Autor, Antoaneta Crudu- Președinte Asociația Danubiana Galați
În perioada 24-27 iulie 2024, Asociația Generală a Învățătorilor din România (AGIRo) și Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, Filiala Republica Moldova (AGIRoMd), în colaborare cu partenerii săi, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Primăria municipiului Chișinău, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport Chișinău, UN Women Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, a organizat la Chișinău Congresului Internațional al Cadrelor Didactice din România și al Cadrelor Didactice Române de peste Hotare, care a avut ca prioritate consolidarea relațiilor în cadrul comunității educaționale din cadrul celor două țări.
La activitate a participat un grup impresionant de profesori din țară și din Republica Moldova, fapt ce a demonstrat interesul pentru această activitate, precum și încrederea acordată echipei de organizare, condusă de domnul profesor pentru învățământ primar, Viorel DOLHA, președintele AGIRo România.
În cadrul activităților desfășurate în perioada susmenționată, au avut loc o serie de activități didactice, având drept scop identificarea punctelor comune de vedere în legătură cu metodele educaționale ce se folosesc la nivelul de bază al învățământului românesc din cele doua state.
Conferința de inaugurare a Congresului a avut loc în aula “Regina Maria” a Universității de Stat din Republica Moldova la care au participat și cadre didactice de etnie română din Regiunea Odesa, Valea Timocului-Serbia, Ungaria.
În cadrul sesiunilor de lucru care s-au desfășurat, au avut loc activități ce vizează experiența comună a cadrelor didactice din România cu cea a cadrelor didactice din statele participante, realizându-se astfel poduri educaționale, stabilindu-se rolul cadrului didactic în promovarea acestei nobile profesii către tânăra generație.
Activitățile AGIRo și AGIRoMd au avut ca drept scop o campanie de sensibilizare și informare privind profesia didactică, investițiile în educație care ar trebui să fie o prioritate națională în cele doua state și dezvoltarea parteneriatelor culturale prin educație.
În cadrul workshopurilor organizate cu această ocazie, s-au dezbătut o serie de obiective ce privesc “Reziliența emoțională a cadrelor didactice tinere și a celor cu experiență, cu provocări și soluții”, “ Autocunoaștere și autoreflecție pentru susținerea emoțională a cadrelor didactice. Sfaturile experților pentru profesorii tineri(prof.Rodica Rudei), “Strategii eficiente de gestionare a burnout-ului în mediul pedagogic și, în special, în rândul tinerilor profesori”( prof. Geta Burlacu), „Reziliența emoțională începe cu drepturile noastre.” Arina ȚURCAN, avocată Centru de Drept al Femeilor și un referat susținut de Dr. Lucián Liviusz OLTEANU, conferențiar, Universitatea Gál Ferenc, Gyula.
O paletă largă de discuții ce privesc soluțiile educaționale pentru provocările comune a fost susținută de· Viorel DOLHA-România, Inga APOLSCHI- Republica Moldova, Margareta GHEORGHIȚĂ- România, Oltița PRELUCĂ- România, Ana PALII- Republica Moldova, Adelina OLTEANU-STURZA- Ungaria, Svetlana JITARIUC- Republica Moldova.
În cadrul sesiunii educației prin cultură și identitate românească, au pledat „profesorii – ambasadori ai culturii, activităților educaționale și identității românești, Andrei PAVALOI – șef al DGETS Chișinău- „Impactul cultural”, Mariana MARIN – „Metode de integrare a elementelor culturale in curriculum”, Dalia CÎRSTEA, România – „Rolul educației în formarea identității naționale”, Natalia BULAT – directoarea instituției „Liceul Teoretic „Gh. Asachi”, bastion al francofoniei și fortăreață a românismului”, Lucia ARGINT, doctor în științe istorice, „IP Liceul Teoretic „Gh. Asachi” din Chișinău și formarea identității naționale la tineri”.
În cadrul „Salonului Pedagogic”, au evoluat profesorii Cristina SCARLAT, Gabriel NEBUNU, Violeta CERBA, Natalia SLEPȚOV.
