Autor: Antoaneta Crudu, Președinte al Asociației Danubiana Galați
În cea de-a doua zi a Festivalului de Creație Ana Blandiana care s-a desfășurat la Brăila, am participat la un regal de cultură românească, unde am întâlnit două mari legende vii ale literaturii române: poeta Ana Blandiana una dintre cele mai importante poete, eseiste și disidente politice ale României contemporane, o scriitoare și luptătoare pentru libertate civică în România și pe Nicolae Baciuț, scriitor, poet și publicist român contemporan, director la Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, membru marcant al USR și UZPR.
Acestor mari “titani ai culturii românești” li s-au alăturat o pleiadă de poeți, scriitori, oameni de cultură veniți din București, Brăila și de prin alte părți ale țării.
Activitatea s-a desfășurat în comuna Valea Cânepii din județul Brăila, la Căminul Cultural din localitate, într-o atmosferă de sărbătoare.
Derulat sub genericul unei șezători literare, la eveniment au participat femeile satului, cu scopul de a transmite mai departe tradițiile strămoșești, care promova ajutorul între săteni, ceea ce ducea la bunăstarea satului românesc de altă dată.
Femeile prezente la șezătoare au dezvăluit arta împletitutuli și croșetatului, iar elevii școlii din Valea Cânepii, arta cusutului pe etamină, pentru a transmite elevilor dragostea pentru arta populară românească.
Componenții unor grupuri folclorice au cântat și dansat impecabil pe scena căminului cultural și au prezentat momente artistice dedicate sărbătorilor numite Drăgaică, Sânzâiene, cu datini și obiceiuri specifice acestor sărbători.
A fost reiterat faptul că inteligența românească, tradițiile s-au născut la sat, locul unde cei mai mulți dintre noi își au originile, în simplitatea și puritatea vieții rurale, în conexiune cu natura și cu sufletele curate ale oamenilor simpli care trăiesc în satele noastre românești, unde s-au născut marile personalități românești.
După prezentarea succintă a satului românesc de altă dată, făcută de un muzeograf din cadrul Muzeului “Carol I” din Brăila s-a trecut la partea a doua a activității care de fapt a fost un cenaclu literar susținut de poeții prezenți, unde sufletele noastre au vibrat odată cu poezia și alocuțiunile rostite de iluștrii invitați.
Ca o concluzie a tot ceea ce s-a petrecut la Valea Cânepii, la Festivalul de Poezie și Creație „ANA BLANDIANA” , ediția XII, din intervențiile celor prezenți este faptul că satul românesc este un model de viață, autentic și profund, un izvor nesecat de înțelepciune și creativitate, ce reprezintă fundamentul culturii și identității naționale.
Rolul profesorilor și învățătorilor în comunitate este acela de a determina tânăra generație de a se întoarce la origini din nevoia comună de a ne reconecta cu valorile fundamentale la simplitatea vieții autentice, astfel încât să avem trează în permanență o memorie vie culturală și spirituală, cu tradiții, ca formă de rezistență împotriva pierderii identității naționale, într-o lume tot mai globalizată si tehnologizată.