Autor: Mioara BACIU/UZPR
Dacă în prima vinere de după Paști, în „Săptămâna Luminată” sărbătorim „Izvorul Tămăduirii”, la finele aceleiași săptămâni, Biserica Ortodoxă sărbătorește „Duminică Tomii”.
Cine a fost Toma? Unul dintre cei 12 apostoli ai lui Isus, care, nefiind prezent la prima apariție lui ISUS, după Învierea Sa, în fața ucenicilor, a pus la îndoială și cea de-a două venire a lui ISUS, întrucât avea nevoie de dovezi în acest sens.
Mai aflăm despre Toma (al cărui nume înseamnă în ebraică „geamănul”) că, după înălțarea la cer a Domnului a propovăduit creștinismul în India, unde a murit ca martir, ucis de suliță.
ISUS a venit și de acesta dată în față ucenicilor, în același mod ca și data anterioară (prin ușile încuiate), în prima duminică după Învierea Sa.
Toma nu punea la îndoială faptul că ISUS va veni (așa cum, de altfel, le promisese apostolilor), însă avea nevoie de certitudinea că Acela era însuși ISUS.
Pentru a-l convinge, ISUS l-a îndemnat să-i atingă semnele rămase pe corp în urmă răstignirii Sale. A fost momentul în care, Toma l-a mărturisit fără nicio îndoială pe Iisus Hristos ca Domn și Dumnezeu. Astfel, această zi de duminică a rămas în tradiția creștină drept „Dumincă Tomii”, zi în care, în biserici se săvârșește slujba Utreniei.
Oamenii aduc la biserica ouă roșii și colaci pentru a fi sfinţite și date de pomană în biserică, la cimitir, sau sunt așezate în coșuri, împreună cu lumânări aprinse și lăsate să plutească pe cursul unor ape curgătoare, pentru a ajunge la sufletele morților, cu speranța că ofrandele respective îi vor elibera pe cei plecați dintre noi de o parte din păcate, să poată umbla prin locurile în care doresc.
În “Duminica Tomii” se citește în cadrul Sfintei Liturghii pericopa evanghelică de la Ioan din capitolul 20, versetele 19-31.
Este important de știut că, în această zi de sărbătoare, nu se fac treburi în casă sau la câmp, nu se spală, nu se coase, nu se face curat, nu este bine să te cerți sau să spui vorbe de ocară și nu trebuie să vorbești de rău de cei decedați.
În lunea de după Dumnica Tomii se sărbătorește Paștele Blajinilor (comemorarea mortilor apropiati familiei), astfel că, în ambele sărbători (Duminică Tomii și Paștele Blajinilor), credincioșii își plâng morții și dau de pomană cozonac și ouă roșii.
Există și localități din țară, precum Brașov, în care, în perioada sărbătorilor pascale, până la “Duminica Tomii” se desfășoară sărbători, în care, junii, îmbrăcați în costume lor originale, călare pe cai împodobiți cu ciucuri și cocarde tricolore, străbat străzile din centrul vechi al Brașovului, vreme de câteva ore. Alaiul se deplaseaza apoi la Pietrele lui Solomon unde vor petrece până seara târziu într-o mare serbare câmpenească.
Duminica Tomii este cea care încheie Săptămâna Luminată.