La acest Congres Internațional s-a lansat cartea Marianei Marin, au avut loc întâlniri cu scriitorul Iulian Filip și epigramistul Vali Savu, s-a vizitat Muzeul Național de Istorie al orașului Chișinău – Turnul de apă, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Monumentul „Doina și Ion Aldea-Teodorovici”, Scările de granit – simbol al parteneriatului București-Chișinău.
La finalul acestui Congres a avut loc o Conferința de presă în cadrul căreia organizatorii și Consiliul Director al AGIRo și AGIRoMd au susținut faptul că, prin activitățile derulate, în inima acestei conexiuni se află limba română, un liant subtil, dar puternic, care țese împreună povestea și tradițiile noastre. Într-o lume în perpetuă schimbare, este esențial să ne întoarcem la rădăcinile noastre comune, lingvistice pentru a înțelege și aprecia cu adevărat cine suntem ca popor.
Congresul și-a propus să creeze o fundație solidă pentru păstrarea și promovarea valorilor naționale, învățământ, educație, cultură, istorie, civilizație, limba română, toate acestea fiind un liant esențial al identității noastre naționale, contribuind astfel la întărirea coeziunii culturale, a istoriei poporului român și a valorilor care ne definesc ca popor, aici și pretutindeni unde se vorbește limba română.
Păstrarea și promovarea limbii române nu aduc doar rezultate așteptate, ci și consolidarea identității naționale. Prin cultivarea și încurajarea utilizării corecte și creative a limbii, asigurăm că viitoarele generații vor fi înzestrate nu doar cu abilități de comunicare, ci și cu o înțelegere profundă a rădăcinilor lor culturale. Limba română devine astfel un scut, o armă și un testament la adresa unității noastre naționale, un simbol al continuității și al forței noastre colective. În final, rezultatul scontat este o societate în care identitatea noastră națională strălucește în mod clar și se transmite cu mândrie din generație în generație.
Activitatea a continuat în perioada 28.07- 2.08. 2024 la Eforie Sud, județul Constanța, cu Școala Internațională de Vară a Cadrelor Didactice din România și Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare cu comunicare la a XXI-a ediție a Simpozionului Internațional, „Portrete de dascăli”- 110 ani de când, în 1914, președinte al AGIRo a devenit Ion Mihalache, ministrul de mai târziu.
Acest eveniment a avut loc sub înaltul patronaj al Universității de Stat din Moldova și organizat de Asociația Generală a Învățătorilor din România, în parteneriat cu Inspectoratul Județean Constanța, Liceul Teoretic “Carmen Sylva”- Eforie Sud, Editura “Sigma”, Institutul Pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație, Asociația Învâțătorilor din România-Fliliala Republica Moldova, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Odesa și Cernăuți- Ucraina, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Sucursala AGIRo din Ungaria, asociațiile și sucursalele județene ale Asociației Generale a Învățătorilor din Romania.
La conferințele și cursurile de formare din cadrul acestei Școli Internaționale de Vară, au participat peste 200 de cadre didactice din majoritatea județelor României, din Republica Moldova, Ucraina, Serbia și Ungaria.
În cadrul acestei școli, au avut loc dezbateri, prezentări de bună practică, prezentări de carte școlară și material didactic.
Tot aici s-a stabilit că următorul Congres AGIRo ediția a 47-a să se desfășoare la Galați, cu sprijinul nemijlocit al ASOCIAȚIEI DANUBIANA GALAȚI, care a fost primită cu entuziasm de către participanți atribuindu-i-se calitatea de membru al AGIRo..
Necesitatea desfășurării la Galați a acestei activități, se datorează faptului că AGIRo s-a înființat în comuna SMULȚI, județul Galați, o frumoasă așezare din Câmpia Covurluiului. Primul preșesinte AGIRo a fost Dumitru Vasile Țoni, învățător al comunei Smulți, ales pe viață, începând din 1809,dar mai ales și pentru faptul că cei mai mulți președinți ai AGIRo, au fost gălățeni, după cum a declarat domnul Viorel Dolha, actualul președinte AGIRo, fapt ce ne onorează atât pe noi, Asociația Danubiana Galați cât și pe cadrele didactice gălațene, determinându-ne să ne preocupăm împreună cu instituțiile locale de organizarea acestei activități.
Participanții la această Școală Internațională de Vară, au dorit să cunoască originile acestei Asociații, AGIRo având o vechime de peste 100 ani.