După 46 de ani de pușcărie a fost găsit nevinovat

Spread the love

Loading

un boxer japonez

Teribila poveste a unui boxer japonez condamnat la pedeapsa capitală în 1968. A fost eliberat după 46 de ani petrecuţi în ”celula morţii” pe motiv că probele împotriva lui au fost falsificate.

 

Coşmarul unui fost boxer japonez, condamnat pe nedrept la moarte în 1968, s-a terminat pe 27 martie 2014, când Tribunalul Districtual din Shizuoka a revocat pedeapsa sa capitală.

Născut în 1936, Iwao Hakamada a boxat în ringul profesionist între 1959 şi 1961, acumulând 16 victorii, 11 înfrângeri şi două decizii de egalitate.

Incidentul care l-a dus în faţa justiţiei s-a produs în 1966, când s-a trezit în noapte pentru a stinge un incendiu iscat la casa patronului său. Dintre ruinele fumegânde au fost însă recuperate doar trupurile neînsufleţite ale membrilor întregii familii, doi adulţi şi doi copii, toţi înjunghiaţi. Din casă lipseau şi 200.000 de yeni (aproximativ 2000 de dolari, la cursul actual). Reţinut ca principal suspect, Hakamada a fost interogat timp de 264 de ore, timp de 23 de zile în care a fost torturat psihic şi i s-a interzis accesul la toaletă. Într-un sfârşit, a cedat şi a mărturisit o crimă care nu-i aparţinea.

Chiar dacă şi-a retras declaraţiile ulterior în faţa judecătorilor şi în ciuda probelor neconcludente ale procuraturii (o pijama găsită la 14 luni de la crimă într-un tomberon, pe care erau câteva picături de sânge), Hakamada a fost condamnat la pedeapsa capitală în septembrie 1968. De atunci a rămas în celula morţii, fără ca execuţia să aibă loc pentru că Ministerul Justiţiei nu a semnat niciodată actul fatal, având rezerve vizavi de corectitudinea modului cum a decurs întregul proces.

A intrat în Cartea Recordurilor

După ani întregi în care încercat să-şi dovedească nevinovăţia, fiind susţinut de mulţi foşti mari boxeri ai lumii şi de organizaţii pugilistice de renume, Hakamada a văzut luminiţa speranţei după ce prin tehnici moderne au putut fi prelevate probe ADN de pe urmele de sânge găsite pe pijamaua din 1966. Ştiinţa a fost cea care l-a salvat, iar justiţia l-a eliberat pe 27 martie. În vârstă de 78 de ani, afectat psihic de anii petrecuţi în solitudine (condamnaţii din ”celula morţii” îşi petrec zilele în izolare totală), Hakamada a putut după 48 de ani de la momentul reţinerii sale să-şi reîmbrăţişeze sora. Iwao Hakamada este înregistrat în Cartea Recordurilor drept condamnatul care a stat petrecut cel mai mult timp în ”celula morţii”.

Printre cei care au salutat eliberarea sa şi l-au susţinut în tot acest timp s-au aflat campionul mondial Vitaly Klitschko, dar şi americanul Rubin ”Hurricane” Carter, el însuşi victima unei erori judiciare asemănătoare. Carter a petrecut aproape 20 de ani în închisoare, pentru o crimă pe care nu a comis-o. ”Lumea boxului celebrează dreptatea în Japonia – Iwao Hakamada este liber”, a postat organizaţia profesionistă WBC pe siteul propriu, imediat după eliberarea fostului boxer de categorie pană. 

Sursa: prosport.ro