Eminescu comemorat în cetatea culturală Umbrăresti

Spread the love

Loading

Autor: Mioara Baciu, membru UZP

După urarea de bun venit din partea d-lui Stoica Paraschiv, primar al localității Umbrărești în anii anteriori (prezență discretă, dar foarte implicată în viața culturală), Preotul paroh Gheorghiță Ioniță (Parohia Umbrărești I), împreună cu cei doi preoți gemeni, scriitorii Ionel și Toderiță Rusu au oficiat în curtea Parcului Central din Umbrărești, o slujba de pomenire a poetului nepereche, menționând, în final, faptul că Mihai Eminescu rămâne reper pentru literatura română și cea universală, un veritabil model de urmat, care călăuzește viața culturală.

Nu se cunosc motivele pentru care actualul primar nu a fost prezent la acest eveniment de anvergură pentru oamenii locului, însă am avut prilejul să-l descopăr pe primarul din mandatul precedent și apoi am avut curiozitatea să aflu cum a fost văzut de-a lungul timpului acesta.

Impresionant mi s-a părut articolul din “Viață liberă” scris de Corina Dobre, în care ni-l prezintă pe Stoica Paraschiv, drept un primar care conștientizează faptul că „șansa unui primar este echipa” și mai precizează, printre altele, că “tot ceea ce s-a realizat în comună, în cele două mandate ale mele, s-a făcut datorită unei muncii în echipă (…), fără ei, nu aş valora nimic”.

Maria Simion, moderatorul evenimentului (de profesie educatoare, realizator a numeroase concerte de muzică folk, moderator al unui număr însemnat de lansări de carte, întâlniri prietenești cu muzică și poezie) a prezentat invitații speciali, respectiv: Stamate Eleonora (membru al Uniunii Scriitorilor din România, cetățean de onoare al Tecuciului), Georgeta Muscă Oana (Galați, scriitoare), Mioara Baciu (Galați, poet, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), Pr. Ionel Rusu (Parohia “Sfânta Ana“ Galați, poet, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), Pr. Toderiță Rusu (scriitor, București), Rozalia Rusu (poet, București) și Virgil Pavel (profesor pensionar de matematici, de asemenea, cetățean de onoare al Tecuciului).

De asemenea, Maria Simion a recitat, încântând auditoriul, cu “Doina”, varianta necenzurată a lui Eminescu.

Au oferit momente muzicale de înaltă simțire: Mihaela Drăgănescu și Radu Crăciunescu, precum și „fiicele satului” (Sara Zaharia, Beatrice Andreea Munteanu, Antonia Rusu, Bianca Tufănoiu, Alexia Saulea, Alexandra Zaharia, Prodan Monica, Alexandra Gavrilă), păstorite și susținute cu dragoste paternă de către părintele paroh Gheorghiță Ioniță. Iar vocile lor “lucrate”, bine “șlefuite” au depășit terestrul.

Nu au lipsit din program melodii celebre, pe versurile nemuritoare ale poetului de geniu: “Pe lângă plopii fără soț”, “Sară pe deal”, “Mai am un singur dor” și multe altele.

Și poeții consacrați, prezenți la eveniment au recitat din versurile proprii, poezii dedicate lui Eminescu.

Partener media a fost “Lumina Cuvântului”.

S-au prezentat, totodată, trei cărți: “Cei trei ascunși” a Pr. Toderiță Rusu, despre care a rostit aprecieri critice (dar și emoționante, evocând perioada cât a fost profesor preoților gemeni Ionel și Toderiță Rusu) profesor Virgil Pavel. Autorul cărții a ținut să precizeze că aceasta este destinată părinților și copiilor, care se pot afla, cândva, la momentul răzvrătirii și oferă soluții pentru a nu se adânci și mai tare prăpastia dintre aceștia, concluzionând că: Dumnezeu este calea, rugăciunea, postul, răbdarea, afecțiunea, iar părinții rămân, necondiționat, acei prieteni care își vor înțelege, într-un final, copiii, îi vor ierta, îi vor îmbărbăta, vor găsși soluții că să nu se prăbușească și să se ridice din nou.

Pr. Ionel Rusu a prezența două cărți: volumul de poezii “Neamul unic” al Pr. Sandu Gabriel Constantin din Tulcea, din care părintele Ionel Rusu a recitat: “Doina”, “Iisusii lui Iisus” și “Neamul sus”, poeme cutremurător de frumoase și de actuale, din care se degajă puternice sentimente de dragoste de credință, dragoste de neam și dragoste pentru semeni; “Încrucișare de gânduri” a Mariei Simion (moderatoarea evenimentului), despre a cărei carte a afirmat că “este o carte identitară, cu un mesaj direct, simplu, concis, care abordează teme precum: țăranca română, văduva îndurerată de la țară, nostalgia trunchiurilor tăiate și duse din țară, dragostea dintre soți în familie, viața la țară; a mai precizat că volumul “răscolește, vindecă de neuitare și revigorează”.

Toți cei prezenți s-au bucurat, de ospitalitatea preoților Rusu, susținuți cu dăruire de către ex primarul localității Umbrărești și preotul paroh Gheorghiță Ioniță!

Tagged: