CREȘTINISME

Spread the love

Loading

Autor: Dr. Paul ICHIM

Sunt unul dintre cei care a primit o educație religioasă, bazată strict pe ce scrie prin Biblie, fără influențe tradiționaliste diverse de coloratură.

În Cartea respectivă se recunoaște sfințenia doar a celor trei, Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, restul fiind personaje contemporane sau nu cu Isus, ce și-au dat silința să respecte regulile Divine, primite încă din vechime de Moise pe Muntele Sinai.

După prezentarea asta ar fi cazul să revin, la ce voiam să spun de fapt. Ulterior înființării Bisericii creștine primare, au apărut vreo 20 de denominațiuni creștine, fiecare cu particularitățile ei. Unii și-au umplut calendarele cu tot felul de sfinți și sfinte, în majoritate martiri ce au suferit datorită credinței.

Unde pui că-n contul acestor comemorări sunt consemnate diverse obiceiuri și tradiții, semnalate cu diverse culori.

Se obișnuiește ca la datele respectivilor, cei ce au o potrivire de nume, să se felicite și să-și ureze la mulți ani. Aș fi ipocrit să nu recunosc, că o urare de mulți ani cu sănătate, primită în afară zilei de naștere, nu-mi place și că nu m-aș simți bine, că-și aduce aminte lumea de mine.

Anul acesta unii amabili dintre dumneavoastră m-au urat de sfânta Paula, ceva muceniță.  Pentru că v-ați gândit la mine vă mulțumesc, dar recunosc că n-am făcut schimbare …..anatomică și că nu-s chiar de loc un sfintisor.

De obicei primeam urările de Sfinții Petru și Pavel.

În concluzie, făcând abstracție de principiile pur teologice și acceptând doar că-i motiv de urare, va întorc urarea, cu speranța unor ani mai buni și cu sănătate maximă!

Tagged: