Conspirația băncilor împotriva Guvernului. Mugur Isărescu și BNR se răzbună pe guvern pentru măsurile luate de fisc de a obliga băncile să plăteasca impozit pe profitul ascuns

Spread the love

Loading

Creșterea ROBOR, lovitură NUCLEARĂ pentru economie și Guvern 

DRAMĂ pentru românii cu credite ”Prima Casă”

.depozite bancare profitabile

ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută băncile între ele, fiind stabilită de BNR, care influențează direct dobânzile variabile la creditele acordate de către bănci. 

 

Cert este că nu are o logică creșterea rapidă a ROBOR din ultima săptămână. BNR,  să răzbune pe Guvern a crescut artificial această dobândă, numită ROBOR. În că odată Mugur Isărescu și Banca Națională a României arată că suint deasupra LEGII și a CONSTITUȚIEI ROMÂNIE. Creșterea dobânzii ROBOR din ultima saptamana nu are o logică economică reală, naturală, ci o logică artificială. Este o creștere controlată și regizată de BNR pentru faătul că Guvernul a declarat public că băncile fraudează statul prin scăderea profitului declarat. Faptul ca intenția acestei mișcări regizorale de laborator macro-economic este malefică sau nu, rămâne să se probeze în Parlament, în comisia de control al BNR, sau în activitatea organelor. Avocatul Gheorghe Piperea face previziuni crunte: ”În primul rând, cei care s-au imprumutat în lei după anul 2014, în special în programul Prima casă, trebuie să se aștepte la creșterea consistentă a ratelor. Vor fi multe cazuri de neplată și de executare silită, soldată cu evacuări din case și cu plata garanției de către Statul român (de unde riscul unei creșteri a deficitului bugetar). De asemenea, cei, foarte puțini, care și-au convertit creditele în monedă straină în lei, la cursul zilei (cu sau fără discount), vor avea de suferit prin creșterea ROBOR, care este inclus în dobânda variabilă.

CARICATURAMUGURISARESCU 35363

Lovitură nucleară pentru economie și guvern

”Creșterea costurilor creditării va determina, într-un prim pas, scăderea sau neutralizarea entuziasmului populației de a se împrumuta. În pasul doi, consumul din surse proprii, neimprumutate, se va auto-limita, întrucât, psihologic, majoritatea populației va înlocui entuziasmul consumului cu prudența excesivă a abținerii de la consum, pe motiv că „vin vremuri grele”. Butonul care declanșează aceste mecanisme semi-automate și aceste stereotipuri a fost apăsat deja de regizorul care a început să pună în practică scenariile de acum 5-6 luni, când se anunța, oficial, dar cu titlu de profeție care se împlinește prin simplul fapt ca este rostită, că ROBOR și, în genere, dobânzile, vor crește. Iar acest lucru înseamnă o lovitură nucleară pentru economie și guvern. Creșterea economică de cca 6% se bazează în proporție de 4/5 pe consum și, mai ales, pe consumul pe credit. Frânarea creditării și, consecvențial, auto-limitarea ultra-prudența a consumului va elimina rapid acest motor al creșterii economice. După care vor urma scăderea ratingului de către agenții, creșterea cds-urilor și apariția salvatorare a FMI, care va pretinde, ca de fiecare dată, austeritate. Știți ce înseamnă asta. Am mai trecut prin așa ceva în 2010. Întrebare fundamentală: oare este această regie o mișcare de retorsiune contra măsurilor luate de fisc de a obliga băncile să plăteasca impozit pe profitul ascuns sub forma pierderilor contabile coafate pentru optimizarea fiscală?” conchide avocatul Piperea. 

 

SURSA – dcnews.ro