Dublă lasare de carte la Buzău. Ștefan Dima-Zărnești, omul-metaforă – viață de roman

Spread the love

Loading

Autor:  Mioara BACIU/UZPR

Poetul Ștefan Dima-Zărnești din Buzău a lansat, duminică, 15 Martie 2025, începand cu orele 11:00, volumele de poezii, „Sărutul apei către foc” și „Sâmburii ploii”,  în sala Amfiteatrului Muzeului Județean Buzău.

Lansarea de carte a poetului Ștefan Dima, a reunit oameni de cultură și iubitori de poezie din Buzău și Galați. Evenimentul a fost moderat, cu originalite, de către  jurnalista Roxelana Radu, care a realizat o interacțiune impresionantă între autor și moderator, între autor și invitați, între moderator, autor și invitați.

Pornind de la citatul poetei americane Emily Dickinson, “De număr, socotesc întâi poeții”, Roxelana Radu și-a exprimat în modul cel mai elegant, aprecierea față de numărul și calitatea poeților prezenți la lansarea de carte (începând “aleatoriu” cu subsemnata, Mioara BACIU), continuând cu: Violeta BOBOCEA, Laurențiu BELIZAN, Ninel POGONARU, Viorel FRÂNCU, Luminița Leșevschi, Paulina GEORGESCU (romancier), Trandafir SÎMPETRU (editorul cărților lansate), Gina ZAHARIA, Traian POPESCU, Mihai MACOVEI, Sebastian Butu, Ioan Nicolae Mușat, președinte ASCIOR (care s-a ocupat special și de înregistrarea și meditizarea evenimentului), s.a..

Regretatul critic literar Marin Ifrim a făcut cea mai clară și fără menajamente radiografie a poetului Ștefan Dima-Zărnești, pe care, după ce, inițial, l-a desființat la o ședință de cenaclu, prin anii 80,  a susținut ulterior, la foarte scurt timp, că Ștefan Dima “avea în el o tărie de cursă lungă, acum parcă-l văd hotârât să bată cuie de tapițer în dunga limbii române”, apreciind că Ștefan Dima este “un învingător în viață, inclusiv în poezie”, “unul dintre cei mai viguroși poeți buzoieni”, pentru care ar trebui “făcută o casetă obișnuită în tabelul mendeleevian al literaturii buzoiene”.

Întrebat de către moderator despre cât de bine i-a prins “demolarea” criticului, Ștefan Dima a răspuns că nu-i plac laudele și a afirmat “pe mine întunericul m-a luminat și suferința m-a înălțat”.

A fost prezentată apoi activitatea literară prodigioasă a autorului, poemele publicate, de la debut (în publicația Cenaclului “Alexandru Sahia”), continuând cu apariția acestora în publicații importante ale Buzăului (“Renașterea Buzăului”, “Opinia”, “Renașterea Rușețeană”), ale Galațiului (“Boema”, “Antares”), ale Iașului (“Poezia”), ale Bacăului (“13 PLUS”) ș.a.

Parafrazându-l pe Mircea Cărtărescu (care susținea că “nu scrie literatură ca să publice, ci ca să trăiască prin ea”), moderatoarea evenimentului l-a întrebat pe poetul Ștefan Dima, de ce scrie. Acesta a răspuns că scrie poezie “ca să elibereze cuvântul”. Iar la întrebările “de ce scrie, cine îl inspiră” și dacă el “a ales poezia sau poezia l-a ales pe el”, acesta a răspuns că a început să scrie dintr-o întâmplare și că “a fost căutat de poezie”, susținând că îl inspiră tot ce îl înconjoară, diversitatea sentimentelor trăite și împărtășite, iar pentru el, poezia “este o mireasă a pământului”, care așteaptă să fie descoperită, ridicată.

A mai explicat autorul că a optat pentru editura Scriitorilor Europeni, datorită prieteniei care datează cu editorul Trandafir Sîmpetru, de pe vremea când frecventau împreuna ședințele Cenaclului literar “Alexandru Sahia”, datorită seriozității, notorietății editorului, care este autor a peste 40 de cărți, de la care a primit sfaturi prețioase. La rândul său, scriitorul Trandafir Sîmpetru a avut cuvinte de laudă la adresa lui Ștefan Dima, afirmând că poezia acestuia “umple golul imens” despre care spunea celebrul scriitor brăilean Fănuș Neagu, că se află în inima fiecărui cititor, scriind “o poezie fantastică”, în conditiile în care nu are studii de specialitate, el fiind pasionat tapițer (încă).

