Festivalul Internațional de Folclor „Doina Covurluiului”, Ediția a XVII-a-Galați

Spread the love

Loading

Autor, Antoaneta Crudu – Președinte Asociația Danubiana Galați

În perioada 23 – 26 august 2024, la Galați a avut loc Festivalul Internațional de Folclor “Doina Covurluiului”, Ediția a XVII-a,  organizat de Consiliul Județean Galați, în colaborare cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galați.

La această manifestare au participat peste 250 de artiști din 9 țări, care au susținut recitaluri de excepție, programate în fiecare seară, cu muzică tradițională românească interpretată de artiști de renume ai țării noastre și ai Republicii Moldova.    Activitățile acestea s-au desfășurat la Grădina Botanică din Galați, locul în care a fost amplasată scena Festivalului.

În cadrul Festivalului ,,Doina Covurluiului” din Galați, au prezentat suite de dansuri tradiționale membrii ansamblurilor folclorice din România, Republica Moldova, Italia, Egipt, Georgia, Ucraina, Cipru, Macedonia de Nord și Slovacia.  Artiștii consacrați care au susținut recitaluri în închiderea fiecărei seri au fost Taraful Cleante, Doinița și Ionuț Dolănescu, Taraful de la Clejani, Lupii lui Calancea cu  surorile Osoianu și Maria Dragomiroiu. Muzica acestora a răsunat până în noapte târziu, într-un amfiteatru natural, în aer liber, de la Grădin Botanică până la Dunăre și a bucurat mii de iubitori de folclor autentic.

Au fost patru  seri ,,incendiare” la Muzeul de Științele Naturii ,,Răzvan Angheluță” (Grădina Botanică) din orașul Galați, acest edificiu consacrat științei, cunoașterii, educării și recreerii în natură.

Organizatorii s-au respectat și ne-au respectat și pe noi, audiența, prin programul propus spre desfășurare. ,,Câtă frunză, câtă iarbă”, atâția am fost în imensul muzeu în aer liber, aproape de bătrânul fluviu Dunărea! Oameni de toate vârstele, așezați pe scaune, peste tot pe iarbă, au savurat și s-au bucurat de momentele muzicale, iar unii mai îndrăzneți au încins adevărate hore și jocuri populare românești. Aici s-a desfășurat un spectacol impresionant, un maraton al distracției, al bucuriei și al petrecerii românești.

Asemenea evenimente cultural-artistice, au ca drept scop aducerea în actualitate tradițiile românești și transmiterea lor pe orice cale așa cum le avem de la străbunii noștri. Folclorul este o  parte importantă a identității naționale și este un mod de a păstra în sufletele noastre tradițiile și obiceiurile. Aceste activități asigură continuitatea valorilor culturale românești și este o punte de legătură între trecut și viitor. În același timp, s-a organizat și un târg al meșterilor populari, unde artizanii         și-au expus creațiile lor, de la costume de daci, la costume populare românești (ii, poale, fote, brâuri), precum și alte obiecte de artizanat, toate fiind realizate cu pasiune, migală și măiestrie de către aceștia și  care au atras atenția publicului prezent în Gradina Botanică.

La Galați, în aceste zile de Festival s-au promovat arta, cultura și civilizația românească, actul cultural autentic și de calitate pentru toate mediile sociale. Prin această activitate culturală, organizatorii au favorizat și promovat recunoașterea orașului și județului Galați în plan cultural euroregional și internațional.

Asta a fost la Galați, în cadrul celor patru zile de Festival! Felicitări organizatorilor, tuturor artiștilor participanți și publicului prezent, dornic de cultură românească autentică și interesat de cultura altor popoare. Festivalul s-a sfârșit și deja mi-e dor de  „majoratul” Festivalului!

Tagged: