Bruxelles UE de astăzi este construit pe o serie de organizaţii predecesoare care au condus gradual la structura curentă.
Primul ciclu al organizaţiilor a fost completat în anii 1950 şi a inclus Comunitatea europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) în 1951 Comunitatea de Apărare Europeană (EDC) (un proiect care a fost respins de parlamentul francez în 1954), Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană pentru Energie Atomică (EAEC sau EURATOM) în 1957.
Toate aceste organizaţii au avut în comun mai multe elemente:
1. Au fost conduse de Cartelul German al Petrolului şi Medicamentelor – după înfrângerea în 1945 a coaliţiei Nazi/Cartel – într-un efort de a organiza următoarea încercare de cucerire a Europei.
2. Textul tratatelor a fost pregătit de acţionarii legali ai Cartelului Petrolului şi Medicamentelor, în mod special Walter Hallstein, pentru a asigura structura dictatorială necesară planului de cucerire.
3. Alte cinci ţări europene, Franţa, Italia şi ţările Benelux au fost atrase să adere la aceste „Comunităţi” cu promisiunea înşelătoare de pace, securitate şi prosperitate economică.
1
CFSP (Common Foreign and Security Policy)Politică Externă şi de Securitate Comună
2
PJCC (Police and Judicial Cooperation in Criminal Matters) Cooperare Poliţienească şi Judiciară în Probleme Penale
Între 1 şi 3 iunie 1955, întâlnirea decisivă de pregătire a „Comunităţii Economice Europene” a avut loc la Messina, Sicilia. Participanţii la această întâlnire vor fi cunoscuţi drept „cei şase sicilieni”.
Experienţa juridică limitată a acestor cinci „membri fondatori” ai Bruxelles UE
contrastează cu experienţa celui de-al şaselea membru, Walter Hallstein.
Până în momentul Tratatului de la Roma, Hal-lstein avea aproape trei
decenii de experienţă în domeniul educaţiei, profesoratului şi cercetării la şcolile de drept şi instituţiile germane preocupate de dreptul şi sistemele economice internaţionale comparate:
• Efectuează studiile la Facultatea de Drept din Bonn, Munchen si obţine titlul de „doctor în drept” la Universitatea din Berlin
• Beneficiază de pregătire de elită în „Drept internaţional comparat” la Institutul „Kaizer Wilhelm” din Berlin, finanţat de Cartelul IG Farben
• Este timp de aproape 20 de ani decanul Facultăţii de Drept şi Economie de la universităţile din Rostock şi Frankfurt.
O scurta privire asupra documentelor din Curriculum Vitae al lui Hallstein ne arată cine a tras cu adevărat sforile în proiectarea bazei juridice pentru Bruxelles UE.