EVOCARE CEZAR IVĂNESCU LA CENTRUL MIHAI EMINESCU DIN BÂRLAD

Spread the love

Loading

Autor: Mioara BACIU/UZPR

 La finele acestei săptămâni, sâmbătă, 5 august 2023, orele 11:30, o nouă activitate culturală a Centrului “Mihai Eminescu” din Bârlad, susținută de Primărie și Consiliul local Bârlad, va prilejui întâlniri și dezbateri, prelegeri privind opera, viața meritele scriitorului, poetului, dramaturgului CEZAR IVĂNESCU.

Iata de ce este evocat CEZAR IVĂNESCU la Bârlad:

Albanez după mama (Xantipa Naum) CEZAR IVĂNESCU s-a născut în Bârladjudețul Vaslui, la 6 august 1941 și provine dintr-o familie de intelectuali moldoveni, fiind nepot al lingvistului Gheorghe Ivănescu, care, la rândul său, a fost rudă cu celebrul matematician Octav Onicescu.

După ce a absolvit Facultatea de Filologie din Iași, a devenit redactor la revista „Luceafărul”, și director de editură.

A debutat în revista Flacăra Iașului in iunie 1959, iar în teatru in 1969, cu piesa Mica dramă, care se joacă la Teatrul „Al. Davila“ din Pitești.

Se casatoreste in 1963 cu Maria (născută Avasîlcăi, Soroca, U.R.S.S), colega sa de grupă, o binecunoscută si apreciată traducătoare din și în limba franceză, traducând peste 150 de cărți ale unor mari autori, precum: Mircea Eliade, Marin Preda, René Guénon, Blaise Pascal, L.F. Céline și alții.

Volumul de debut Rod din 1968, pentru care primeste Marele Premiu al Festivalului național de poezie „Mihai Eminescu“, organizat la Iași, în 1968, ediția I,  constituie un eveniment editorial de excepție, despre care criticul Nicolae Manolescu scria: „Când în proză se va debuta cu cărți de valoarea Rodului lui Cezar Ivănescu, vom putea vorbi nu de o evoluție, ci de o adevărată revoluție“.

Tot din anul 1968 Cezar Ivănescu devine profesor de limba și literatura română în Ardeal și Moldova, iar mai apoi redactor la Almanahul literar al Uniunii Scriitorilor și la revista Argeș din Pitești.

Trei ani mai tarziu, în 1971 initiază spectacole de muzică și poezie, cu propria-i orchestră, numită „Baaad“, care va constitui preludiu la capodopera sa poetică de mai tîrziu, intitulată La Baaad.

A  avut privilegiul de fi fost nominalizat drept candidat al Albaniei la Premiul Nobel pentru literatură, în aprilie 2008 cu prilejul lansarii antologiei Loję Dashurie (Jeu d’Amour), la Tirana, capitala Albaniei.

Urmare ședinței ordinare a Consiliului General al Municipiului București,  în baza Hotărârii nr. 372 din 14.06.2018, se confera post-mortem „Titlul de Excelență în domeniul literar”, domnului Cezar Ivănescu.

Iată doar câteva motive, care certifică că este îndreptățită evocarea și neuitarea gigantului Cezar Ivănescu.

Vor participa scriitorii: Acad. Theodor CODREANU (Huşi), Lina CODREANU (Huşi), Liviu APETROAIE (Iaşi), Preot Marcel MIRON (Huşi), Sterian VICOL (Galaţi), poeta și jurnalista Mioara BACIU (Galaţi).

Se vor prezenta volumele de versuri: „Raze de lumină”, de  Marcel MIRON, și „Corabia lui  Sterian – Casa mea”, de Sterian VICOL.

Scriitorul Sterian VICOL este o prezență constantă în viața culturală a Bârladului și nu numai, purtându-și corabia cu fermitate, cu pricepere și dăruire pe apele prieteniilor literare.

 

 

Tagged: