FBI avertizează – O nouă escrocherie în restaurantele din SUA și Marea Britanie, dar și în alte țări vizitate de turiști. Cereți ÎNTOTDEAUNA un meniu tipărit. Există pericolul: hackerii plantează CODURI QR false în restaurante care îți fură datele atunci când dai clic pe link Escrocii fac coduri QR false pentru a le plasa peste cele reale. Acest lucru le permite să acceseze smartphone-uri și să fure date personale.

Spread the love

Loading

Codurile QR au devenit un obicei nou pentru accesarea meniurilor restaurantelor în SUA și în alte țări vizitate de turiști după Covid – dar escrocii profită de noua practică.
FBI- ul avertizează că hoții creează coduri QR false și le plantează la restaurante, magazine cu amănuntul și chiar la depozitele de mărfuri.
În loc să vă conducă la un meniu online, linkurile descarcă instantaneu programe malware pe dispozitivul dvs., furându-vă locația și informațiile personale
FBI a îndemnat consumatorii să caute greșeli de scriere sau litere greșite în adresele URL accesate prin coduri QR și să solicite restaurantelor un meniu tipărit.
QR, care înseamnă „răspuns rapid”, codurile sunt coduri care pot fi citite electronic, formate din pătrate alb-negru, care stochează adrese URL, opțiuni de plată și alte servicii online accesate de o cameră a smartphone-ului.
QR există din 1994, dar au revenit enorm în timpul pandemiei de COVID pentru a satisface societatea fără contact.
FBI-ul a tras pentru prima dată un semnal de alarmă cu privire la escrocherii QR în ianuarie 2022, dar mai multe rapoarte circulă despre oameni păcăliți de coduri de bare false.
Carrie Kerskie, președintele Kerskie Group din Napoli, Florida, a declarat pentru Local ABC 7 că o altă escrocherie majoră QR este cea din parcările cu plată.

În total, 566.318 detalii de locație colectate de Departamentul de Servicii Clienți din NSW prin sistemul său de coduri QR au fost făcute publice printr-un site web guvernamental.
„Infractorii știu că fiecare persoană din acea parcare va face clic pe acel cod QR sau va face o poză cu el și s-ar putea să facă un site web care să semene foarte mult cu site-ul de parcare legitimă… dar nu este”, a spus Kerskie. .
Un raport de la Marcum , un serviciu de contabilitate și consiliere din New York, arată că escrocherii cu coduri QR se numără printre primele cinci amenințări la securitatea cibernetică observate în aprilie.
Grupul subliniază că escrocii folosesc coduri false pentru a efectua escrocherii de tip phishing în e-mailuri și mesaje din rețelele sociale.
„Escrocii vă pot aborda, de asemenea, printr-o piață online, susținând că încearcă să cumpere bunuri pe care le vindeți și să vă solicite să scanați un cod QR”, potrivit Marcum.
„Evitați să efectuați plăți de pe un site web accesat prin intermediul unui cod QR. Pentru a efectua plata, introduceți manual un site web recunoscut și de încredere.’
Un alt domeniu care vede coduri QR false este industria criptomonedei.
„Tranzacțiile cripto se fac adesea prin coduri QR asociate cu conturile cripto… ceea ce face ca aceste tranzacții să fie ușor de marcat”, potrivit unui comunicat de presă al FBI.
„Dacă se întâmplă să scanezi codul prost al unui escroc, ai putea ajunge să-i dai acces la dispozitivul tău.
„El vă poate accesa contactele, descărca programe malware sau vă poate trimite către un portal de plăți fals.
„Odată ajuns acolo, îi poți da din neatenție acces la conturile tale bancare și de card de credit. Dacă efectuați o plată printr-un cod QR prost, este dificil, dacă nu imposibil, să obțineți acele fonduri înapoi.

SURSA se poate citi AICI

 

Tagged:

Comments are closed.