Deputat PSD, măsuri care vizează Banatul! Ce se întâmplă cu agricultorii

Spread the love

Loading

Deputatul PSD Camelia Gavrilă vorbește despre o criză majoră în agricultură pentru care guvernul liberal nu identifică soluții viabile.

”Criză majoră în agricultură

Guvernul liberal nu identifică soluții viabile

Am susținut o declarație politică importantă în plenul Parlamentului, subliniind necesitatea unor demersuri responsabile și urgente, cât și de o implicare activă din partea Guvernului pentru gestionarea situației de criză din agricultura românească, o criză complexă, determinată în primul rând de nivelul redus al precipitațiilor din ultima jumătate de an.

Expresia „criză agricolă” nu este exagerată în această perioadă dificilă în care nu trebuie să fii expert în domeniul agricol pentru a înțelege că România se confruntă cu cea mai severă secetă și, implicit, cu numeroase probleme în agricultură, prin raportare la ultimii ani, alături de efectele numeroase ale crizei economice generate de pandemia de coronavirus. Este tragic faptul că România riscă să nu mai fie „grânarul Europei” și să devină țara în care producția agricolă depinde în proporție de mai bine de 80% de precipitații.

Grav este faptul că guvernul Orban a adoptat până acum „zero măsuri în agricultură”, chiar dacă are cunoștință de toată această situație. Încă din toamna anului 2019, directorul ANM afirma că lipsa de precipitații va afecta profund campania de pregătire a terenurilor pentru noul an agricol și pentru înființarea culturilor de toamnă, încât doar un nivel ridicat de implicare și implementare a măsurilor concrete ar putea salva aceste culturi ale anului 2020. Recent, în ziua de 23 aprilie, o nouă declarație din partea Administrației Naționale de Meteorologie prezintă clar situația actuală: „Vorbim de un fenomen de secetă pedologică puternică și extremă în zona Munteniei, în Dobrogea și Moldova. Ca urmare a lipsei precipitațiilor, fenomenul s-a extins și în Banat, Crișana, în cea mai mare parte a Transilvaniei.”

Ce a făcut concret în această perioadă Guvernarea PNL? Nimic! Iar ministrul agriculturii a rămas mereu în plan secund, într-o inactivitate surprinzătoare, fără soluții, fără inițiative sau strategii de etapă.

Așadar, o moțiune împotriva actualului ministru al agriculturii este un demers legitim, o actiune logică și necesară, în contextul lipsei de competență, de implicare și eficiență. Am așteptat zadarnic identificarea unor soluții, conceperea unor strategii adecvate pentru domeniul agricol, un domeniu confruntat cu aceste condiții dificile. Din nefericire, cele 7 luni de guvernare ineficientă (octombrie 2019- aprilie 2020) reprezintă deja un timp valoros de acțiune pentru această zonă vitală, timp care a fost irosit iremediabil.

În acest sens, am sintetizat constatările specialiștilor care consideră că problema lipsei precipitațiilor tinde să devină cronică în agricultură, cu următoarele consecințe îngrijorătoare:

1. Producția de anul acesta se va diminua considerabil, seceta va risca să calamiteze suprafețe importante de cereale, iar cele mai mari pierderi vor fi suportate de către cei care nu și-au asigurat culturile agricole, care nu posedă sisteme de irigare și nu utilizează integral tehnologiile de creștere a culturilor agricole;
2. Cel mai puternic impact social este resimțit mai ales în mediul rural, unde trăiește aproximativ 47% din populația României. Agricultura, o ocupație tradițională pentru țara noastră, în sensul că 28% din populație este încă ocupată în acest sector, rămâne dependentă, în mare parte, de condițiile meteorologice.
3. Cu o afectare de peste 90% a culturilor existente în Moldova, multe ferme, unități agricole, agricultorii sunt în risc de faliment și de a nu putea să realizeze la timp rambursarea creditelor la bănci, fără intervenția rapidă a Guvernului sau gestionarea eficientă a activităților specifice;
4. Existând, de asemenea, o complexă interdependență a domeniilor de activitate, cu influențe negative în lanț, sectorul animalier ar putea întâmpina probleme similare din lipsa aprovizionării cu hrană, ca urmare a reducerii producției de cereale.
Partidul Social Democrat a propus o serie de măsuri pentru diminuarea efectelor negative ale secetei actuale: declararea stării de calamitate naturală, acordarea de vouchere pentru seminţe, pesticide, îngrăşăminte şi motorină, linie de credit cu garanţii de stat pentru fermieri, umplerea tuturor canalelor cu apă şi suspendarea plăţii acesteia şi accelerarea investiţiilor pentru sistemele de irigaţii şi anti-grindină. La fel de importante și utile sunt și unele măsuri anunțate la nivelul Uniunii Europene pentru a susține acest domeniu esențial, grav afectat.

Fermierii înșiși subliniază urgența unor măsuri guvernamentale sau de nivel european vizând facilități pentru lucrătorii din agricultură, identificarea unor soluții privind plata în avans a subvențiilor pentru campania 2020-2021, plata de către APIA a restanțelor către fermieri, derularea cu prioritate a apelurilor pe proiectele gestionate de AFIR, sprijin pentru procurarea inputurilor și pentru obținerea accesului la raft pentru consumul populației.

În acest nou context dificil am susținut și am votat PENTRU inițiativa legislativă care propune scutirea de la plata contribuției specifice de gospodărire a apelor, în sprijinul utilizatorilor de ape subterane pentru irigații, atât pe perioada stării de urgență, cât și pe o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia.

Consider că este nevoie și de o atitudine preventivă pentru ca efectele acestui context de secetă să nu devină mai grave, crescând exponențial în perioada următoare. Inerția, pasivitatea, lipsa de implicare înseamnă un șir de consecințe nedorite: prețuri mai mari la raft pentru români, scumpirea alimentelor de bază, posibila creștere a numărului de șomeri prin închiderea sau reducerea activităților companiilor agricole, slaba producție și implicit lipsa exporturilor pe piețe europene, internaționale, iar cele mai afectate în această perioadă vor fi activitățile agricole familiale.

Factorii de risc rămân aceiași de la an la an în dezvoltarea agriculturii din România, iar măsurile actuale sunt sumare, luate cu întârziere, fără o anticipare a riscurilor, fiind mai mult o formă de combatere a efectelor negative deja produse. România înregistrează pierderi și în acest domeniu, astfel încât observăm din nou că lipsa profesionalismului și a coerenței în guvernare, indiferent de segmentul de activitate, afectează întreaga societate și viețile oamenilor”, a explicat Camelia Gavrilă.

Tagged: