Interviu realizat de Maria Radu Novac
Maria Radu Novac: Bună ziua, Gabriela Stuparu. Te rugăm să te prezinți pentru cititorii publicației noastre.
Gabriela Stuparu: Bună ziua și mulțumesc pentru această oportunitate de a face cunoscută o parte din activitatea mea actuală! Sunt președinta Organizației Femeilor Social Democrate – OFSD Caraș-Severin, vicepreședinte PSD Caraș-Severin, consilier județean, lider al grupului PSD, din Consiliul Judetean Caraș-Severin, membru ATOP.
Am fost magistrat – judecător 27 de ani, în cadrul Tribunalului Caraș-Severin, am avut și două mandate de vicepreședinte al acestei instituții până în 2017, când am decis să pun punct acestei „experiente” din viața mea!
M.R.N.: În perioada 25- 27 octombrie 2023 ai fost invitată la activitățile dedicate femeii din Parlamentul European din Bruxelles. Vorbeste- ne despre programul manifestării.
Gabriela Stuparu: Într-adevăr, în perioada 25-27 octombrie am făcut parte din delegația femeilor PSD, mai precis a presedintelor de organizații judetene, care s-au deplasat la Bruxelles, la invitația europarlamentarei Rovana Plumb, pentru a participa la conferința „Egalitatea de șanse între femei și bărbați, bază a democrației”, conferință ce s-a desfășurat în cadrul „Săptămânii egalității de șanse”, declarate de Parlamentul European.
A fost o conferință „maraton” as putea spune, foarte interesantă și utilă, o dezbatere aprinsă de idei care a confirmat încă o dată că femeile sunt o forță, o voce puternică, profesioniste, ambițioase și pregătite pentru „marile bătălii politice”.
La lucrările acestei conferințe au mai participat europarlamentarii Dan Nica și Victor Negrescu, precum și Maria Grapini, care a și avut un discurs foarte aplicat fiind o militantă de excepție a promovării femeilor în societate, în administrație și politică.
Scopul conferinței a fost acela de a face schimb de opinii cu privire la beneficiul și provocările procesului de implementare a egalității de șanse între bărbați și femei în toate politicile Uniunii Europene.
Au fost dezbătute teme privind rolul femeii în schimbările majore cu care se confruntă societatea, situația femeii din mediul rural, prevenirea și combaterea violenței domestice, decalajul de gen în domeniul ocupării forței de muncă, în contextul tranziției echitabile, încadrarea mai facilă a femeii cu vârsta peste 50 de ani, atragerea tinerelor în politică.
M.R.N.: Este a doua participare la lucrările Parlamentului european.
Ce te motivează sa accepți invitațiile?
G.S.: Este a doua oară, într- adevăr, când particip la o conferință în cadrul Parlamentului European, iar răspunsul cu privire la motivație, este unul simplu – dorința de a cunoaște, de a fi informată, de a asimila și împărtăși experiențe noi, de a ajuta la punerea în practică a bunelor practici și a legislației europene. Cred că noi putem evolua și atinge performanțe maxime numai dacă ne raliem la politicile europene, dacă învățăm și aplicăm adaptat la specificul societății noastre, rezultatele și experientele pozitive obținute de alte țări europene, inclusiv în acest domeniu al egalității de șanse între femei și bărbați.
M.R.N.: Ai întâlnit personalități care se implică concret în lupta pentru drepturile femeilor?
G.S.: Dacă ne referim la personalități din politica internă, implicate în această luptă a egalității de șanse, pe care am avut ocazia să le cunosc, cu siguranță primul loc îl deține președintele PSD- Marcel Ciolacu. Dacă ne „transferam” la momentul conferinței la care am participat recent, toate personalitățile care au luat cuvântul, în cadrul acesteia, sunt implicate, inclusiv în virtutea funcțiilor deținute, în lupta pentru drepturile femeilor. Acestea au fost: Helena Dalli, Comisarul UE pentru Egalitate, Iratxe Garcia Perez, Președintele Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Zita Gurmai, Președinte PES Women, Andreea Pastarnac, Ambasadorul României în Regatul Belgiei, Evelina Regner, Vice- Președinte al Parlamentului European, Pina Picierno, Vice -Președinte al Parlamentului European și deputat al Grupului Socialiștilor și Democraților, Gabi Bischoff, Vice- Președinte al Grupului Socialiștilor și Democraților, din Parlamentul European, Rovana Plumb, Vice- Președinte al Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Ioana Circiu, Șef secție Muncă, Politică Socială, Sănătate și Protecția Consumatorilor Reprezentanta Permanentă a României pe lângă UE și Roxana Rizea, advisor politic și coordonator de Plenară al Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.
M.R.N.: Se cunoaște că România este, din păcate, e codașa Uniunii Europene în ceea ce privește egalitatea de șanse a femeilor. Ce vi s-a transmis concret? Ce ar trebui să facem să schimbăm raportul de forțe.
G.S.: Potrivit celui mai recent raport al Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE), în 2023, România se clasează pe ultimul loc în ceea ce privește Indicele Egalității de Gen în UE și pe penultimul loc privind puterea politica a femeilor – un clasament extrem de scăzut și îngrijorător, pentru un stat membru UE.
Dacă facem o analiză a legislației europene și a altor state membre UE, raportat la legislația internă, singura concluzie pe care o putem „creiona” este aceea a unui avans detașat al acesteia.
Parlamentul European, pare că-și face treaba mult mai rapid și eficient, decât reușim noi ca țară să implementăm în legislația internă.
Indiscutabil, s-au făcut pasi importanți și în România, dar insuficienți pentru a asigura o egalitate de gen ca bază a democrației.
M.R.N.: Ce ne puteți spune despre procentul de 30% votat?
Asigura locul femeilor pe locuri eligibile?
G.S.: Deși la alegerile din 2016, 2020 procentul de femei, din numărul total de candidați a fost aproape de 30%, însă, dat fiind faptul că acestea nu au fost plasate pe locuri eligibile, procentul de femei alese a fost sub 20%. Concluzionând, actuala prevedere legală (care impune doar prezenta pe lista a femeilor) nu răspunde cerințelor unei egalității de șanse reale între femei și bărbați, de aceea se impune cu necesitate modificarea acesteia atat sub aspectul procentului de prezenta pe lista a femeilor, cât și sub aspectul eligibilității locurilor/pozitiilor ocupate de acestea pe lista. Cotele de gen, nu reprezintă doar cifre, procente sau ocuparea unor locuri, ci sunt necesare pentru repararea unor inegalități istorice privind nivelul reprezentării politice a femeilor, cât și pentru asigurarea principiilor unor democrații reprezentative (a se vedea experienta celor 11 state UE, care au deja în legislația lor prevazute cotele de gen).
Pentru a avea rezultate concrete în acest domeniu, se impune, deci, cu prioritate modificarea și armonizare legislației interne cu legislația europeana, eliminarea mentalităților „învechite” și depășite privind rolul și locul femeii în societate, implicarea mai mare a femeilor în administratie și politică, atragerea tinerelor în politică, solidaritate mai mare în rândul femeilor, promovarea cu prioritate a „performantei si profesionalismului” și, nu în ultimul rând, schimbarea sistemului de educație, în sensul promovării egalității de gen, chiar din clasele primare.
M.R.N.: Ce vrei să transmiți doamnelor care sunt în politica și celor care vor sa vină?
G.S.: În final, aș dori sa transmit tuturor femeilor atât implicate, cât și neimplicate în politică să fie puternice, curajoase și unite, să privească victoria, realizarea uneia dintre ele, ca pe o realizare a tuturor!
M.R.N.: Îți mulțumim!
Împreună cu colegele de organizație OFSD și de la alte organizații din țară.
Gabriela Stuparu și Rovana Plumb, europarlamentar.
Gabriela Stuparu și 2 colege care au reprezentat organizația OFSD Argeș și Olt.
Gabriela Stuparu și Maria Lazăr, secretar general OFSD.
Gabriela Stuparu și Marcel Ciolacu, premierul României și președintele PSD.
Parlamentul Uniunii Europene