După două luni de lupte, Rusia a pierdut 873 de tancuri, 179 de avioane și 21.800 de militari … iar mândria marinei sale zace pe fundul Mării Negre

Spread the love

Loading

Forțele terestre ale Ucrainei au publicat noi cifre,sugerând că peste 21.000 de soldați ruși au murit. Se spune că au fost distruse un total de 873 de tancuri, împreună cu 2.238 de vehicule blindate și 333 de avioane.
Nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră – Moscova – s-a scufundat săptămâna trecută după ce a fost lovită de o rachetă ucraineană. Trupele lui Putin s-au retras de la Kiev la sfârșitul lunii martie, suferind un moral scăzut pe fondul rezistenței dure și al pierderilor grele. Rusia a lansat acum un atac menit să cucerească teritoriul din regiunea Donbas din estul Ucrainei. Dar experții cred că războiul ar putea continua luni sau chiar ani, în timp ce armata Ucrainei continuă să sfideze invadatorii, în timp ce aliații occidentali continuă să trimită apărători ajutor financiar și transporturi de arme.

Forțele lui Putin au trecut granița pe 24 februarie dinspre nord, est și sud și s-au îndreptat rapid spre Kiev. Dar au fost forțați să se retragă de la periferia capitalei la sfârșitul lunii martie și să-și reorienteze eforturile către o ofensivă țintită în regiunea Donbas de est, după ce Ucraina a respins cu succes avansurile lor, provocând pierderi grele.
Pierderile uriașe de trupe ale Rusiei au fost atribuite unor decizii tactice proaste ale liderilor militari ruși și unei subestimari considerabile a capacităților forțelor armate ale Ucrainei.
La începutul războiului, armata Rusiei a depășit-o pe cea a Ucrainei și i-a făcut pe mulți să creadă că invazia va fi rapidă și eficientă.
Pe 24 februarie, armata terestră a Rusiei era formată din 280.000 de soldați activi cu normă întreagă, în comparație cu cei 125.600 ai Ucrainei.
Dar numărul de soldați ruși necesari pentru a pune mâna pe întreaga țară și pentru a controla întreaga populație ar fi de aproape 1 milion, potrivit lui Michael Clarke, profesor invitat la departamentul de studii de război al King’s College din Londra – sugerând că Kremlinul a subestimat în mod jalnic cantitatea de forță. trebuia să-și forțeze vecinii să se supună.

În altă parte în Ucraina astăzi războiul a intrat în a treia lună, deoarece Rusia continuă să lovească orașul-port Mariupol și Donbas. Forțele lui Putin au cerut mai multe lovituri aeriene asupra uzinei de oțel Azovstal a lui Mariupol – ultima rezistență ucraineană a orașului. Mișcarea a ignorat apelurile oficialilor ucraineni pentru un „armistiu de Paște” pentru a permite civililor prinși acolo să evacueze. Forțele ruse au intensificat atacurile în Popasna și Sieverodonețk în Lugansk și Kurakhiv în Donețk. Forțele lui Putin au desfășurat și vehicule de deminare pentru a distruge forțele armate ucrainene din Rubijne. Atacurile au loc în vreme ce ucrainenii și rușii sărbătoresc Paștele ortodox, la două luni de la începutul războiului. Kremlinul a anunțat că va desfășura în această toamnă a anului 2022 înfricoșătoarea sa rachetă nucleară „Satan II”.
Forța de luptă a Ucrainei a crescut dramatic datorită numărului de rezerviști care s-au înscris în săptămânile dinaintea invaziei, afluxului de luptători străini care se oferă voluntari pentru a lupta pentru Ucraina. Înfruntând o rezistență puternică, se spune că moralul trupelor ruse s-ar fi scazut în timp ce erau transportați la luptă, nepregătiți, neantrenați și prost echipați. Aceste probleme au continuat să afecteze forța de invazie rusă, chiar dacă s-au retras din Kiev și din alte orașe pentru a se concentra asupra confiscării regiunii Donbas.
Experții spun că această „a doua fază” a războiului – încercarea Rusiei de a ocupa teritoriul din regiunea Donbas din Donețk și Luhansk – este probabil un rezultat al progresului lent al armatei sale și al pierderilor masive de trupe și echipamente la începutul războiului, care a determinat o schimbare în tactică.
Directorul institutului de studii strategice FMES, Pascal Ausseur, a spus că armata rusă, eșuând în atacul inițial de șoc și înfricoșare asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, ar putea foarte bine să spere să stabilească o axă de la Herson, în sud, până la Izyum, ocupând zone uriașe de teritoriu din estul Ucrainei pe parcursul mai multor săptămâni sau luni istovitoare.
Valeria Hlodan (foto), în vârstă de 27 de ani, și fiica ei Kira au fost ucise când o rachetă a lovit ieri un bloc de apartamente din Odesa. Mama doamnei Hlodan – care era originară din Rusia – a fost și ea ucisă.
Primarul Mariupolului, Vadym Boychenko, a declarat la începutul acestei luni că 90% din infrastructura Mariupolului a fost deteriorată, 40% fiind complet distrusă.
Odesa, un alt oraș-port din sudul Ucrainei, a suferit ieri un atac cu rachetă care a ucis cel puțin opt civili, inclusiv un copil de trei luni și mama ei, stârnind temeri că comandanții ruși ar putea ordona noi lovituri aeriene și cu rachete, având în vedere progresele înregistrate în Mariupol.
Ausseur a spus că Ucraina va trebui să orchestreze un sistem robust de apărare aeriană, poate cu sprijinul pachetelor de ajutor militar occidental, pentru a se apăra de atacurile aeriene continue – cea mai eficientă armă a Rusiei în război de până acum.
Dar experții nu mai cred că Rusia are vreo intenție cu privire la Kiev, după ce a suferit prea multe pierderi pentru a continua să urmărească controlul capitalei.
Succesele sistemului ucrainean de rachete ghidate antitank, Stugna-P, este dezvoltat de Biroul de Proiectare Luch, situat în Kiev. Poate ataca atât de la distanță lungă – până la trei mile în timpul zilei, în funcție de tipul de rachetă – și de la distanță apropiată – 100 de metri. Racheta de la sistemul de rachete antiaeriene Stugna zboară cu o viteză de 200-220 de metri pe secundă. O noutate, nici complexul antitanc suedez-britanic NLAW, nici Javelin-ul american nu lucrează la distanțe atât de mari.
Igla, sau „ac”, este un lansator de rachete antiaeriene din epoca sovietică, care a fost lansat pentru prima dată la începutul anilor 1980, dar s-a dovedit incredibil de eficient în mâinile ucrainene împotriva elicopterelor rusești. Deși forțele armate ale Rusiei depășesc în număr omologii lor ucraineni și au mai multe echipamente și mașini la dispoziție, deciziile tactice slabe au fost atacate de luptătorii ucraineni, care și-au folosit armele antitanc și antiaeriene cu mare efect.


