Festivalul Internaţional de Carte Transilvania – 2014

Spread the love

Loading

festival-carte-transilvaniaCea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, care va avea loc în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în perioada 7-12 octombrie 2014, o aduce pentru prima dată la Cluj, ca invitat special, pe Hanne Ørstavik, cunoscută scriitoare norvegiană contemporană, câştigătoare a Premiilor Klassekampen şi Brage pentru activitatea sa literară. Tradusă în 18 limbi, Hanne Ørstavik a devenit foarte cunoscută după publicarea primului roman. Născută în 1969, în Tana, o localitate din nordul Norvegiei, Ørstavik s-a mutat la Oslo când avea 16 ani. Pasiunea pentru literatură a prins voce în 1994, atunci când, la 25 de ani, publică primul roman, „Tăietura“, foarte bine primit de cititorii

norvegieni. Succesul internaţional a venit însă trei ani mai târziu, o dată cu publicarea romanului „Iubire“, un roman care a cucerit atât publicul larg, cât şi pe criticii literari. Tot vineri, la ora 17.30, va avea loc pe scena festivalului lansarea cărţii „Blestem curgerea timpului“, de Per Petterson (traducere de Karmen Bålko), în prezenţa Doamnei Ambasador Tove Bruvik Westberg – Ambasadoarea Regatului Norvegiei în România, a Prof. Dr. Sanda Tomescu Baciu şi a Irinei Petraş, Preşedinta Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj.

Sâmbătă, 11 octombrie, la ora 18.00, literatura nordică va fi celebrată printr-o seară de lectură din autori norvegieni: Hanne Ørstavik, Lars Saabye Christensen, Jostein Gaarder, Per Petterson, eveniment care va avea loc în Lounge-ul Festivalului. Tot sâmbătă, începând cu ora 19.00, pe scena Festivalului se va lansa cartea „Iubire“ (Kjaerlighet), de Hanne Ørstavik (traducere Aurora Kanbar şi Erling Schøller, apărută în România la Editura Univers), un roman despre dragoste, singurătate şi despre evadarea din realitate prin forţa imaginaţiei, cu un suspans clădit pagină cu pagină în întunericul nopţii norvegiene, o noapte fără sfârşit pentru unul dintre personajele principale ale cărţii.

Alături de Hanne Ørstavik, la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania vor mai fi prezenţi, în calitate de invitaţi speciali: António Lobo Antunes, nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură, Jean Poncet, poet şi lingvist, traducătorul operei integrale a lui Lucian Blaga în franceză, Emil Chendea, cel mai mare grafician de carte din România înainte de 1989, stabilit în SUA, Vasile Tărâţeanu, scriitor şi ziarist român din Cernăuţi (Ucraina), membru al Academiei Române.

Festivalul de Carte Transilvania se desfăşoară în parteneriat cu Ambasada Regatului Norvegiei în România, Departamentul de Limbi şi Literaturi Scandinave din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi cu suţinerea NORLA (Norwegian Literature Abroad, Fiction and Non-Fiction).

Sursa: adevarul.ro

Program Festival

{gallery}programcarte2014{/gallery}