scriitor al Transilvaniei, văzută ca loc de întâlnire și conviețuire a mai multor etnii, religii, tradiții, mentalități, într-o devălmășie fertilă, generatoare de vitalitate și sens. Nimic din ceea ce o formează nu-i e străin autoruluiFoii de suflet pentru un oraș transilvan, adevărat imn – patetic, dar nu lipsit de severitate, îndrăgostit, dar nu lipsit de ironie – dedicat Brașovului și Țării Bârsei. […] El este pentru mine un personaj care aparține în egală măsură literaturii și istoriei, un erou literar (pentru că «viața lui este un roman») și un erou pur și simplu, pentru că acest «roman» este chiar istoria secolului 20. Romancier, povestitor, poet, eseist, muzician, orator, sportiv de performanță, polemist redutabil, «frontierist», luptător în munți, deținut politic, Hans Bergel este o personalitate poliandrică ale cărei fațete strălucesc în funcție de felul în care sunt luminate de istorie sau de viață”.

(Ana BLANDIANA, Președinte Fundația Academia Civică)

„Lupta lui Hans Bergel a fost întotdeauna pentru respectarea drepturile omului, niciodată împotriva României sau a românilor, ci împotriva regimului comunist. Și a făcut-o în calitate de jurnalist, de activist, de oficial al Landsmannschaft-ului, de scriitor. A cerut multe de la sine și a cerut la fel și de la ceilalți. Cele trăite de Hans Bergel au fost, probabil, de ajuns pentru a umple două vieți. Traiectoria spectaculoasă a vieții sale îl propulsează ca figură istorică. Oricine vrea să înțeleagă istoria și prezentul germanilor în și din România după al Doilea Război Mondial, nu poate face abstracție de personalitatea și, implicit, de activitatea lui. Și dacă cineva va vrea să îl înțeleagă pe Hans Bergel, nu va putea evita acest volum”.

(Dr. FlorianKÜHRER-WIELACH, Director, Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas e. V. an der Ludwig-Maximilians-Universität München)

„…în 2001 […] mi s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității București și trebuia să spun ceva, bineînțeles. Și m-am gândit mult înainte ce o să spun eu acolo. Mulțumiri rectorului și decanilor, publicului, cum văd eu această distincție. […] Și m-am declarat în acest cuvânt de mulțumire ca «fiu a două culturi». Pe lângă cultura mea, germană, am trăit, am crescut cu cultura română. Și n-am văzut în cultura română nici o clipă în viața mea, datorită casei părintești, un adversar, un pericol. Am văzut o adăugare, o anexă, un corectif (sic!) al culturii mele cu care m-am născut, german fiind”.   (Hans BERGEL)

„I-am zis unuia acu’, de curând, la o convorbire telefonică de trei ore, zic: Măi, io am stat ani de zile cu români în pușcărie. N-am avut prieteni în viața mea, între sași, decât câțiva români din ăștia cu care-am stat în pușcărie. Cum pretinzi de la mine să privesc io cu dispreț românii? Iartă-mă. Cum? Cum? Îmi crapă obrazul de rușine. Oamenii ăștia care m-au salvat dă moarte și care m-au ajutat în cea mai mare mizerie și tu îmi pretinzi că tu ești neamț, că trebe să te distanțezi de români. Păi fă-o tu, că ești prost! Eu nu”. (Hans BERGEL)


COSMIN BUDEANCĂ este doctor în istorie, coordonator de doctorate la Facultatea de Istorie, Universitatea din București, redactor-coordonator la Memoria – revista gândirii arestate și expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. A publicat mai multe volume și studii, pe teme de istoria comunismului, în țară și străinătate (volume selectiv în ultimii 4 ani): Suferința nu se dă la frați”. Mărturia Lucreției Jurj despre rezistența anticomunistă din Munții Apuseni (1948-1958), ediția a II-a revăzută și adăugită, Polirom, Iași, 2022 (împreună cu Cornel Jurju); Vieți în umbra trecutului. Supraviețuirea și integrarea socioprofesională a familiilor foștilor deținuți politici în timpul comunismului. Mărturii și documente, vol. II, Polirom, Iași, 2021 (coord.); Istorii (ne)spuse. Strategii de supraviețuire și integrare socioprofesională în familiile foștilor deținuți politici din Europa Centrală și de Est în anii ’50’60, Polirom, Iași, 2019, (coeditor, împreună cu Dalia Báthory); Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Județul Hunedoara. Interviuri, Cetatea de scaun, Târgoviște, 2019, (editor); Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Județul Alba. Interviuri, Cetatea de scaun, Târgoviște, 2019, (editor); Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Județul Sibiu. Interviuri, Cetatea de scaun, Târgoviște, 2019, (editor). Domenii de interes: comunismul românesc, istorie orală, muzeificarea trecutului recent.

Sursa se poate citi aici!

Sursa se poate citi AICI

 

Tagged: