Festival Internațional de Literatură, Artă și Tradiții în Țara Lăpușului. Trei zile de poveste a cuvântului, a graficii și a tradițiilor românești, a interferențelor interculturale

Spread the love

Loading

Autor: Mioara Baciu/UZPR

Pe parcursul a trei zile (22-25 iunie 2023), în Țara Lăpușului s-a desfășurat cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură, Artă și Tradiții, în cadrul căruia, s-au serbat “Zilele Iei, Zilele Poeziei”, care, prin prezența unui număr impresionant de invitați din Italia, Ungaria, a dobândit calitatea de festival internațional.

Organizatori: prof. dr. Valeria Bilț, Primăria și Consiliul Local al orașului Târgu Lăpuș, Asociația Transilvană pentru Literatură și cultura poporului Român, Despărțământul “Astra Lăpușeană”

În prima zi a festivalului, Primăria orașului Târgu Lăpuș, prin Centrul National de Informare și Promovare Turistică Târgu Lăpuș, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, Asociația Cultural Educativă “Tradiții Lăpușene” și Casa de Cultură “Vasile Grigore Latiș” a organizat Târgul de Sânziene ediția a III-a, care a reunit meșteri populari din întreg județul Maramureș, care au expus costume populare, podoabe tradiționale, meșteșug în lemn, măști și multe alte produse tradiționale.
Clubul de Artă “Zestrea” Baia Mare, Ansamblul “Mlădițe maramureșene” și Ansamblul “Doina Lăpușului” au prezentat superbe momente artistice.

În toate cele trei zile ale festivalului, momentele lansărilor de carte, s-au împletit armonios cu prezentarea autorilor prezenți la eveniment, cu recitarea/rostirea poemelor proprii ale acestora, cu momente inedite și variate de muzică (populară, clasică, etno, jazz, folk s.a .) și dans, cu vizite în Maramureșul istoric, la Hanul lui Cobâlă, la Mănăstirea Rohia, în locul unde a trăit și a lăsat moștenire culturală poporului român, Nicolae Steinhardt. De asemenea, a fost comemorată la Rohia, scriitoarea Gabriela Verban, în cadrul Conferinței “Cuvânt și iubire, poezie, martiraj și sacrificiu”, în timpul căreia, prof. univ. dr. Pr. Ioan Chirilă a rostit o impresionantă alocuțiune. Si Enrico Del Gaudio a rostit un emotionant discurs.

Festivalul și participanții au fost binecuvântați de către Protopop dr. Stan Florin, iar Părintele inspector dr. Andrei Baboșan a rostit Te Deum. S-au intonat imnul României, Italiei, Ungariei, al Astrei Lăpușene.

Primarul Mitru Leșe care este recunoscut susținător și iubitor al actului cultural, a făcut posibil acest eveniment, la un înalt nivel.

Scriitorul, poetul, jurnalistul, directorul Direcției pentru Cultură Mureș, Nicolae Băciuț este un alt susținător de nădejde al festivalului, care a avut drept obiectiv principal, să transforme orașul Târgu Lăpuș, pentru trei zile, în “capitală europeană a Poeziei și a Iei”, tocmai prin “prezența oaspeților, care-l înnobilează”.

De departe, a fost uluitor să constat că, în Italia, prin scriitorul Armando Santarelli (un ilustru scriitor, care a studiat mai mult decât un veritabil român despre România și nu numai), țara noastră are un uriaș promotor cultural. Și-a lansat în cadrul festivalului cartea dedicată României “Ad ascoltar la doine, scritti sulla România”, vorbind cu patimă și în cunoștință de cauza despre noțiuni precum, “dor”, “doina” și multe altele, declarând ferm si demonstrând că iubește România.

Au fost prezenți în fiecare dintre cele trei zile, peste 80 de participanți, din toate colțurile țării și de peste hotare, care s-au despărțit bogați sufletește, mărturie fiind postările de pe facebook și articolele apărute în presă.

Tagged: