Descoperiri arheologice uluitoare care nu pot fi explicate

Spread the love

Loading

Din când în când, arheologii fac descoperiri uluitoare, care dezvăluie faptul

că una sau alta dintre civilizaţiile străvechi foloseau uzual instrumente sau

tehnologii „inventate” în secolul XX. Iată câteva artefacte care,

conform cronologiei unanim acceptate,

nu ar fi avut cum să existe înainte de… a exista! 

descoperiri arheologice nexplicate

COMPUTERUL ANTIKYTHERA, un procesor de 2.085 de ani 

 

COMPUTERUL ANTIKYTHERAÎn anul 1900, resturile unui bizar instrument mecanic au fost recuperate de pe epava unei corabii antice, eșuată la câțiva kilometri de insula Creta. Artefactul consta dintr-un complicat sistem de roți de bronz (trei s-au păstrat până astăzi) și cadrane din sticlă fixate într-un cadru de lemn. Analiza cu raze X a relevat faptul că instrumentul fusese creat în anul 80 î.Hr., iar reconstituirea sa i-a dezvăluit funcționalitatea – aceea de veritabil „computer” astronomic, care putea indica, în funcție de ora și de zi, poziția exactă a Soarelui, a Lunii și a tuturor planetelor din sistemul solar. Deși se știe că grecii erau buni astronomi, nici o informație de ordin istoric păstrată de la ei nu semnalează existența unei mașinării atât de sofisticate.

 

AVIONUL EGIPTEAN, un Concorde la anul 200 î.Hr. 

AVIONUL EGIPTEAN

În anul 1898, într-un mormânt din Saqqara, Egipt, un explorator descoperea o ciudată machetă din lemn a unui obiect cu aripi. Cum la acea vreme avionul nu fusese inventat, cercetătorii au considerat artefactul drept reprezentarea unei păsări și l-au făcut „uitat” într-un muzeu din Cairo. În 1972, arheologul Kalil Messiha a dat întâmplător peste machetă fiind uimit de formele sale aerodinamice și de curbura aripilor, identică celei a unui avion Concorde. În plus, Messiha a făcut legătura între această machetă și mai multe schițe ciudate descoperite tot la Saqqara, ajungând la concluzia că egiptenii plănuiau, încă din secolul al II-lea î.Hr., construirea unui obiect zburător. 

 

CRANIUL MITCHELL-HEDGES, sculptura maiașă cu laser 

CRANIUL MITCHELL HEDGESCraniul de cristal a fost modelat de maiași în urmă cu aproximativ 1.000 de ani. Analize complexe, efectuate de către cercetătorii de la laboratoarele Hewlett Packard din California, arată că artefactul a fost cioplit cu mare migală în sensul invers al axei naturale a cristalului – operație imposibil de realizat fără ajutorul razelor laser. În plus, craniul are proprietăți optice uluitoare, lumina focalizându-se dinspre ceafă către orbite. Unui sculptor din ziua de azi i-ar fi imposibil să creeze acest efect în lipsa realizării prealabile a unui model 3D al sculpturii, pe care să-l urmeze apoi la micrometru, în manoperă. 

 

CIOCANUL LONDONEZ, unealtă de dinaintea istoriei 

CIOCANUL LONDONEZPoate cel mai neînțeles și mai misterios artefact descoperit vreodată este un simplu, la prima vedere, ciocan de fier, scos la lumina în iunie 1934 într-o mină din apropierea Londrei de Max Hahn, un miner din Kimball County.

Unealta era încastrată într-o rocă veche de 400 de milioane de ani, iar testele efectuate asupra sa au relevat faptul că a fost făurită în urma cu 500 de milioane de ani. 

De menționat că fierul ciocanului este mult mai pur decât oricare alt fier produs prin tehnologiile moderne. 

 

HARTA LUI PIRI RE’IS, Pământul turcului 

HARTA LUI PIRI REIS

Piri Re’is a fost un marinar turc care, în 1513, a desenat o hartă a Africii, a Americilor și a Antarcticii. În 1929, când a fost regăsită, harta turcului a făcut mare vâlvă: oficial, Antarctica fusese descoperită abia în 1818. Ceea ce este și mai bizar la această hartă este faptul că Piri Re’is – după cum dovedesc reconstituiri de ultima oră – a cartografiat fidel Antarctica așa cum arată aceasta înainte de a fi acoperită de zăpadă. Mai precis, în urmă cu 6.000 de ani. 

 

DESENELE DE LA NAZCA, un balon cu indieni, acum 2.000 de ani 

DESENELE DE LA NAZCADesenele au fost descoperite în anul 1930, cand aviația SUA a inaugurat două linii comerciale care survolau pampa peruană. Se pare că acestea au fost realizate în perioada de înflorire a civilizației Nazca (300 i.Hr. – 600 d.Hr). Acoperind o suprafață de 450 de kilometri pătrați, desenele de la Nazca înfățișează diverse plante și animale. Cele mai mari reprezentări ajung la 200 de metri lungime.

Printre acestea apar și unele figuri ciudate, numite de cercetători geoglife. În vreme ce comunitatea științifică este rezervată în privința utilizării geoglifelor, unii entuziaști afirmă că ele ar fi hărți astronomice sau puncte de reper pentru OZN-uri (teorie speculată și în filmul „Semne” din 2002). Indiferent la ce au folosit, desenele de la Nazca n-ar fi putut fi realizate decât printr-o coordonare venită foarte de sus, cel mai probabil din balon (care, la vremea respectivă, evident, nu era „inventat”). 

 

ORAȘUL NAN MADOL, misterioasa așezarea de pe reciful de corali 

ORASUL NAN MADOL1

Datarea cu carbon-14 arată că orașul Nan Madol a fost construit între anii 200 î.Hr.- 800 d.Hr., pe un recif de corali din Micronezia, din aproximativ 250 milioane de tone de blocuri bazaltice.

Așezarea se întindea pe o suprafață de aproximativ 18 kilometri pătrați și era formată din peste 100 de insulițe artificiale unite prin viaducte.

Nimeni nu poate explica felul cum au fost transportate acolo blocurile de bazalt și nici cum a fost construit orașul. Pentru ridicarea lui Nan Madol, azi ar fi nevoie de zeci de macarale gigantice. 

 

ZIDURILE SACSAYHUAMAN, precizie încașă de secol XX 

ZIDURILE SACSAYHUAMAN

Trei ziduri concentrice, lungi de 360 de metri și înalte de șase, au fost construite în secolul al XVI-lea, în jurul fortăreței incașe Sacsayhuaman din Cuzco, Peru. Ele au fost ridicate din imenși bolovani de calcar, cântărind aproximativ 300 de tone fiecare. Incașii nu au folosit mortar pentru a fixa bolovanii, dar aceștia sunt atat de bine așezați unul peste altul, încât nu se poate strecura între ei nici măcar o lamă de cuțit. Cum au reușit incașii să construiască un asemenea ansamblu cu tehnologiile secolului al XVI-lea? – rămâne un mister!   

Realizator: Mishu din Băneasa