Dumnezeu lucrează prin oameni. MODESTIE, RESPECT și DISCRETIE. Medici fără arginți – 25 de activitate neîntreruptă pentru Asociația Medicilor Catolici din Reșița „Sfinții Cosma și Damian”

Spread the love

Loading

Autor: Maria Radu Novac

În zilele de 13 și 14 octombrie 2023, Asociația Medicală Sfinții Cosma și Damian” a sărbătorit 25 de ani de existență.

În ziua de 14 octombrie sărbătoarea a debutat cu Adorație euharistică în Capela Sfântul Francisc și Clara, a Parohiei Romano- Catolice din Govândari. Ne- am bucurat de interpretarea la orgă a profesorului Rosoaga Cristy.             

Următoarea activitate a fost la Casa Gotha”, unde a avut loc socializarea cu prietenii noștri din orașul Gotha – Germania, care au venit de la sute de km să sărbătorească cu noi și au donat 2000 de Euro pentru copiii beneficiari.

Despre începuturi grele ca peste tot, cum zice și neamțul Aller Anfang ist schwer”, ne- a vorbit doamna Dr. Victoria Rosoaga, președintă și liantul asociației și Dr. Iuliana Benga, care a fost din prima zi alături de doctorita Rosoaga.

Au vorbit și colegele mele, cadre didactice, cele care ajută copiii la lecții.

I-am întâlnit la centru în repetate rânduri pe profesorii Sorca Gheorghe și Aurica, Cecilia Borbely, Gabriela Surugiu. La ora 13 am fost prezenți, cu toții la liturghia de la Parohia catolică Maria Zăpezii” din Reșița, o liturghie în 3 limbi, la care s-au implicat musafirii noștri din Germania și surorile Monica Bogdanel și Rosetta Benedetti din Congregația Surorile Providenței. O liturghie pentru suflet, cu cei doi preoți ai parohiilor noastre, preot Beniamin Pălie și preot Macedon Hiticas.

Am avut onoarea de a săvârși liturghia de VICARUL general, Johann Dirschl, din cadrul Episcopiei romano- catolice Timișoara.

Multe putem scrie despre asistență socială.

După prânzul de la Blocul 800 a urmat Concertul organizat de Rosoaga Cristy la Parohia Romano- Catolică „Maria Zăpezii” din Reșița, împreună cu colegii lui Eduard Ailenei, Laura Ristic Român si Marco Ristic la acordeon.

Viitorul Asociației este asigurat prin tinerii medici, doamna Dr. Maria Covianici, vicepreședinta Asociației medicale, un Om familist, carismatic și foarte implicat.

Doamne, apară-i pe ROMANI, indiferent de etnie și religie!

Cu ocazia sărbătoririi celor 25 de activitate neîntreruptă s-a editat un volum aniversar cu o prefață semnată de Iosif Csaba Pal, Episcop diecezan, care la înființarea Asociației, în1998, conform statutului, a fost asistentul spiriritual în calitatea pe care o avea ca Arhidiaconul Banatului Montan.

Domnia-sa a înțeles dorința unor cadre medicale de a trăi evanghelia în activitatea medicală, ca o formă de mărturie creștină”.

În zilele de 13 și 14 octombrie 2023, Asociația a sărbătorit 25 de ani de existență, activitate la care au fost invitați membrii asociației, profesorii voluntari, colaboratorii din Asociația Rumanien Hilfe Gotha Germania, oficiali, cele două surori din Congregația Surorile Providenței” și asistenți sociali.

Doamna doctor Victoria Rosoaga, președinta Asociației medicale „Sfinții Cosma și Damian”: „Pe diaceza Timișoara noi suntem singura ssociație de acest fel și ne ocupăm de aceste trei dimensiuni: spirituală, medicală și educativă. Asociația s-a înființat în 1998 și la început a fost ca o aventură și nu știam amploarea cu care se vor derula activitățile noastre, dar știam că în țară mai sunt alte asociații. Noi eram a 14 din țară în acel an.

