Dreptate pentru revoluționarii din Timișoara la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Spread the love

Loading

timisoara_17-12-1989CEDO: România trebuie să dea revoluționarilor despăgubiri de 350.000 de euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a decis, marți, 26 martie 2013, că Guvernul român să acorde despăgubiri de aproximativ 350.000 de euro unui numar de 72 de victime ale Revoluției din decembrie 1989 de la Timișoara.

 


În timp ce în țară trusturile mass-media linșează mediatic pe cei care au înfăptuit revoluția din decembrie 1989, Curtea Europeană a Drepturilor Omului dă dreptate pentru cei care, cu prețul vieții lor, ne-au adus libertatea. Eroi martiri se întorc în mormânt indignați de nepăsarea cu care revoluționarii sunt tratați ca și niște cerșetori, cum sunt denigrați și supuși aprobiului public la 23 de ani de la cel mai mare eveniment din Istoria României, după marea unire de la 1918.

 

Reclamanții sunt victime sau moștenitori revoluționarilor care au avut de suferit în urma represiunii armate a demonstrațiilor în seara de 16 decembrie 1989 din Timișoara, împotriva regimului comunist condus de Nicolae Ceausescu.

În cele patru zile cât a durat represiunea, la Timişoara au murit 72 de oameni şi alţi peste 250 au fost răniţi. De asemenea, o femeie a fost călcată de tanc şi alte 40 au fost bătute de către forţele de represiune.

În ianuarie 1990, după căderea regimului comunist, Procuratura Militară din Timișoara a deschis o anchetă privind reprimarea demonstranților. Din documentele din dosar reiese că toți reclamanții din cauza înregistrată la CEDO au fost identificați în cursul anchetei ca victime ale represiunii.

Printr-un rechizitoriu din 30 decembrie 1997, procurorii militari i-au trimis în judecată pe generalii Victor Athanasie Stănculescu și Mihai Chițac, fiind inculpați ca principali responsabili de organizare a represiunii armate față de demonstrațiile anticomuniste de la Timișoara.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) i-a condamnat pe cei doi generali la câte 15 ani de închisoare pentru omor și tentativă de omor privind organizarea și coordonarea represiunii de la Timișoara. Curtea a dispus, de asemenea, ca reclamanții să plătească în solidar cu Ministerul Apărării despăgubiri, sume ce au fost achitate.

Cazul în care s-a pronunțat CEDO marți este similar celui referitor la dosarul „Șandru și ceilalți”, în care, în 8 decembrie 2009, Curtea de la Strasbourg a avut competența de a stabili dacă s-a făcut o investigație eficace, în sensul respectării articolului 2 din Convenția Europeană privind dreptul la un proces echitabil și într-un termen rezonabil.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg consemnează în decizia pe care a luat-o marți faptul că, în 12 ianuarie 1990, procurorii militari au început o anchetă privind evenimentele din decembrie 1989, iar în 1997 generalii Stănculescu și Chițac au fost deferiți justiției.

Sursa: discard.ro, ziarelive.ro