Emulație culturală de excepție la Biserica „Sfânta Treime” din municipiul Tulcea

Spread the love

Loading

Autor: Pr. Ionel Rusu, membru U.Z.P.R.

Pe 13 noiembrie a.c. orele 1700, Biserica „Sfânta Treime” din  municipiul Tulcea a fost gazda unui eveniment inedit cultural de excepție, care a fost organizat de Episcopia Tulcei, în parteneriat cu Asociația Scriitorilor „Aegysus” din oraș.

La eveniment au participat P.S. Visarion, Episcopul Tulcei, Mircea Petcu, președintele Asociației „Aegysus”, Vasilica Mitrea, președinta Ligii Scriitorilor din Dobrogea, profesorul de limba română și artista populară, Elena Chirilă (Constanța), Victor Baumann – istoric și scriitor, , Ștefan Zăvoiu, profesor de limba română, poetul Constantin Bejenaru, părintele protopop al Tulcei, Ispas Romeo Gabriel, părintele consilier cultural Felix Neculai, părintele consilier administrativ Nicu Claudiu Bogdan, președintele sinagogii Solomon Faimblat, oameni de litere, preoți, medici de spital și oameni obișnuiți, consumatori de cultură.

Într-o atmosferă deosebit de atrăgătoare, părintele Gabriel Sandu Constantin a lansat în premieră cartea de dramaturgie cu titlul „David”, apărută în acest an la Editura Pim (Iași), conținând peste 3000 de versuri cu rimă, prefațată de P.S. Visarion, Episcopul Tulcei. S-a comentat în detaliu pe tema conflictului dintre bine și rău. Toți cei nominalizați la început au luat cuvântul și am reținut din spusele domnului Mircea Petcu „că evenimentul în sine este o reușită națională”, iar criticul literar Gheorghe Bucur a afirmat că o asemenea piesă dramaturgică nu s-a mai scris din antichitate în urma verificării on line a Bibliotecii Universale și abordarea personajului principal s-a bucurat de versificație amplă. Autorul a impresionat prin capacitatea de a îmbina interacțiunea personajelor.

În cadrul manifestării culturale de excepție un cor de slujitori bisericești a psalmodiat psalmii 50 și 30, iar Chirică Ion și Teodora Dorin au recitat pasaje din cartea autorului, anume „Moartea lui Abesalom” și „Ungerea lui David ca rege”.

Părintele Constantin Sandu Gabriel a mai scris: Aripi de heruvim (2010, Editura Harvia, Tulcea), Lumini din cer (2013, Editura Harvia, Tulcea), Din lira inimii (2016, Editura Harvia, Tulcea), De vorbă cu Dumnezeu (2018, Editura Lucas, Brăila), Nestematele iubiri (2019, Editura Pim), Neamul unic (2023, Editura Armonii culturale, Slănic Moldova).

Numele  lui apare în reviste literare, teologice și în antologii literare, printre care „Lumini de candelă” (ediție bilingvă română – spaniolă).

Din toată inima felicitări autorului că îmbogățește patrimoniul cultural al literaturii naționale contemporane.

Tagged: