Dă-i Doamne românului, mintea de pe urmă! Guvernul oprește VÂNZAREA României: Străinii nu mai pot cumpăra pământ la liber

Spread the love

Loading

pamat de vanzare la strainFermierii români se pare că au reușit să-i convingă pe guvernanții de la București să schimbe legea care permite vânzarea terenurilor către străini.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, anunță că Legea 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole urmează a fi modificată astfel încât cetățenii străini să poată achiziționa mai greu suprafețe agricole în România.

“Vom introduce filtre care să asigure că nu ajunge oricum și la oricine. E clar că sunt vizate persoanele care nu au cetățenie română. Este o presiune foarte mare din partea producătorilor români, care consideră că vânzarea a condus la înstrăinarea terenurilor și producătorii români nu mai au ce să lucreze”, a afirmat Irimescu.

Potrivit acestuia, decizia a fost luată în urma unei discuții cu premierul Dacian Cioloș, iar specialiștii ministerului au termen două săptămâni pentru a finaliza un nou proiect de act normativ care să fie apoi lansat în dezbatere publică.

Fermierii francezi, olandezi, belgieni și nu doar ei vânează cele mai fertile terenuri din România! O spune răspicat un parlamentar român! Politicianul dezvăluie cum sunt ajutați străinii să ne cumpere pământul și cum fermierul român este clar dezavantajat.

 

Un fermier care lucrează un teren în Franța și are o profitabilitate datorită subvenției de acolo, își permite să-și dezvolte o nouă afacere cu acea subvenție mare de acolo. El poate investi într-o altă țară. Cum se și întâmplă de foarte multe ori. Sunt mulți fermieri veniți la noi din Olanda, Franța, Belgia care-și mențin sau nu-și mai mențin operațiunile în țările lor, dar mută în altă parte profitabilitatea obținută.

E adevărat, este o investiție, dar pe termen lung îmi pierd o resursă care-mi poate produce, să spunem, mai multe locuri de muncă și elemente de protecție socială. Dacă asociem și faptul că, din nefericire, volumul mare de produse alimentare vândute astăzi în România vin din marile lanțuri de supermarketuri, ne dăm seama că avem pe tot lanțul: producție, prelucrare și desfacere un dezechilibru major între capitalul românesc și capitalul străin, a declarat Valeriu Steriu, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

Politicianul a mai adăugat că profitul mare obținut de străini este exportat și că marii retaileri reușesc de multe ori să evite impozitele din România, așa că în pușculița noastră nu rămân prea mulți bani.

Un fermier român nu are cum să concureze cu fermierii francezi, belgieni sau olandezi la capitolul subvenții. Românul nostru este unul dintre cei patru fermieri din Europa care încasează cea mai mică subvenție pe suprafață. Fermierii stăini beneficiază de subvenții uriașe, uneori și de trei ori mai mari.

Olanda – cca 450 euro/ha

Belgia – cca 400 euro/ha

Franța – cca 300 euro/ha

România – cca 170 euro/ha

Sursa: agerpres.ro, romani-buni.info, businessmagazin.ro, Agro TV