Și, în ciuda faptului că majoritatea conflictului din Ucraina s-a purtat la sol și cu lovituri aeriene și cu rachete, Rusia și-a pierdut chiar 8 dintre ambarcațiunile sale – inclusiv nava amiral a flotei sale de la Marea Neagră, Moscova, într-un moment jenant pentru marina lui Putin.
Nava amiral a fost grav avariată de rachetele ucrainene săptămâna trecută, înainte de a se scufunda pe fundul Mării Negre, totuși autoritățile ruse au avut nevoie de mai mult de o săptămână pentru a recunoaște că nava a fost pierdută.
Kremlinul a raportat că un militar a murit și alți 27 de duzini au fost dispăruți după ce nava s-a scufundat, după ce a declarat anterior că toți membrii echipajului – despre care se crede că au aproximativ 500 de oameni – au fost salvați.
Pierderea Moscovei, unul dintre cele trei crucișătoare cu rachete de acest gen din flota Rusiei, a fost învăluită în mister din momentul în care a fost raportată pentru prima dată la începutul zilei de 14 aprilie.
Ucraina a declarat că a lovit nava cu rachete, dar Ministerul rus al Apărării nu a recunoscut un atac, spunând doar că un incendiu a izbucnit asupra navei după ce muniția a detonat, provocând pagube grave.
Pentru a evita încercuirea în est în mijlocul ultimului asalt al Rusiei asupra Donbasului, ucrainenii care apără s-ar putea dispersa pe mai multe fronturi, a spus Colin Clarke de la Centrul de reflecție Soufan, pentru a extinde liniile de aprovizionare și comunicații rusești. „Această strategie a avut succes până acum”, a spus el. Ajutorul occidental a fost stimulat în ultimele zile, în special prin anunțul unui pachet militar de 800 de milioane de dolari de către președintele american Joe Biden, care vizează în mod special lupta din Donbas.
Dar ceasul bate. Vehiculele blindate de personal „va dura săptămâni sau chiar luni” pentru a ajunge la armata ucraineană, potrivit Mark Cancian, consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).
Țările NATO au început să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete S300, dezvoltate inițial de sovietici, dar experții au remarcat că desfășurarea lor necesită și timp. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul Apărării Lloyd Austin călătoresc astăzi la Kiev pentru a discuta cu președintele ucrainean Volodymyr Zelesnky despre tipurile de arme de care are nevoie pentru a lupta împotriva Rusiei, după anunțul de către Biden privind pachetul de sprijin militar mamut de 800 de milioane de dolari. Alexander Khramchikhin, de la Institutul de Analiză Politică și Militară din Moscova, a declarat că luptele ar putea dura chiar ani de zile, în lumina capacităților forțelor armate ale Ucrainei, întărite cu pachete de ajutor occidentale și transporturi de arme.
Sursa: dailymail.co.uk

Tagged: