Destin celebru

Spread the love

Loading

Autor: Violeta Bobocea, Membru UZPR

Visul lui Hardy Amies era să ajungă jurnalist. Cine ar fi crezut că Amies va ajunge croitor? Sigur că nimeni nu știe ce îi rezervă viitorul.

La recomandarea unui editor de la “Daily Express”, pleacă pentru a învăța franceza și germana.

Revine în 1931 și lucrează pentru o firmă care vindea mașini de cântărit industriale ,însă curând va realiza că destinul îi va rezerva altceva.

După ce a scris o scrisoare în care descria o rochie purtată de soția lui Fred Shingleton, va primi o ofertă ca designer la magazinul Lachasse, care se ocupa de comercializarea articolelor de îmbrăcăminte la comandă.

În anul 1933, Amies a fost invitat la un bal de caritate , organizat de soții Shingleton. De Crăciun, Amies i-a trimis o scrisoare unei prietene de-a mamei sale, Louise Piolat, în care descria detaliat toaleta gazdei.

Louise a găsit descrierea foarte interesantă și atentă, încât i-a trimis la rândul ei o scrisoare doamnei Shingleton.

Aceasta , fiind foarte impresionată de acea descriere, își roagă soțul să-l angajeze pe Amies în locul croitorului irlandez Digby Morton.

Magazinul Lachasse era specializat în obiecte de îmbrăcăminte destinate claselor superioare britanice, astfel că Amies a continuat să confecționeze ținute feminine deosebite.

Anul 1937 a fost un an hotărâtor pentru Amies .

Ediția din aprilie a publicației British Vogue prezenta un costum Lachasse, lăudând modelul și culoarea , iar din acel moment s-a produs o răsturnare de situație.

Vânzările au început să urce vertiginos nu doar în Marea Britanie, dar chiar și în SUA.

Amies își cunoștea bine clienții care-și doreau îmbrăcăminte la modă, cu piese vestimentare croite bine, finisate cu stil, dar și cu mare atenție.

Printre clienții săi, cât a lucrat pentru Lachasse , s-au numărat actrița Virginia Cherrill, dar și soția lui Ernest Guiness.

În 1939, Amies încearcă să scoată pe piață propriile modele, dar nu are sorți de izbândă.

Astfel că , în Al Doilea Război Mondial , Amies devine ofițer de informații în cadrul Biroului de Operațiuni Speciale, unde ajunge până la gradul de locotenent- colonel.

Înființează Societatea londoneză de modă și design, al cărei președinte a și fost între 1959-1960.

În 1950 primește o comandă de la viitoarea regină Elisabeta a II- a, pe atunci principesă, care-și dorea o garderobă nouă pentru o călătorie în Canada.

Cinci ani mai târziu , este acceptat oficial drept croitor al suveranei, poziție deținută până la sfârșitul vieții.

Amies își înființează propria casă de modă, în inima Londrei.

Astfel, își va clădi o reputație de croitor excelent.

Această reputație îi va aduce clienți celebri.

Însăși prințesa Diana va deveni clienta lui Amies. În 1959 se lansează în moda masculină, excelând într-o serie de cravate din mătase.

Amies a fost printre primii designeri vestimentari care a organizat o prezentare de modă cu haine casual pentru bărbați la hotelul Savoy din Londra.

În 1966, Amies îmbracă echipa Angliei la Cupa Mondială, în 1972, echipa olimpică a Angliei, dar și echipe sportive ale Universității Oxford.

Costumele create de Amies au ajuns și în industria cinematografică.

Regizorul Kubrick îl contactează pentru a realiza costumele din filmul “Odiseea spațială din 2001”.

Amies a primit toate onorurile pentru activitatea sa. Astfel, în 1977, Amies devine Comandor al Ordinului Victoria  și cavaler în 1989.

În 1962 a primit premiul Harper’s Bazaar.

În martie 2003 părăsește această lume și odată cu el dispare o lume a eleganței și a bunului gust.

Destinul i- a hărăzit să devină croitor celebru.

De fapt, Amies este jurnalistul care a devenit croitorul reginei.

A fost ales de providență să aibă un asemenea destin!

 

Tagged: