Cultivarea legumelor și fructelor bio în satul Ticvaniu Mic. Interviu cu fermierul Buna Mihai Motto-ul nostru: Sănătate înainte de toate!

Spread the love

Loading

Autor: Maria Radu

Maria Radu: Vă rugăm să vă prezentați pentru cititorii noștrii.

 

Numele meu este Buna Mihai San-George. Sunt un mic fermier local din satul Ticvaniu Mic. Comuna Ticvaniu Mare și student la USV. Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate Timișoara (specializarea Horticultură). Alături de asociatul meu Truica Andrei Cosmin, cultivăm  legume și fructe bio.

 

M. R.: Ce te atrage să dezvolți agricultura bio?

 

Principalul factor care mă atrage să dezvolt cultura bio este în mod clar voința și ambiția de a determina persoanele  de toate vârstele și din toate clasele sociale să consume mâncare sănătoasă și gustoasă.

Unul dintre scopurile actuale este acela de a educa populația în legătură cu riscurile la care se expun  consumând mâncare  nesănătoasă și aducerea în vederea lor beneficiile și sustinerea pe care o pot oferi comunitățiilor locale cumpărand mancare bio de la producătorii locali.

 

M. R.: Vorbiti-ne despre primii pași, primele investiții. De unde ați avut banii?

 

Primii pași în demararea proiectului au început în urmă cu 5 ani. După multe calcule, ideii și discuții am ajuns la concluzia că vrem să dezvoltăm un proiect în țara noastră și să dovedim că se poate și acasă. În anul 2018 am decis împreună cu asociatul meu Cosmin să luăm calea străinătății pentru o ultimă dată cu scopul de a aduna ultimii bani pentru a putea face ultimele investiții necesare pornirii afacerii cu legume bio.

Primii pași au fost foarte descurajanți și greoi. Fără sprijin de specialitate am întampinat nenumărate probleme. Dar prin perseverență și ambiție am reușit să trecem peste probleme și să mergem mai departe.

 

M. R.: Piedici v-a pus și natura.

 

Într-adevăr, natura nu a fost tocmai aliatul nostru în această călătorie. În zona noastră bate vântul de toamnă și de primăvară numit Coșava. Acesta combinat cu lipsa noastră de experiență în construierea solariilor ne-a rupt folia  de pe solarii și ne-a distrus culturile de 3 ori într-un singur an. A fost o lovitură grea și descurajantă. Dar prin voință și muncă, am reconstruit și reorientat structurile folosind informațiile adunate. Am creat modele  noi de solarii care rezistă vânturilor puternice.

Deasemena lipsa apei a început să reprezinte o problemă chiar din primul an în care am început. Secetele pedologice sunt tot mai drastice de la an la an.

 

M. R.: Pană la ora actuală ați fost ajutați de stat cu ceva concret? De câți ani dezvoltați afacere?

 

De către stat am fost ajutați datorită unui program de minimis „tomata”. Cu ajutorul  administrației locale am reușit să accesăm în anul 2 de activitate programul tomata.

Primăria Comunei pot spune că mi-a răspuns foarte prompt cererilor și au ajutat și susținut mereu activitatea noastră.

Afacerea se dezvoltă de 3 ani. Putem spune că experiența acumulată este de departe cel mai important  bun caștigat. Lucrurile se îmbunătățesc pe an ce trece datorită experienței acumulate și informațiilor prețioase învățate la facultate.

Avem foarte mulți clienți mulțumiți care revin în fiecare an. Baza noastră de clienți este formată din persoane fizice și restaurante din Oravița. Oferim livrare gratuită 3 zile pe săptămană.

 

M. R.: Ce credeți că ar trebui să facă statul ca să încurajeze tinerii ca să cultive legume bio?

 

Opinia mea este că statul  are unele demersuri foarte bune pentru stimularea tinerilor în vederea încurajării acestora pentru a se apuca de agricultură. Se bazează foarte mult pe oferirea banilor pentru stimulare. Acesta nu este un lucru rău (avem nevoie de bani pentru pornirea unei afaceri) Dar părerea mea este că ar trebui pus mai mult accent pe specializarea tinerilor și pe formarea lor pentru a fi capabili de autosustenabilitatea lor ca și întreprinderi, apoi ajutoarele de la stat să fie ca și bonusuri pentru dezvoltare.

În concluzie cred că statul ar putea ajuta în plus față de momentul actual prin oferirea unor șanse de specializare accesibile tinerilor și prin introducerea de experți în agricultuă, management și marketing în toate UAT-urile. Specialiști care să fie la dispoziția fermierilor.

 

M. R.: Voi ați perseverat. Munciți zii lumină. Ce sfaturi ați da în general.

 

Voi fii scurt și la obiect. Perseverența, voință, ambiție, informare și multă muncă. În agricultură nu există calea cea ușoară. Trebuie să iubiți ceea ce faceți ca să vă puteți dedica 100%.  Este o activitate frumoasă, care ne apropie de natură și ne oferă șansa să oferim hrană sănătoasă. Toți tinerii ar trebui să înteleagă că se pot face lucruri frumoase și acasă, în țara noastră. Nu trebuie să ne lăsăm familiile, locul, țara și sufletul pentru mai mulți bani. Este adevărat că este mai greu acasă. Dar este mai frumos. Și dacă împreună vom lucra pentru casa noastră în loc să lucrăm pentru străini, în viitor poate va arata mai bine ca în străinătate.  Împrună vom reuși!

     

 

Tagged: