Cum se transformă Democraţia în dictatură (VII) Impunerea medicamentelor patentate ca element cheie al controlului economic global. Patentele – uneltele cheie de control ale lumii

Spread the love

Loading

Din punct de vedere istoric, războaiele mondiale s-au dus cu arme şi bombe, în scopul cuceririi şi obţinerii controlului asupra altor ţări. Astăzi totuşi, instrumentele cheie pentru a obţine controlul global sunt instrumente economice şi legale care sunt utilizate ca mijloc de cucerire nu numai a guvernelor şi economiilor, dar şi în ultimă instanţă a societăţilor şi oamenilor. 

Uneltele economice cheie ale Bruxelles UE sunt patentele; în special patentele de produse chimice, medicamente farmaceutice, seminţe modificate genetic şi alte produse de înaltă tehnologie. Dintre   acestea,   cele   mai   lucrative   sunt   patentele asupra medicamentelor. În 2008 de exemplu, vânzările farmaceutice globale s-au ridicat la 770 miliarde dolari – o sumă care a depăşit suma produsul intern brut (PIB) al celor mai sărace 100 de ţări ale lumii. 

Astfel, este evident că, atunci când şi-a ales primul ministru de afaceri externe, Cartelul a ales pe cineva cu experienţă în domeniu. 

Catherine Ashton, în rolul precedent de comisar comercial al UE, a jucat un rol central în confiscarea, în porturile europene, a produselor farmaceutice trimise din India în ţările africane şi latino-americane*. Singurul motiv al acestor confiscări a fost acela că medicamentele erau produse în firme din India specializate pe medicamente generice (nepatentate). Aceste medicamente generice 

– singurele pe care oamenii din ţările în curs de dezvoltare şi le pot permite – ameninţă profiturile companiilor europene de produse farmaceutice patentate. 

* Economic Times, India. 6 septembrie, 2009.

Patentele – uneltele cheie de control ale lumii 

Semnificaţia patentelor în planurile strategice de control ale lumii la Bruxelles UE merită o atenţie specială. În general patentele sunt: 

• documente legale – emise de agenţia guvernamentală relevantă dintr-o anumită ţară – care definesc dreptul de proprietate asupra unui produs sau proces tehnologic; 

• unelte economice – pentru a controla pieţele naţionale şi internaţionale; 

• instrumente politice – prin rolul lor în sectorul critic al ocrotirii sănătăţii, medicamentele patentate sunt folosite şi ca unelte strategice pentru a controla ţări întregi. 

Un aspect deosebit de dăunător al patentelor este că ele sunt folosite pentru a forma carteluri corporative globale mai presus de orice control legislativ naţional sau internaţional. Marile companii 

multinaţionale nu au nevoie să se unească în mod formal pentru a controla piaţa unui anumit produs, pe teritoriul unui continent sau al întregii lumi – ei au nevoie doar să-şi definească pretenţiile teritoriale de patent. 

Patentele permit companiilor multinaţionale să controleze sectoare întregi ale societăţilor pe continente întregi, fără a fi supuse restricţiilor cum ar fi graniţele statale. În anumite industrii, profituri de trilioane de dolari sunt canalizate spre companii multinaţionale fără ca publicul să fie capabil să identifice beneficiarii corporatişti. 

Efectul patentelor asupra sănătăţii umane a fost eminamente devastator, prin aceea că multinaţionalele farmaceutice au căutat să monopolizeze ceea ce este posibil să fie cel mai critic sector în orice societate. Ca rezultat, timp de decenii omenirea a fost împiedicată să aibă acces la medicină nepatentată, care este mai eficientă, mai sigură şi mai accesibilă în lupta împotriva celor mai comune boli ale zilelor noastre. 

Pentru a-şi coordona pretenţiile globale, aceste companii multinaţionale au stabilit un „birou central al cartelului”; Bruxelles UE.