Încă de la înființare ne-am gândit că o astfel de asociație e necesară în județul Caraș Severin, cu principala menire să ajutăm cu orice preț bolnavii. Am prevăzut posibilitatea de a înființa cabinete maedicale și am început o colaborare cu ceilalți colegi fără să ținem cont de starea socială a bolnavilor, că este asigurat sau nu este asigurat și să tratăm suferința și acesta a fost aspectul esențial după care ne-am ghidat.

Noi am pornit cu 40 de medici și acum am rămas 15. Unii au decedat, iar alții au plecat. Desigur că ne-ar place ca unii să-și facă timp, pentru că timp este, dar trebuie folosit și pentru ceilalți. Noi apreciem toți colegii și colaborăm cu toți medicii din spital și această colaborare a fost întotdeauna benefică nu s-a spus NU niciodată unei solicitări.

Maria Radu Novac: Aveți oaspeți din Germania?

Victoria Rosoaga: De-a lungul timpului, pe partea socială, am stabilit un parteneriat cu Asociația „Rumanien Hilfe Gotha- Germania” din Turingia. Și ne-am gândit că noi suntem medici și nu putem sta cu mâna întinsă să primim donații și atunci din 2009 am înființat un cabinet de ecografie și specialitatea mea de imagistică medicală a ajutat mult. Cabinetul a fost dirijat în special spre copii care au probleme medicale și sociale. Am început cu copiii străzi. Și pe lângă asistența medicală s-a făcut în plus igienizarea. După aceea ne-am axat pe familii monoparentale care au probleme sociale cu migrația.

Maria Radu Novac: La 25 de la înființare sunteți mândră ce ați realizat?

Victoria Rosoaga: Este meritul meu și dacă n-aș fi pus în primul rând înajutorarea oamenilor și credința nu s-ar fi ajuns să avem 25 de ani de activitate. Mulțumim lui Dumnezeu că încă mai putem lucra. Avem contract de colaborare cu spitalul prin cabinetul asociației cu Casa de Asigurări ca să servim oamenii și sperăm să vină alții să continue

 

Maria Radu Novac despre Asociația Rumanien Hilfe Gotha- Germania

Voluntarii Asociației Rumanien Hilfe Gotha- Germania au cumpărat și au amenajat o clădire pentru o funcționare corespunzătoare a misiunii pe care cadrele medicale și-au asumat-o. În urma parteneriatului, mobilierul din bucătărie a fost schimbat și a fost modernizată cu cuptor de gătit și centrală pe gaz .

Copiii primesc o masă caldă la amiază după care își fac temele ajutați de asistenții sociali și de profesorii voluntari.

Asociația mulțumește profesorilor Cecilia Borbely, Gheorghe Sorca, Gabriela Surugiu,Maria Radu, Ramona Obesterescu, Adriana Vorotneac, care si-au rupt din timpul lor și au ajutat copiii la lecții.

Eu le-am organizat o excursie de neuitat la Izbucul Carașului în Munții Aninei, de 1 Iunie, locul de unde ia naștere ul care a dat numele județului și i-am însoțit la Arad, la Basilica Radna, le-am adus cărți pentru biblioteca centrului,am făcut lecții.

Cu mintea coborâtă în suflet, cadre medicale din Reșița au răspuns la solicitarea părintelui paroh de a igieniza copiii din familiile defavorizate din cartierul Dealul Crucii..

Au început o muncă deloc ușoară de deparazitare a copiilor.

Dar copiii erau înfometați și s-au adunat bani și s-a asigurat hrană pentru copii și aparținători.

Acesta a fost începutul…

În anul 1998 la inițiativa a 10 cadre medicale a luat naștere Asociația Medicilor Catolici din Reșița Sfinții Cosma și Damian”, cadre medicale Romano- catolice și greco- catolice ce activau în cadrul Spitalului Județean și al Policlinicii.

 

Tagged: