Mulți dintre noi au fost nevoiți să lucreze pentru șefi ciudați și ciudați care fac ravagii în programul nostru.
LinkedIn a anunțat o serie de ghiduri pentru a ajuta oamenii să învețe să lucreze mai bine cu șefii dificili, de la cei tăcuți până la cei care pur și simplu își schimbă starea de spirit.
Charlotte Davies, experta în carieră a site-ului FEMAIL a spus: „Cei mai mulți dintre noi vor fi avut experiențe provocatoare cu un șef la un moment dat în cariera noastră.
„Un manager prost nu numai că ne poate perturba munca, dar poate și îngreuna serios progresul în carieră, așa că este important să știm cum să ne ocupăm de ei și când să cerem ajutor. Toți managerii și locurile de muncă sunt diferite, dar, în general, cea mai bună strategie pentru a face față oricăror probleme cu șeful tău este să fii clar și sincer cu privire la nevoile și sentimentele tale. Puteți să o păstrați respectuoasă și profesionistă, fără a lăsa să se deterioreze – este întotdeauna cel mai bine să abordați orice problemă cât mai devreme posibil.”
FEMAIL dezvăluie cinci tipuri de șefi dificili, unde să-i găsești și cum să facă față stilurilor lor de management…
ȘEFUL FANTOMĂ
Acesta este șeful care te lasă să faci toată munca, oferindu-ți puțin sau deloc îndrumare.
Într-un minut vor fi chiar lângă tine și în următorul minut, vor fi „într-o întâlnire”, pe „nu deranja” sau pur și simplu incontactabil.
Oricum, indiferent la ce ai lucrat, ești pe cont propriu.
Unde le veți găsi: oriunde altundeva, decât online, atunci când aveți nevoie de ele. Se știe că Ghost Bosses apar doar atunci când propriul lor șef este prin preajmă…
SFAT: A avea un manager absent poate fi o experiență foarte frustrantă și alienantă.
În timp ce ai de-a face cu un șef fantomă poate fi dificil, poate fi, de asemenea, o oportunitate de a-ți demonstra abilitățile de lider preluând controlul asupra situației și arătând inițiativă în derularea proiectelor în timp ce șeful tău nu poate fi găsit nicăieri.
Fii specific cu șeful tău în cazul în care aveți nevoie de mai multă îndrumare și alege-ți bătăliile – de exemplu, dacă urmează un proiect important.
De asemenea, poate fi o idee bună să găsești un mentor în cadrul companiei tale la care să te adresezi pentru sfaturi în carieră, dacă simți că nu primești asta de la șeful tău.
ȘEFUL BUFNIȚA DE NOAPTE
Șeful bufnița de noapte vă trimite mesaje la ore neplăcute despre muncă, așteptând un răspuns rapid.
Chiar și atunci când ați părăsit biroul sau ați închis laptopul acasă cu toată intenția de a vă opri, întotdeauna mai există „un lucru” pentru care doresc ajutor.
Sfârșitul zilei tale de lucru poate fi ora 18:00, dar șeful tău tocmai începe.
SFAT: Cu toții a trebuit să lucrăm până târziu ca o singură întâlnire sau o prezentare importantă, dar dacă șeful tău încearcă în mod regulat să te contacteze în afara orelor de lucru, știi că ceva nu este în regulă.
Stabilirea unor limite clare și împingerea înapoi în aceste scenarii este dificilă, dar crucială dacă doriți să evitați epuizarea mai departe.
Asigurați-vă că stabiliți aceste limite la începutul carierei dvs. și comunicați-vă în mod clar limitele.
ȘEFUL MULTIMOOD
Pot fi calmi și măsurați un minut, apoi furioși și iraționali în următorul.
La fel ca Jekyll și Hyde, nu știi niciodată la ce dispoziție să te aștepți și ce îi va declanșa.
Deosebit de greu de lucrat cu el, șeful cu multidispoziții te poate lăsa să te simți nervos în timpul zilei de lucru, nesigur dacă faci o treabă bună sau dacă este doar starea lor de spirit.
SFAT: Indiferent de circumstanțe, grosolănia nu este niciodată soluția.
Cercetările efectuate de LinkedIn au descoperit că 60% dintre profesioniștii din Marea Britanie au spus că a contacta un coleg sau un șef pentru o conversație deschisă atunci când se simt furioși i-a ajutat să se calmeze.
Încercați să rămâneți relaxat și să difuzați situația solicitând o întâlnire privată, unde puteți rezolva orice probleme pe care le-ar putea avea și să abordați modul în care comportamentul lor vă face să vă simțiți.
Dacă aceasta este o problemă continuă, mai degrabă decât o izbucnire unică, iar șeful tău te hărțuiește sau te hărțuiește, asigură-te că raportezi acest lucru HR sau unui membru senior al personalului.
Ei mută în tăcere întâlnirile și termenele limită și vă editează munca fără a vă consulta.
Schimbările lor te lasă să pui la îndoială totul și te simți constant confuz și pe picior din spate.
SFAT: Schimbările de termen limită și schimbările din jurnal fără știrea dvs. pot fi extrem de frustrante.
Comunicarea deschisă cu șeful tău și să-i informezi cum te afectează comportamentul lor este esențială.
Este posibil să existe o sursă externă, cum ar fi un client sau o parte interesată principală, care mută stâlpii de obiectiv în timp ce managerul tău încearcă să țină pasul, așa că înțelegerea perspectivei lor poate ajuta la realinarea obiectivelor tale comune.
ȘEFUL MICROMANAGERII
Tipul de șef care simte nevoia să controleze fiecare aspect al muncii tale și nu te lasă niciodată să iei decizii sau să deții proiecte fără să le conduci mai întâi de ei.
„Aș putea să mă uit la asta înainte să-l trimiți mai departe” este o propoziție pe care o vei auzi în fiecare oră cu acest șef.
Și ceea ce ai crezut că va fi o sarcină de cinci minute la sfârșitul zilei te va ține la birou până seara dacă șeful tău are ceva de-a face cu asta.
SFAT: A fi microgestionat la locul de muncă este o experiență foarte demotivantă.
De cele mai multe ori, acest lucru provine din propria nesiguranță a managerului cu privire la renunțarea la drum.
Acesta poate fi un tipar greu de spart, dar stabilirea unor obiective clare și partajarea actualizărilor de progres poate fi de ajutor.
De exemplu, trimiterea unei actualizări scrise săptămânale la un moment care ți se potrivește te va ajuta să iei înapoi o agenție și să demonstrezi că poți avea încredere pentru a conduce proiecte, ajutând în același timp la dezvoltarea carierei tale.
SURSA se poate citi AICI