DIN IULIE PÂNĂ ÎN IULIE – Visăm la tabăra literară „Obiceiuri si tradiții dobrogene” din Delta, de la Dunavățu de Jos

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU


Din iulie până în iulie, noi, colegii de condei (și nu numai), visăm. Visăm la tabăra literară „Obiceiuri si tradiții dobrogene” din Delta, de la Dunavățu de Jos. Visăm la cât de frumos a fost în anul care a trecut și care a lăsat amprenta dorinței revederii, dar și la cât de magică va fi în anul următor reîntâlnirea celor care simt fascinația cuvântului prin fiecare por.
Cu ce și prin ce este atât de dorită această tabăra literară? De ce Dunavățu? De ce Delta?
Pentru că amfitrioana taberei, OG este diferită de orice altă organizatoare de tabere (și vorbesc în cunoștință de cauză, ca organizatoare de tabăra literară). Pentru că spiritul ei, determinarea ei, iubirea ei, pentru oameni și locurile de o frumusețe răpitoare, în care a copilărit, este specială.
Cum să nu-ți tresalte inima de bucurie și simțire românească, când Olga îți dă binețe împreună cu superbă Camelia Soare (în cel mai splendid costum popular) cu pâine și sare, iar incontestabilul dac Petru Grădinaru (care poartă cu mândrie costum de dac din creștet până-n călcâie) sună grav din cornul aducerii-aminte despre obârșia poporului român și a limbii române?
Cum să nu se adune la sunetul cornului poeți, scriitori, romancieri, pictori, sculptori, cititorii noștri fideli, în acest ținut încărcat de istorie și de frumusețea răpitoare a florei și faunei Deltei care se încăpățânează să existe și să uluiasca de milenii?
După ce cornul dac ne-a adunat inimile în palma destinului, preoții-scriitori Ionel Rusu din Galați și Gabriel Constantin din Tulcea au rostit un impresionant TEDEUM, mulțumind Domnului că a îngăduit, și în acest an, să aibă loc un nou eveniment literar sub egida ASCIOR Tulcea, în parteneriat cu Societatea Culturală Apollon- România în cetatea culturală (de mai mulți ani) PELICANUL, de la Dunavățu de Jos.
Sub bagheta magică a amfitrioanei evenimentului cultural, Olga Văduva Grigorov (Tulcea) a scriitorului Trandafir Sîmpetru (Buzău) și a moderatoarei Radu Roxelana (Buzău), încet, dar ferm, s-a trecut la etapa prezentărilor de carte.
George Călin (Urziceni), ambasador cultural Convenția ONU – Geneva, fondator al Societății Culturale Apollon – România, al Academiei Internaționale de Cultură și Artă, a deschis poarta prezentărilor de carte, cu creația proprie ,,Dincolo de cruce”, poeme creștine, pe care a și dăruit-o unora dintre cei prezenți la înalta adunare. Nu am avut acest privilegiu, dar am speranța că voi întra în posesia ei. Pentru că sună intr-un mare fel și cred că voi putea afla ce se poate întâmpla dincolo de faptul că, fiecare dintre noi, are o cruce de dus.
Profesorul Mircea Marcel Petcu (Tulcea) a străbătut aceeași portiță și a realizat scurte prezentări ale celor mai recente creații literare, după cum urmează:
,,Impresii, păreri, gânduri, emoții, sentimente/ Tabăra Literară Dunavățu de Jos-Tulcea-2021/ Tradiții și obiceiuri lipovenești”, autor Vasile Bele (prieten-scriitor-fenomen din Chiusbaia, Baia Mare)
,,Sunt doar un trecător grăbit”, autor Violetă Bobocea (Buzău)
,,Primaeva”, volum de poezii de debut, autor Theodora Cristina Jirlăianu (Făurei, județul Brăila)
,,Țara din inima mea”, autor Roxelana Radu (Buzău)
,,Născut pe 1 aprilie”, autor Paulină Georgescu (Buzău)
,,M-am născut să fiu iubirii scut”, autor Ana Mihail (Constanța)
,,Un fir de praf al muzei mele’’, autor Toth Arpad (Covasna)
,,Gânduri, emoții, doruri”, autor A. Cearsamba
,,Florile deschid cerul”, album de pictură și poezie, autoare Carmen Florian și Maria Petrescu (București.

Expozițiile de pictură ale pretiosilor pictori Ionica Bandrabur, Dumitru Grădinaru și Carmen Florian, precum și ale ingeniosului sculptor în lemn, Gheorghe Toader au încântat auditoriul.
Istoricul Victor Baumman și-a prezentat cele mai noi apariții editoriale, transmițându-ne că aceastea contribuie la menținerea, sănătatea stării sale de spirit care-i pregătesc trecerea…
Din dragoste și prețuire pentru poetul nepreche al neamului românesc, Nicu Cireașa (Brăila), o prezența, pe cât de misterioasă, pe atât de sublimă, a uluit participanții la tabăra literară, prin recitarea impecabilă a poemului ,,Gemenii”, aducând în atenție rolul zeiței Tomiris în apărarea teritoriului Dobrogei, în preistorie.
Momentele autorilor (peste 70) au fost armonios împletite cu momentele de carnaval, muzică și dans pentru toate gusturile: neobosita, talentata și prețioasa Florentina Danu din Brașov, Maria Efimov, inimos coordonator al grupului vocal Zadunaisca, preponderant ukrainian, indragitii interpreți de muzică dobrogeană Ion Urdeș și Virgil Cornel Ghiță, sunt cei care ne-au alinat și alintat sufletele, le-au făcut să tresalte de bucurie.
Momentele culinare cu pește din belșug și excursia pe canalele Lipoveni, Dunavăț, Mustaca, Petrișor, pe Lacurile Solomon și Razelm (până la locul unde Dunărea îmbrățișează marea), flora (gingășia și puritatea nuferilor, dansul stufului, romanțele sălciilor plangatoare s.m.a.) și fauna (pelicanii, lebedele, rațele sălbatice, egretele, cormoranii, aflați în permanent vals amețitor), ne-au amintit sistematic că ne aflăm în ținutul binecuvântat al Deltei Dunării.
Socializarea, schimbul de cărți, de impresii, de trăiri, ieșirea din cotidian sunt tot atâtea motive să îți dorești se revii.
Mulțumim Providenței pentru aceste binefaceri, mulțumim reverend, Olga și ne rugăm să ne revedem sănătoși și la anul, iar penița, gândul și cuvântul să ne fie de aur!

 

Tagged: