DOUĂ SĂRBĂTORI, UN SINGUR SENTIMENT! IUBIREA -TRĂIRE, MIT, ADEVĂR ȘI TRADIȚII

Spread the love

Loading

Autor, Antoaneta Crudu, președintele Asociației Danubiana Galați

 Iubirea este un sentiment universal, dar fiecare cultură o trăiește și o exprimă în felul său. Românii, un popor cu suflet cald și profund emoțional, au o relație aparte cu iubirea, celebrând-o nu doar de Ziua Îndrăgosților (14 februarie), sărbătoare împrumutată,  ci și de Dragobete (24 februarie), o sărbătoare autentic românească.

Ziua  Sfântului Valentin  din 14 februarie, nu este o sărbătoare românească, ci împrumutată, iar la noi, iubirea se celebrează tradițional de Dragobete, pe 24 februarie. Cu toate acestea, iubirea este universală și esențială pentru toți. Nu putem trăi fără iubire, pentru că ea ne împlinește și ne dă un sens vieții. De aceea, este important să oferim iubire necondiționată, pentru că ceea ce oferim, aceleași sentimente le primim.

Ideal ar fi să trăim într-o lume în care iubirea să fie dăruită și primită cu sinceritate, generozitate pentru că ea face parte din ființa noastră.

Iubirea este una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le poate trăi un om. Aceasta ne definește, ne dă putere și sens, dar, pentru a fi cu adevărat împlinit, iubirea trebuie să fie trăită într-un mod sănătos, echilibrat și autentic. Adevărata iubire nu trebuie să doară, nu trebuie să ne micșoreze sufletul, ci să ne ajute să creștem și să fim fericiți. Dar cum trebuie trăită iubirea pentru a fi o experiență autentică și frumoasă?!

Iubirea începe cu tine!

Înainte de a aștepta iubire din partea celorlalți, trebuie să te iubești pe tine însăți, să îți oferi respect, grijă și înțelepciune. O relație sănătoasă nu vine dintr-un gol interior, ci dintr-o inimă care știe să se iubească și să se aprecieze.  Atunci când îți cunoști valoarea, nu vei accepta mai puțin decât meriți și vei atrage oameni care te respectă și te prețuiesc la fel cum o faci tu.

În calendarul popular românesc, iubirea ocupă un loc de cinste, fiind celebrată de două ori pe an: de Sfântul Valentin,  pe 14 februarie, și de Dragobete pe 24 februarie. Sărbătoarea  Sfântului Valentin a fost rapid adoptată și integrată în cultura românească, coexistând armonios cu tradiționalul Dragobetele românesc.

Sfântul Valentin este o zi în care accentul se pune pe romantism, pe gesturi simbolice și pe petrecerea timpului de calitate alături de persoana iubită. Este o ocazie de a-ți exprima dragostea și afecțiunea într-un mod special și de a crea amintiri frumoase împreună.

Dragostea, în cultura românească, a fost mereu legată de natură, mitologie și tradițiile moștenite din străbuni.

Dragobetele, „ziua în care se logodesc păsările”, este o sărbătoare străveche, este un simbol al iubirii pure, legate de trezirea naturii la viață. În trecut, tinerii mergeau pe câmpuri să culeagă flori pe care să le includă apoi în descântece și în ritualuri de sărbătoare, prin care fetele  își aflau ursitul. În această zi sunt momente potrivite pentru declarații de dragoste și pentru “logodne simbolice”.

Hora iubirii – În anumite regiuni, fetele și băieții se prind în hore, iar cei care se plac sunt  încurajați să devină un cuplu.

Mărțișorul și iubirea – Deși Mărțișorul este mai degrabă o sărbătoare a primăverii, el a fost transformat, în timp, și într-un simbol al iubirii, bărbații oferindu-l femeilor învăluindu-l în declarații de dragoste… Mărțișorul este un simbol prin care primăvara învinge  iarna, iar culorile mărțișorului simbolizează sângele ei roșu pe zăpada albă a iernii. Acesta este foarte aproape de Dragobete. Românii au o mulțime de simboluri prin care și-au exprimat de-a lungul timpului iubirea.

Inima și bujorii– Inima, universal recunoscută ca simbol al iubirii, este adesea reprezentată în motivele tradiționale românești, iar bujorul, floarea națională a României, este considerat floarea dragostei care aduce dragoste sinceră.

Covoarele și iile cu motive amoroase  sunt cusături specifice care reprezintă simboluri ale iubirii, deseori acestea fac parte din zestrea fetelor, iar motivele florale, solare sau geometrice au însemnătăți speciale și sunt țesute sau cusute “cu fir de dor”.

Colindele de dragoste– Deși colindele sunt, de obicei, asociate cu   sărbătorile de iarnă, există și colinde de dragoste, dintre care cele din Maramureș și Moldova se remarcă prin sensibilitatea versurilor.

Iubirea la români este o combinație de pasiune, dor, romantism și fidelitate.

Dorul, sentiment specific românesc-  Spre deosebire de alte limbi, vocabularul românesc are un cuvânt unic pentru această emoție, „dor”. care nu se poate traduce în nici o limbă din lume. Românii trăiesc iubirea cu intensitate, iar despărțirea este adesea acompaniată de un sentiment profund de dor ți tristețe.

Poezia iubirii se remarcă începând de la Mihai Eminescu, la Nichita Stănescu și alți poeți prin aceea că iubirea a fost subiectul principal în literatura română. Poemele romantice au fost mereu o modalitate prin care românii și-au exprimat sentimentele.

Iubirea în familie la români, este fundamentul unei familii solide. Tradițiile de nuntă reflectă importanța iubirii în viața  familiei tinere

Iubirea la români este un amestec de tradiție, poezie și emoție puternică. Fie că este sărbătorită de Sfântul Valentin, de Dragobete, de Mărțișor sau cu alte ocazii prin simple gesturi cotidiene, dragostea rămâne una dintre cele mai frumoase și prețioase valori ale poporului român. Românii iubesc cu pasiune, cu dor și cu un profund respect pentru legăturile umane, transformând fiecare moment de iubire într-o adevărată poveste de dragoste ce vine din străbuni.

Iubirea se dovedește prin fapte, nu doar prin vorbe!

Te iubesc” este un cuvânt puternic, dar el trebuie susținut de acțiuni.    O relație nu se construiește doar prin declarații frumoase, ci din gesturi zilnice care arată grijă, respect și devotament față de cei dragi.     Oamenii care te iubesc cu adevărat îți vor arăta asta prin fapte, nu doar promisiuni.

Iubirea adevărată te face mai bun!

Cel mai important semn că trăiești o iubire adevărată, este felul în care te face cel de lângă tine să te simți. O iubire sănătoasă te încurajează să fii mai bun, te ajută să îți crești încrederea în tine, să îți urmezi pasiunile și să te simți în siguranță. Dacă o relație te face să te îndoiești de tine, să te simți insuficient sau neimportant, atunci nu este iubire, ci o formă de dependență emoțională

Iubirea trebuie trăită cu inima deschisă, dar și cu înțelepciune. O iubire adevărată îți oferă liniște, sprijin și bucurie. Îți permite să fii tu însăți, fără măști și fără temeri.

Nu trebuie să fie un compromis continuu, o luptă sau o sursă de suferință.

Nu accepta mai puțin decât meriți și nu uita niciodată că iubirea autentică este cea care îți aduce pace în suflet, nu frământări și îndoieli. Oferă iubire și primește iubire, dar niciodată în detrimentul fericirii tale.

Pentru că, înainte de toate, tu contezi !

Foto-sursa internet.

Tagged: