De-ale democrației

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU

Lucrez într-un domeniu, care, unora le-ar părea înalt, altora, ingrat. Este o certitudine doar faptul că, acest domeniu este important, sau ar trebui să fie esențial, pentru bunul mers al lucrurilor, într-o țară democratică, sau care, măcar,tinde spre democrație.Ca acest lucru să se și întâmple, instituția cu pricina (si nu numai) ar trebui, în primul rând, să nu fie inluențată negativ de evoluția politicului și să nu se zdruncine de câte ori instabilitatea din plan politic produce efecte la nivel micro sau macroeconomic.
Concret, se întâmplă cam așa: orice schimbare de guvern sau, uneori, chiar a unui ministru, produce modificări în ceea ce privește conducerea instituției, a serviciilor,a compartimentelor și chiar a salariaților instituției respective.
O bulversare și o stare de incertitudini continuă, care nu poate avea drept finalitate, în principiu, o activitate eficientă, care să conducă, în general vorbind, la atragerea de sume la bugetul general consolidat al statului, la prosperitatea, bunăstarea, creșterea nivelului de trăi, evoluția și saltul unei nații.
Nu am abilitatea de a spune că un conducător, manager, director este mai bun decât cel dinaintea să, pentru că, uneori nici nu ai timp să conștientizezi acest fapt, însă faptul că într-o singură zi, executantul se află în situația de a schimba pe adresele de înaintare, ori pe documentele oficiale pe care le întocmește, chiar și de două ori într-o zi, numele persoanei care avizează sau aprobă un document, nu este o stare de normalitate.
Totodată, fiecare dintre cei numiți temporar (de cele mai multe ori), vine cu propriile sale cerințe. Nici asta nu e ceva rău, însă, după ce abia te-ai obișnuit cu stilul, cu modalitatea de a pune problema a unuia dintre conducători, se produce schimbarea, care, de cele mai multe ori, ține pe loc activitatea respectivă.
La toate acestea se adaugă și unele lacune legislative, pe care cei care le întâlnesc în activitatea lor, ori nu le aduc la cunoștință superiorilor, ori, dacă le aduc, de multe ori, dacă nu sunt analizate la nivel ierarhic superior, rămân să în greuneze,să obstrucționeze realizarea sarcinilor de serviciu, atingerea obiectivelor conform fisei postului.
Se mai adaugă și lipsa logisticii, a mijloacelor tehnice necesare desfășurării activității, lipsa schimbului de informații între instituții,insuficiența sau ineficiența acestora.
Lipsa instrumentelor coercitive reprezintă, de asemenea, obstacole în realizarea obiectivelor activității de atragere a sumelor la bugetul statului.
Îmi pun astfel întrebarea retorică, la care, vă invit și pe dumneavoastră, cititorii și concetățenii mei, să meditați: există interes ca instituțiile statului, în principal și celelalte organisme și organizații, în general, să funcționeze eficient, pentru a avea drept finalitate dezvoltarea societății, în ansamblu, precum și a fiecărui individ, în particular?

Mioara BACIU

Tagged:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *