DUBLĂ LANSARE DE CARTE ÎN CURTEA BISERICII PRECISTA – UNUL DINTRE CELE MAI VECHI MONUMENTE ISTORICE DIN GALAȚI

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU/UZPR

În curtea bisericii “Precista” de pe Faleza Superioară a Dunării, s-a desfășurat joi, 8 iunie 2023 o inedită lansare de carte, în aer liber.

Salonul cultural „Armonii de toamnă” al CARP Galaţi şi Parohia „Precista” au adunat cu acest prilej un număr impresionant de iubitori de cultură, circa 60 (scriitori profesori de limba și literatura română, medici și nu numai).

Preotul paroh Valentin Diaconu a rostit cuvânt de întâmpinare, exprimându-și bucuria găzduirii în “curtea Maicii Domnului, Precista, Preacurata” a unui eveniment cultural, în condițiile în care “trăim într-o lume a globalizării, o lume a războaielor duse între țări dar și între noi, o lume care este din ce în ce mai dezbinată”. A precizat, de asemenea că parohia are 376 ani, fiind considerat unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Galați, ridicat între anii 1643 și 1647, preponderent, pe cheltuiala a doi negustori din Brăila.

Moderatorul evenimentului, Ghiță Nazare a mulțumit preotului paroh Valentin Diaconu, celor prezenți la eveniment și bunului Dumnezeu pentru vremea frumoasă și pentru prezența masivă la eveniment.

Aflăm de la moderatorul evenimentului că scriitorul Petre Grigore care lansează jurnalul de călătorie “Croazieră pe Nil și alte povestiri” se află la cea de-a șasea carte. Debutul publicistic s-a realizat în 2014, cu un volum de poezii, epigrame și proză scurtă și a continuat cu două volume “Pe marginea prăpastiei” și “Evghenia”,  “în prima parte a senectuții”.

Cartea “Croziera pe Nil și alte povestiri”  a apărut la editura Axis Libri a Bibliotecii V.A. Urechia din Galați, care este un “excelent jurnal de călătorie, un documentar turistic, un îndemn de plimbare pe Nil, în Egipt ca “dar al Nilului”.

Profesorul Nicolae Leonte a prezentat referințe despre carte afirmând că autorul este “scriitor cu experiență, care abordează un nou gen literar, în raport cu cel precedent. Dacă celelelate se bazau pe ficțiune, aceasta implică o foarte bogată documentare și cunoaștere a realității la ea acasă, fiind o carte de călătorie, literatura de călătorie având o mare vechime în literatura universală (cea autentică, cu mintea sau cu fantezia)”, amintind în acest sens pe Jonathan Swift și celebrele călătorii ale lui Guliver, Daniel Defoe și “Robinson Crusoe”.

Valeriu Valegvi, “gălățean prin naștere” are 25 cărți publicate și a lansat volumul de eseuri “Cristofor al străzilor”. A publicat în reviste de prestigiu, precum: “Tomis”, “Luceafărul”, “Dacia literară”, revista “Nouă”, “Detectiv literar”. Despre creațiile autorului au scris personalități marcante ale criticii literare: Gabriela Negreanu, Nicolae Motoc, Daniel Cristea Enache, Costache Trandafir, Daniel Corbu, Mioara Bahna, Dan Plăeșu, Teodor Codreanu.

Aprecieri critice la volumul lansat de Valeriu Valegvi a făcut profesorul Vasile Leonte.

Microrecitalul de muzică populară și folk a adus un plus de frumusețe evenimentului cultural. Au evoluat în fața numerosului public: Daniela Aurora Ilisan, solistă, Ioan Traian Ilisan, violinist și Gheorghe Chicioroaga, chitarist.

Activitatea desfășurată în locul binecuvântat al Bisericii Precista, precum și cartile lansate au fost apreciate la superlativ de către cei psrezenti. Au luat cuvântul: Petru Todoran, Elvira Alexandrescu, Gheorghe Felea, Ion Fărcășanu, Vasile Manole, Cătălin Enică și Gheorghe Avieriței.

“Dragostea pentru scris, pentru carte, pentru citit, pentru socializare” a fost din nou prezentă în orașul multicultural de la Dunăre, a mai precizat moderatorul impozantului eveniment cultural, Ghiță Nazare!

Tagged: