Două păsări Phoenix, un nou început: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Biblioteca Națională din Lima au semnat un acord de parteneriat

Spread the love

Loading

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Biblioteca Națională din Lima (Peru) au semnat, la sfârșitul lunii mai, în Salonul „Carol I”, un acord de parteneriat instituțional, ce are drept scop promovarea valorilor și realizarea proiectelor educaționale, culturale, naționale și internaționale.

Doamna Ambasador al Republicii Peru în România, Excelența Sa Maria Eugenia Echeverria Herrera, și Doamna Director al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Mireille Rădoi, au cuvântat asupra importanței acordului de colaborare, încheiat pe o perioadă de 5 ani, prin care se consfințește decizia celor două instituții de cultură în a temeia un drum comun al civilizației și erudiției. 

Evenimentul reprezintă un moment solemn, clipă de referință pentru istoria recentă a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a valorilor și rolurilor asumate de acest așezământ cultural în societatea contemporană. „Azi deschidem cartea unei colaborări între două instituții de cultură, două embleme ale renașterii, două păsări Phoenix, prin însăși evenimentele care le-au oprit pentru niște ani evoluția, ființarea într-un spirit dar și prin renaștere celor două biblioteci simbol” – a declarat Doamna Director Mireille Rădoi.

Ceremonia de semnare a acestui acord internațional a fost onorată de prezența Secretarului de Stat la Ministerul Educatiei Naționale, Prof. Univ. dr. Ioan Ștefan Groza, și a Excelenței Sale Radu Gabriel Safta, Directorul General al Departamentului pentru Globalizare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Evenimentul a fost succedat de Conferința „Peru: Perspective noi despre descendenții incașilor și siturile sacre din Lima”, în care s-au rostit prezentări tematice asupra civilizației inca și a moștenitoarei culturii incașe, civilizația peruană. Conferința a fost susținută de către doi reputați specialiști, istoriograful, jurnalistul și scriitorul olandez Ronald Elward și jurnalistul, curatorul și expertul în strategii de comunicare peruan Javier Lizarzaburu. La conferință au luat parte peste treizeci de membrii ai Corpului Diplomatic acreditat la București, precum și alte personalități marcante.

Vlad Teodor Petcu