Citându-l pe Nichita Stănescu, potrivit căruia “ferească Dumnezeu să-l recunoști pe poet dupa talent, iar nu după suflet”, moderatoarea evenimentului l-a întrebat pe Ștefan Dima cum și ce trebuie să fie sau să facă poetul, să arate cum suntem fiecare dintre noi, înlăuntrul nostru, să ne facă mai buni, să ne înalțe deasupra condiției noastre? Poetul a răspuns extraordinar de frumos, afirmând că pentru el, “poezia pare o fată morgana, pe care o vezi, dar nu e, o simți, o trăiești și ai dori s-o cunoști, s-o pătrunzi în adâncuri”, poezia este cea care “aprinde lumina interioară din noi, înflorește suflete, dă armonie, culoare și pace interioară”.

Pentru că Roxelana Radu l-a întrebat pe Ștefan Dima despre relația lui cu poezia și cu transcența, cu Dumnezeu, acesta a explicat că poezia este trăire și că Dumnezeu a avut și are un rol esențial în păstrarea echilibrului său, iar viața grea pe care a dus-o, rămânând fără părinți (neșansa de a ajunge la Casa de copii și Școala de corecție, unde “a trăit o școală de îngeri și una de plâns”, din care s-a adăpat și locul în care au înflorit semințele poeziei), ar fi putut să-l doboare, însă el a reușit să aleagă drumul cel bun. Fascinant mod de gândire și de exprimare!

Despre poezia lui Ștefan Dima au vorbit criticii literari Titi Damian și Tudor Cicu, precum și scriitori și prieteni ai autorului, prezenți la eveniment, din Buzău: Paulina Georgescu, Laurențiu Belizan, Trandafir Sîmpetru (Editura Scriitorilor Europeni), Violeta Bobocea, Traian Popescu și subsemnata, Mioara Baciu, din Galați, ș.a..

Criticul literar Tudor Cicu și-a exprimat părerea despre cele două volume de poezii, nu înainte ca erudita moderatoare Roxelana Radu, să-l citeze pe regretatul critic literar Nicolae Manolescu, care atenționa că: “criticul literar nu este un pariu în sensul obișnuit al cuvântului, care presupune mai mulți jucători, ci este pariul criticului cu sine însuși, asumarea unei judecăți de valoare, de care criticul răspunde cu propria onoare profesională”. Și credeți-mă, pe cuvânt că cei doi critici literari ai Buzăului, menționați mai sus, au făcut aprecieri responsabile și avizate privind conținutul volumelor de poezii lansate. V-ar fi plăcut să fiți acolo să auziți, de pildă, cu exemple concrete, că poeziile abundă de metafore, de oximoroane, că predomină în ele limbajul aforistic, iar simbolistica și semantica ploii sunt de inspirație blagiană, etc.

Am reținut de la criticul Titi Damian, faptul că apreciază integritatea morală a lui Ștefan Dima-Zărnești, pe care îl consideră “scormonitor de metafore”, “omul-metaforă”, care scrie și vorbește în metafore chiar fără a conștientiza ce este metafora în realitate și cât este de importantă metafora în poezia de calitate. Numai într-un singur volum de poezii a lui Dima, în 67 de poezii, Titi Damian a numărat 264 de metafore (din care 239, cu genitiv) și a vorbit despre dubla călatorie a autorului: una, spre sine, cu întrebări și răspunsuri și, cealaltă, în care vibrează universul (cerul, vântul, norii, luna, ploaia, dar și teluricul).

Pentru ca fiecare dintre cei prezenți să gasească răspunsul la întrebarea “ce vârstă are autorul”, cu abilitatea și elocința ce o caracterizează, invitând astfel la meditație, jurnalista Roxelana Radu l-a citat pe Varujan Vosganian, președintele Uniunii Scriitorilor din România, potrivit căruia: “Vârsta unui scriitor este dată de vârsta operelor sale. Un scriitor care n-a mai scris nimic de decenii, simte în pieptul lui, cum scriitorul îmbătrânește. În schimb, cel care continuă să scrie, rămânând egal cu sine însuși, ba chiar crescând în sine însuși, se reîntoarce mereu la vârsta unei tinereți ideale. Scriitorul nu este ca ceilalți oameni, el nu se naște pe de-a-ntregul odată cu ivirea sa pe lume, nașterea sa se produce în trepte, o cântare a treptelor, cum spune psalmistul și fiecare nouă treaptă este o treaptă, pe care el urcă”.

Invitații au rostit cu patos, apreciere, admirație, versuri ale poetului Ștefan Dima, pe tot parcursul activitătii, iar la finalul acesteia, Carla Maria Partal – elevă la Liceul de Arte „Margareta Sterian” Buzău, strănepoata autorului, a încântat auditoriul cu două frumoase piese de muzică clasică.

Dubla lansarea de carte a poetului Ștefan Dima-Zărnești a fost de departe una dintre cele mai complexe, emoționante, răscolitoare lansări de carte la care am participat până acum, prin modalitatea interactivă, originală, prin care jurnalista Roxelana Radu a moderat activitatea culturală, prin calitatea invitaților și a volumelor lansate, prin povestea zguduitoare a lui Ștefan Dima-Zărnești, care este un învingător, care a ales lumina, în locul întunericului!

Tagged: