FANTASTICUL ”TATA OANCEA”

Spread the love

Loading

Autor: Mia ROGOBETE

Duminică, 5 septembrie 2021, am avut bucuria de a participa la un eveniment deosebit în orașul Bocșa, județul Caraș-Severin, un eveniment care a purtat pe aripi atât muzica cât și poezia, îngerii cântau pricesne în cor împreună cu solista de muzică populară Valeria Arnăutu, iar versurile scrise de poetul Petru Encovetti Oance străluceau de bucurie în gurile unor copii minunați, îmbrăcați în costume populare, membrii Centrului Catehetic „Vasiova”. În Biserica Vasiova se împărțea curățirea sufletească, mult timp îmi va răsuna în minte acest sâmbure de fericire, se mirau și icoanele de cuvintele frumoase spuse de toți care au avut onoarea să vorbească, PS Lucian-Episcopul Caransebeșlului, manager Gabriela Șerban, primarul orașului Mirel Patriciu Pascu, preot paroh Daniel Crecan, solista de muzică populară Valeria Arnăutu și mulți alții. A fost un eveniment de excepție în care neobosita, minunata și iubitoarea de cultură Gabriela Șerban și-a pus sufletul pe tavă tuturor participanților la acest -IN MEMORIAM Tata Oancea-140-.

Au participat mulți oameni de cultură din Banat; un moment emoționant a fost procesiunea cu flori spre cimitirul ortodox din Vasiova, la mormântul poetului s-au depus jerbe cu flori, ca un ecou divin a răsunat în cimitir slujba de pomenire.

Sunt convinsă că Tata Oancea s-a bucurat enorm de prezența noastră în biserică, la el la mormânt, dar și la restaurantul Cataleya unde a fost rostit Tatăl Nostru de toți cei prezenți, mâncarea i-a fost dată de pomană sufletului acestui țăran condeier și atmosfera s-a împrietenit cu zâmbetele noastre, Dumnezeu să te odihnească în pace, Tata Oancea!

Liniștitor, armonios și foarte interesant a fost momentul după ce am servit masa, a urmat prezentarea cărții ”Eu, Don Quijote al Banatului-Fantastica viață a lui Tata Oancea” scrisă de domnul Vasile Bogdan (Timișoara), a vorbit atât de frumos scriitorul Gheorghe Jurma-directorul Revistei Bocșa Culturală, apoi a urmat o  proiecție de film „Tata Oancea”. A fost o zi memorabilă pentru orașul Bocșa, a fost o duminică nemaipomenită atât pentru mine cât și pentru toți invitații, zâmbetul lor și starea de bine au scris viitoarea prefață a unei viitoare cărți despre sculptorul, poetul, țăranul condeier, Petru Oance. Vă mulțumesc!

Tagged: