Cultura și Cultivarea (florilor). Primăria Lugoj a aruncat în vânt 2 miliarde de lei vechi (275.000 lei RON) sau cum un slogan „respect pentru lugojeni” a fost transformat într-un gest obscen

Spread the love

Loading

Autor: Ion Teca

ATENȚIE: La titlul original a fost adăugat de Nicolae Toma „Primăria Lugoj a aruncat în vânt 2 miliarde și  750 de milioane de lei vechi (275.000 lei RON) sau cum un slogan „respect pentru lugojeni” a fost transformat într-un gest obscen” , plus bani cu care s-au cumpărat florile, pentru a sublinia modul cum sunt risipiți banii lugojeniilor pe paranghelii și alte invenții culturale într-un mod de neimaginat și… tare cred că într-un anumit fel o parte din acești bani se întorc la primar și la consilierul lui, un băiat deștept născut infractor. Cred că a sosit momentul ca DNA să intre în acțiune ca să vadă traseul banilor de miliarde gestionat de gașca consilierilor PNL – cel mai slab Consiliu Local al Lugojului și cel mai potrivnic lugojenilor, cu oamenii fără valoare și fără obraz.

 

După un puseu prelungit al ploilor de primăvară târzie, căldura soarelui ne-a scos din case împrăștiindu-ne, în varii direcții mai mult sau mai puțin anticipate.

Și uite cum, după o plimbare pe jos, pașii te poartă și te duc într-un loc sacru și încărcat de istorie, care te conectează la trecut și îți crează sentimentul apartenenței la această comunitate.

Piața I. C. Drăgan poate fi considerată un reper urban care, prin ceea ce știe și spune, se poate constitui într-un arc peste timp, interconectându-se cu orice moment și perioadă a istoriei locului.

Acum a fost veselă pentru că zilele din acest sfârșit de săptămână a fost împodobită cu flori și a găzduit mai mulți trecători, părinți și copii, decât în mod obișnuit, care au asistat la un eveniment foarte mediatizat.

Era și firesc să fie din moment ce este imperios necesar ca desfășurarea acestuia să genereze acumulare de apreciere.

Așa cum zicea un prieten al meu, cu care sunt de acord, că în vizită servești ceea ce ți se oferă, tot așa este și cu anumite evenimente la care participi, te mulțumești cu ce este, fără a putea să influențezi cu ceva și te adaptezi la ce există.

Și, în timp ce treceam prin piață, brusc, m-au apăsat câteva aspecte pe care este bine să nu le uităm.

În timp ce lugojenii au fost privați de sentimentul venirii sărbătorilor de iarnă, prin nematerializarea, în acest loc, a niciunui aspect care să conducă cetățeanul către bucuria nașterii Domnului, târg, brad, luminițe, etc, 50000 € au fost direcționați către un eveniment privat în Parcul George Enescu, cu luminile primăriei.

Și în timp ce Casa de Cultură a fost radiată de la agenda culturală, aproape doi ani, brusc, vedem o finanțare de 365.000 lei, dintre care, 275.000, numai pentru acest eveniment.

Trebuie să pornim de la două întrebări.

  1. Ce avem? și
  2. Ce putem?

Avem nevoie, noi, cetățenii, din când în când, de o ieșire către un divertisment în alt decor decât cel obișnuit? Răspuns: DA! Muzică, gogoși, vată pe băț, bere, clătite, hamburgeri, mici, copii pictați, baloane, flori, lumini … excelent și frumos! Ieșirea și socializarea sunt esențiale și fac bine.

Dar, avem noi, o infrastructură foarte bine (sau, cel puțin, acceptabilă) pusă la punct, astfel încât să ne permitem asemenea cheltuieli? Răspuns: La aprecierea fiecăruia…

Ce putem? Foarte multe.

Cu acest cuantum al cheltuielilor putem organiza, după cum ziceau niște cunoscători, cel puțin, două-trei evenimente de anvergură.

Păi cum? Foarte simplu!

Organizăm direct, fără a mai avea intermediari niște asociații abonate permanent la cașcavalul public.

Să nu fim, prea, patetici, dar, totuși!

Elementul central al evenimentului pe care-l regăsim (și) în denumire, florile, au fost achiziționate cu alte zeci de mii de lei, care nu fac parte din cei 275000 lei.

Păi, și atunci, cei două miliarde șapte sute cincizeci de milioane, adică 55000 €, pe ce au zburat?

Doar, pe … implicare, montatul scenei și câteva contracte cu prestațiile artistice, pentru 55000 €?

Să nu mai amintesc faptul că anumite prestații nu au fost cuprinse în această sumă, iar altele au fost gratuite.

Departe de mine gândul de a nu fi de acord cu organizarea de evenimente, dar mai ponderați, oameni buni, că suntem rupți în dos, rău de tot.

Și înainte de a nu vedea pădurea din cauza copacilor, în urma, doar, a aprecierilor vizuale, create la fața locului, recomand o plimbare pe jos, pentru a conștientiza că, de fapt, aici sunt, numai, banii dumneavoastră, care sunt drămuiți cu foarte multă chibzuință (!!!), și din foarte mult „respect pentru lugojeni”, bine-nțeles.

Sincer! O banală plimbare ne poate readuce la setările inițiale.

Fizic și mental! Dar, mai ales, realiști, obiectivi și sinceri!

 

PS: Citeam zilele trecute Legile lui Murphy, iar Legea I, a termodinamicii, zice așa:

„Dacă nu curge, pică, iar dacă curge nu pică!”

Și atunci te întrebi, ce legătură au florile cu cultura?

 

Tagged:

Comments are closed.