Autor: Roxelana Radu, Membru UZPR
Aflându-mă zilele acestea în frumosul oraș-port de pe malul Dunării, am vizitat un lăcaș de cult, capodoperă a arhitecturii eclesiale, cum nu întâlnești la orice pas. Vorbesc aici despre biserica Precista, aflată la porţile Galaţiului, în imediata vecinătate a falezei. Ridicată în timpul domniei lui Vasile Lupu, între anii 1643-1647, Precista este cea mai veche construcţie din oraşul aflat pe malul bătrânului fluviu. Și nu e vorba doar despre frumusețea și vechimea ei. Și nici despre faptul că turnul clopotniță era folosit pe vremuri ca tainiță. Și nici că accesul la tainiță se face printr-o scară lucrată în grosimea zidului de nord.
Ceea ce dă unicitate bisericii Precista în contextul discuției noastre, este materialul din care este construită – piatră masivă și cărămidă din castrul roman de la Tirighina-Barboși, sau Bărboși după cum este numită în alte surse de documentare. Dimitrie Cantemir menționează existența castrului roman în documentele vremii: Nu departe de aici, la gura dinspre răsărit a Siretului, se văd ruinele unei cetăți foarte vechi, numită astăzi de locuitori Gherghina.
Că așa stau lucrurile și că această cetate a fost zidită pe vremea lui Traian o dovedesc monedele dezgropate din dărâmături, precum și inscripțiile săpate pe o lespede de marmură. În apropierea castrului au fost descoperite morminte romane, fibule de aur, ceramică, monede, o fibulă de bronz, alte obiecte din bronz și fier, un șanț de apărare cu o configurație impresionantă, precum și locuințe romane din secolul III, dar și diverse specii de fosile.
Nu demult, autoritățile locale au hotărât restaurarea castrului roman și includerea lui în circuitul turistic național și internațional, grație unui proiect european în valoare de peste 4 milioane de euro. Suntem moștenitorii unei istorii îndelungate. Pentru prima dată, acest monument istoric de importanță națională va fi pus în valoare. Lucrările sunt în plină desfășurare și presupun în principal amenajarea terenului cu un circuit atractiv pentru vizitatori, precum și construirea unui muzeu, declara cu ceva vreme în urmă, edilul-șef al localității.
Și cum îi șade bine unui oraș care se poate mândri cu un asemenea complex arheologic, în toamna acestui an, mai exact în perioada 27-29 septembrie, s-a organizat prima ediție a Festivalului roman Tirighina-Barboși, în Grădina Publică a Galațiului, finanțat de municipalitate și orchestrat cu măiestrie de Asociația Danubiana Galați. Vreme de trei zile încheiate, în Grădina Publică dar și pe străzile orașului ori pe faleza Dunării, au răsunat pașii centurionilor din legiunile romane, am putut auzi salutul roman Ave!, clinchetul metalic al scuturilor și căștilor, șuierul steagurilor dacice, sunetul tăios al săbiilor încrucișându-se în luptă.
Pe doamna Antoaneta Crudu – reprezentanta Asociației Danubiana, am găsit-o la datorie, în mijlocul cohortelor și al legiunilor ce defilau pretutindeni. Preț de câteva minute ne-a însoțit printre atelierele de lucru: pielărie, fierărie, monetărie, tir cu arcul, expoziții de arme, produse de manufactură de epocă. Am poposit la atelierele tematice și meșteșuguri antice interactive: officina scriptoria – scris și caligrafie antică romană; officina militaris – atelier de bătut plăcuțe romane militare de identificare; ars magica – amulete și formule magice protectoare; officina monetaria – despre baterea monedelor romane; caroballistarii – prezentare mașinării romane de război. S-au amenajat corturi înfățișând reconstituiri ale vieții în tabăra dacică și în cea romană, copiii au tras cu arcul și au turnat basoreliefuri din ghips cu chipul lui Ștefan cel Mare, Alexandru Ioan Cuza, profil de roman și dac, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Nichita Stănescu.
Printre picături, doamna Crudu a găsit timp să ne explice cum a luat naștere Asociația Danubiana, la data de 8 iunie 2012, din pasiunea comună pentru istorie a membrilor familiei Crudu: Antoneta, Florina, Marius și Ionuț. Ne-a povestit despre participarea la numeroase evenimente și întâlniri atât în România cât și în afara țării, cum ar fi evenimentele organizate de asociațiile Castrvm Novis și Terra Apvlvm – Legio I Adivtrix, sau cele organizate de școli și instituții din Ucraina, Republica Moldova și Germania. Așa am aflat că sunt 12 ani de când Asociația desfășoară activități sub semnul culturii, al cunoașterii istoriei, al școlii și al oamenilor providențiali, dând în fiecare an startul evenimentelor culturale, filantropice și educative.
Momentul mult așteptat al serii, a fost demonstrația de luptă barbaro-daco-romană, o veritabilă întoarcere în timp a publicului prezent la festival. Am urmărit și noi, alături de ceilalți spectatori, luptele puse în scenă într-un mod artistic de voluntarii asociațiilor prezente, lupte care s-au sfârșit prin îmbrățișări fraterne, soldații romani, dacii și barbarii spunând că aceste demonstrații nu înseamnă că promovează războiul, ci pacea. Participanții la Festivalul roman Tirighina-Barboși au venit din toată țara, și amintim aici: Asociația Danubiana (Galați), Trupa de dans Dance With Me, Asociația Cohorta II Mattiacorum (Galați), Asociația Akantia cu trupele Terra Apvlvm-Legio I Adivtrix și Antheia Imperialis (Alba Iulia), Asociația Castrvm Novis cu trupa Legio III Gallica (Sibiu), Asociația Culturală Omnis Barbaria (Baia Mare) și Asociația Kavalkada (Galați).
Dar să nu credeți că asta a fost tot, căci nu mică ne-a fost mirarea să vedem ceva mai încolo, în Grădina Publică, o lansare de carte în plein-air (ca să folosim o sintagmă caracteristică domeniului picturii) la care ne-am oprit și am asistat și noi, dimpreună cu publicul prezent. Moderată de cunoscutul cronicar gălățean Adi Secară, lansarea de carte a lui Iosif Roca – Din secretele unui detectiv, era pe sfârșite când am ajuns, însă tot ne-am putut bucura jumătate de oră de prezentarea făcută profesionist de criticul Adi Secară, ca și de interacțiunea publicului cu autorul de carte. Activitatea a fost organizată de Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană V.A. Urechia și a făcut parte din Campania tradițională de activare nocturnă a bibliotecilor Nocturna Bibliotecilor 2024, inițiată de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR). Anul acesta, campania s-a desfășurat sub sloganul Noaptea detectivilor de carte – mistere literare, rezolvare de enigme, incursiuni în lumea romanelor polițiste, reprezentând varietatea de resurse și oportunități pe care le oferă biblioteca publică. În final, cireașa de pe tort a fost momentul de dans oferit de elevii Școlii gimnaziale nr. 33, legitimați la Clubul de dans sportiv Ritmix.
Cele trei zile ale Festivalului roman s-au încheiat cu o paradă a legiunilor romane și a grupului de daci, dimpreună cu asociațiile de dansuri antice. Pentru trei zile încheiate, istoria a coborât din manuale și s-a plimbat printre noi, pe străzile și faleza Dunării. Pentru trei zile, ne-am urcat cu toții în mașina timpului, și am călătorit la braț cu veacurile, mulțumită evenimentului organizat impecabil de Asociația Danubiana Galați.