Explozie devastatoare în Texas

Spread the love

Loading

article-2310825-195D23FA000005DC-51_470x511Explozia a fost ca o „bombă atomică”

Între 5 şi 15 morţi, sute de răniţi şi clădiri avariate, în urma unei explozii la o fabrică de îngrăşăminte

Tragedia din Texas are loc la două zile după atentatul comis la linia de sosire a maratonului din Boston, care s-a soldat cu trei morţi şi 180 de răniţi, luni, potrivit ultimului bilanţ.

Explozie s-a produs în noaptea de miercuri spre joi la o fabrică de îngrăşăminte din oraşul West din Texas. Între cinci şi 15 persoane au murit, iar alte aproximativ 160 au fost rănite, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei locale,

prezentând un prim bilanţ oficial de la producerea exploziei, relatează AFP.

 

Explozia s-a produs cu puţin timp înainte de ora 20.00 (joi, 04.00 ora României), în uzina West Fertilizer, a declarat prin telefon pentru AFP purtătorul de cuvânt al pompierilor, Don Yeager, precizând că originea acesteia nu a fost stabilită dar că ar putea fi provocată de amoniac.

„Explozia a fost atât de puternică încât a provocat incendii în clădirile învecinate”, a adăugat el.

Mai mulţi pompieri au fost răniţi de o a doua explozie în timpul intervenţiei. Răniţii au fost transportaţi la spitalele din regiune. Potrivit presei locale, ferestrele locuinţelor învecinate s-au spart din cauza suflului exploziei.

Şeriful din regiune a declarat că zona este devastată. „Niciodată nu am văzut aşa ceva. Arată ca o zonă de război în care totul este plin de dărâmături”, a spus el.

La rândul său, primarul Tommy Muska a declarat că „este ca şi cum a explodat o bombă nucleară „.

Explozia a provocat un cutremur de 2.1 grade

Orașul parcă este o zonă de război, iar eforturile de salvare au fost îngreunate din cauza substanțelor chimice periculoase din aer, rezultate în urma exploziei.

Impactul a fost resimțit până la 50 mile (1 milă (terestră) = 1.609,344 m) distanță și s-a înregistrat un cutremur cu o magnitudine 2.1., pe scara Richter. Explozia a distrus case și clădiri, inclusiv un azil de bătrâni și un complex de apartamente, și a acoperit zona într-un nor de vapori toxici.

Cei cinci pompieri voluntari care lipsesc au participat la stingerea incendiului la centrala Combinatului de îngrășăminte, la 07:50 dimineața , ora locală, când brusc clădirea a explodat într-o minge de foc. Experții cred că explozia a fost cauzată de aprinderea amoniacului anhidru.

Circa 179 de persoane au fost transportate la spitalele din zonă. Sergentul W. Patrick Swanton, de la Departamentul de Poliție Waco, a avertizat că se așteaptă ca numărul total de decese și vătămări să crească atunci când se vor aduna mai multe informații privind numărul de victime. Polițistul a declarat că explozia nu este un act terorist și este mai degrabă un teribil accident industrial.

Explozia de la combinatul West Îngrășământ Co a zguduit pământul și într-o în mică comunitate de 2800 de persoane, aflată la aproximativ 20 de mile nord de Waco, și aproximativ 1.300 de locuitori au fost evacuați.
{gallery}explozie{/gallery}
ABC News a raportat că 179 de persoane au fost spitalizate, din care 24 în stare foarte gravă. Nouă victime arse, în stare critică, au fost trimise la Parkland Hospital, din Dallas.
Victimele sunt susceptibile de a fi suferit „leziuni de explozie”, inclusiv plămânii, timpanele perforate, ochii iritați si, eventual, rănile provocate de schije și moloz. Un număr destul de mare de oameni suferă de „insuficiență respiratorie din cauza inhalarii substanțelor chimice”, alți au răni la cap și fracturi la mâni și la picioare.

Până la această dată bilanțul exploziei include devastarea a 75 de case, un complex de 50 de apartamente și o școală.
Din Spitalul Vest Rest Haven Nursing Home au fost evacuați de urgență 133 de pacienți , unii fiind transportați în scaune cu rotile.

D. L. Wilson , funcționar la Departamentul de Siguranță Publică Texas a spus că prejudiciul a fost comparabil cu distrugerea cauzată în 1995 de explozia care a distrus Murrah Federal Building, în Oklahoma City.

O furtună a fost prognozată și vânturile puternice ar putea împinge ceața otrăvită spre zonele locuite. Această ceață poate provoca iritații semnificative la ochi și la piele și chiar pot provoca probleme de respiratie . Cei care locuiesc la nord de exploziei au rămas în casele lor, astupând toate orificiile pentru a nu intra fumul.

Deși oficialii au oprit tot gazul și au evacuat jumătate din oraș, au fost foarte îngrijorați, fiindcă un alt rezervor din Combinatul de îngrășăminte ar putea exploda în orice clipă.

Un cetățean din West a declarat ziaristilor: „Explozia a demolat două case, a mamei mele și a mea”.
Julie Julie Zahirniako, care se afla împreună cu fiul ei pe un teren de sport, la școala din apropiere de fabrica unde a avut loc explozia adeclarat: „Explozia mi-a aruncat fiul la 4 metri în aer și s-a ales cu mai multe coaste fracturate. Am mai văzut că acoperișul școlii a fost ridicat în aer și sfărâmat în câteva secunde”.

{gallery}west{/gallery}

În 2001, o explozie la o uzină chimică din Toulouse, Franța, a ucis 31 persoane și a rănit mai mult de 2.000. Explozia a avut loc într-un hangar care conținea 300 de tone de azotat de amoniu. Se știe că îngrășămintele chimice, într-o anumită condiție, când sunt amestecate cu motorină, pot deveni explozivi devastatori.

Sursa: Daily Mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *