Autor: Pr. Ionel Rusu
În ziua de 18 Mai, anul curent, sala Bibliotecii Județene „Panait Cerna” din municipiul Tulcea, a fost gazda unui eveniment cultural duhovnicesc în plină desfăsurare a perioadei pascale, în anul omagial al cinstirii sfinților imnografi, cu o saptămână inainte de praznicul Înălțării Domnului. Preasfințitul Visarion al Tulcei a adus cuvinte de multumire lui Dumnezeu pentru că în eparhia sa slujește și trăiește un preot poet în persoana lui Gabriel Sandu Constantin, cel care a îmbogățit literatura cu un nou volum de poezii intitulat „Neamul unic„, apărut la editura Armonii Culturale și prefațat de Mircea Petcu, președintele Asociației Scriitorilor din Tulcea „Aegysus”.
La adunarea spirituală si culturală au participat numerosi admiratori ai liricii părintelui Gabriel, care s-au împărtășit cu versuri și cântec de suflet într-o atmosferă luminoasă, românească autentică.
În decursul actului cultural, de la pupitru au luat cuvântul personalități culturale precum: domnul profesor Nicolae Ariton, doamna profesoară Angela Dumbravă, domnul Ștefan Zăvoiu, domnul Victor Bauman și domnul Constantin Bejenaru. Au recitat din opera lirică a autorului doamna Rely Schwartzberg, scriitoare și poetă, doamna profesoară Angela Dumbravă. Însuși autorul volumului lansat a evocat înclinația lui nativă spre literatură, prin lectură, din primii ani ai școlii, sub tutela unei bunice și a dat curs citirii unei poezii scrise chiar în dimineața zilei de 18 Mai.
Talentata elevă Gheba Maria, elevă a Liceului de artă „George Georgescu” din oraș, care cântă de la 10 ani la vioară, sub bagheta doamnei profesoare Lacrămioara Chiriță, a încântat publicul cu patru intervenții muzicale, anume: „Salut D’Amour” de Edward Elgar; „And the Waltz goes on” de Anthony Hopkins; „Primăvara – partea I” de Antonio Vivaldi; „Dans ungar numărul 5” de Johannes Bhrams.
În final, cuvântul a revenit domnului președinte al Asociației, care a mulțumit călduros tuturor celor prezenți in sală pentru replica pozitivă pe care au oferit-o valorosului poet, îndrăgit de breaslă și înfiat literar, sacerdot, doctor de suflete al păstoriților bolnavi de la Spitalul județean Tulcea. Părintele autor râmane un scriitor de marcă, atât al județului Tulcea, cât și al întregii țari, pe plan literar. A obținut premiul II, anul acesta, la Fetivalul Internațional „Mihai Eminescu”, de la Slănic Moldova și îi urăm pe mai departe roade.