Un proiect în sprijinul cailor și măgarilor exploatați în faimosul oraș turistic Petra

Spread the love

Loading

Iordania: VIER PFOTEN lansează un proiect în sprijinul cailor

și măgarilor exploatați  în faimosul oraș turistic Petra

VIER PFOTEN 2015 01 29 006Petra (Iordania), 6.04.2015.       

Orașul Petra din Iordania este una dintre cele mai celebre și mai frumoase locuri turistice din Orientul Mijlociu.  În fiecare an, sute de mii de turiști vizitează așezarea săpată direct în stâncă, din mijlocul deșertului, care a e inclusă în Patrimoniul Universal si declarată una dintre cele 7 noi minuni ale lumii. De o importanță vitală pentru industria turistică din zonă sunt cei 1350 de măgari și cai care îi transportă pe turiști. Pe lângă faptul că sunt ținute în condiții mizere, animalele sunt înhămate la atelaje mult prea grele pentru puterea lor, de-a lungul prea multor ore. Majoritatea cailor și măgarilor nu sunt adăpostiți de soarele arzător, nu primesc suficientă apă și hrană și nici nu beneficiază de îngrijiri medicale când e nevoie. Animalele suferă de extenuare, răni deschise și probleme netratate ale membrelor, care le fac să șchiopăteze.

Acesta este motivul pentru care organizația VIER PFOTEN, alături de Fundația Prințesa Alia (PAF) și Autoritatea de Dezvoltare și Turism Regiunea Petra (PDTRA) a lansat un proiect pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru și a stării de sănătate a măgarilor și cailor din Petra. Cele trei entități vor finanța și pune în practică mai multe măsuri pentru a îmbunătăți situația animalelor. ”În prezent construim grajduri și sisteme de alimentare cu apă și modernizăm o clinică veterinară deja existentă. Distribuim totodată medicamente și echipament medical și vrem să pregătim veterinarii locali, potcovarii și chiar proprietarii de animale pentru a îngriji mai bine animalele”, explică Robert Hengl, coordonator de proiect la VIER PFOTEN.

Alături de doi veterinari de la clinica locală pentru cai, o echipă a VIER PFOTEN se află în prezent la Petra pentru a acorda prim ajutor pentru cai și măgari răniți sau bolnavi. Majoritatea pacienților suferă de răni dureroase sau infecții ale membrelor, în principal cauzate de galopul prea rapid pe solul dur și pietros. Iapa Alebayah, în vârstă de 6 ani, este un exemplu tipic: luni la rândul a suferit de o infecție la genunchi care a refuzat să se vindece. Medicul veterinar Ovidiu Roșu, expert în tratamentul cailor, a prelevat probe și le-a trimis la un laborator pentru a analiza tipul de bacterie care a cauzat infecția. ”Imediat ce am identificat bacteria, am știut ce anitbiotic să-i administrăm iepei. Nu mai poate fi pusă la muncă pentru câteva săptămâni și are nevoie de multă odihnă. Sunt încrezător că, prin tratamentul corect, se va face bine în curând. Majoritatea proprietarilor de animale sunt mai mult decât fericiți să beneficieze gratuit de tratament pentru animalele lor și par foarte mulțumiți că VIER PFOTEN e aici”, spune medicul Ovidiu Roșu.

Noile grajduri vor fi finalizate la începutul verii. Apoi toți caii și măgarii vor avea la dispoziție suficientă apă proaspătă, pot fi spălați sau pot lua o pauză la umbră. În următorii câțiva ani, specialiști ai VIER PFOTEN și din partea Fundației Prințesa Alia vor oferi tratament veterinar în mod regulat, dar și consiliere pentru proprietarii de animale. ”Vrem să colaborăm cu proprietarii pentru a le oferi animalelor lor o viață mai bună. Cei care își cunosc animalele și nevoile lor cu adevărat le pot îngriji cum trebuie și pot acționa rapid în cazul unor probleme medicale, spre exemplu”, mai spune Robert Hengl.

Ajutând animalele, VIER PFOTEN îi ajută și pe localnici, deoarece caii și măgarii sunt principala sursă de venit pentru localnici. Un singur animal asigură venituri suficiente pentru a hrăni 6 persoane, ceea ce înseamnă că peste 8000 de oameni din regiunea Petra depind de caii și măgarii lor.

VIER PFOTEN colaborează de mai mulți ani cu Fundația Prințesa Alia, fondată de Prințesa Alia Al Hussein în 2009. Cele două organizații au derulat împreună mai multe proiecte dedicate câinilor fără stăpân din Iordania, iar în prezent colaborează pentru construirea unui centru de îngrijire pentru animale sălbatice în nordul țării, ”Al’Ma wa for Nature and Life”.În curând, sanctuarul va oferi un cămin primitor felinelor mari și altor animale sălbatice salvate din condiții mizere sau trafic ilegal.

{gallery}protectiemagari2015{/gallery}