FestteamArt – FESTIVALUL DE TEATRU ediția a XIV-a 24-26 NOIEMBRIE 2022, LUGOJ-ROMÂNIA Sala Teatrului Municipal "Traian Grozăvescu" Lugoj

Spread the love

Loading

Autor: Maria ROGOBETE – Membru UZPR 

Bucurie mare în sufletele lugojenilor, bucurie și în sufletele participanților la festival, dar mai ales în sufletele actorilor amatori ai Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj, la organizarea FestteamArt, festivalul de teatru mult așteptat!!! După câțiva ani de restricții și diferiți factori care și-au pus amprenta, în sens negativ, pe cultura lugojeană, iată că minunea s-a întâmplat, trupe de teatru din diferite orașe ale țării au pășit în frumosul oraș Lugoj, cu actori plini de talent.

Astfel, joi, 24.11.2022, ora 11, Teatrul Municipal Caracal a adus bucurie în sufletele copiilor cu piesa „Povestea lui Peter Pan”, după J.M.Barrie în regia lui Florin Beciu. O poveste mult așteptată de copii a transformat sala teatrului în strigăte de bucurie, totul la superlativ.

În deschiderea festivalului, ora 18, actorii trupei de teatru de amatori Lugoj au jucat piesa „Haide, ucide-mă, dragoste…” de A. Nesin în regia Mariei Voronca. Această piesă a fost jucată de multe ori pe scena teatrului, sala plină de fiecare dată, spectatorii încântați și bucurați de comedie și comedianți, milioane de aplauze, milioane de trăiri, fericire pe fața spectatorilor, starea de bine a iubitorilor de teatru a fost regăsită, era acolo în sală pitită printre scaune, aștepta să fie strigată pe nume!

La ora 20, vineri, 24.11.2022, a urcat pe scenă Teatrul „Redoute” al Centrului Cultural „Reduta” Brașov „Balkan Express”, după „Butoiul cu pulbere”, de D. Dukovski în regia lui Marius Cisar. Explozivi, la pas cu prezentul, exuberanți și libertini, au transmis emoții publicului în ceas de seară.

Vineri, 25.11.2022, ora 11, Trupa de teatru „Dan Alecsandrescu” din Roman a adus bucurie în sufletele copiilor cu piesa „Pinocchio” de C. Collodi în regia Luminiței Mera. Bucurie, entuziasm, dans, muzică, mulțumim actorilor!!! Țipetele de fericire ale celor mici au făcut să vibreze sala de teatru, în lumea lor magică s-au zbenguit cum au dorit.

La ora 13, în aceeași zi, actorii trupei de teatru a Asociația Culurale „Tu și Eu” Lugoj au pășit pe scenă cu mult entuziasm, într-un decor extraordinar, de lăudat, a fost un spectacol oferit elevilor, „Animicștiutorul”, un spectacol de Anca Maria Colțeanu, inspirat după cartea „Enciclopedia Zmeilor”, de Mircea Cărtărescu, piesă care a fost jucată și la ora 18 pentru publicul lugojean.

Sâmbătă, 26.11.2022, la ora 17.30 a început piesa de teatru „Dulcea ipocrizie”, după T.Popescu în regia lui Ion Crișu.Teatrul „Thetis” al Cercului Militar Medgidia a adus din nou zâmbete pe fața spectatorilor, aplauzele și râsetele și-au dat mâna și au format o mare de trăiri. Dar, oare, nu în asta constă o comedie?

Ultima reprezentație a avut-o trupa de teatru „Joker” a Casei de Cultură ” I. N. Roman”, Medgidia „Crede-mă, te mint”, adaptare după I.Băieșu în regia lui Laurențiu Vlad. Bravo, Medgidia!!!

O clipă am avut impresia că deasupra capetelor noastre, a tuturor spectatorilor din sală, dansa emoția și fericirea unui spirit care poartă denumirea teatrului, spirit de teatru pur și simplu. A fost nemaipomenit momentul!!! Am vrut să-l păstrez pentru totdeauna, dar a fugit…

La ora 21.30 a avut loc Festivitatea de închidere și decernarea diplomelor și trofeelor festivalului.

Prezentatorii festivalului de teatru- FestteamArt- Lugoj au fost actorii lugojeni: Loredana Lupescu și Constantin Ilie.

Totul a fost organizat de Casa de Cultură a municipiului Lugoj. Felicitări!!!

Au fost trei zile de bucurie în lumină și prietenie, trei zile de comedie-tragedie într-un extaz de trăiri, oameni care nu și-au pierdut speranța în acești ani întunecați, acum și-au deschis ferestrele minții și au mulțumit Divinității că se întâmplă lucruri.

Au fost trei zile de aducere aminte într-un decor de continuitate, ca o poveste adevărată cu final fericit. Suntem aici, suntem vii, revenim!!!

Am fost mereu acolo, însă acum am avut ocazia să respirăm teatru, spun gândurile actorilor, dar și cele ale spectatorilor minunați.

 

„Cu ochi de ceară și

transformați în dimineți

luminate, gândurile mele,

speranțe, mereu hrană

a viitorului, regenerare,

totul într-o piesă de teatru,

doar noi… cu încredere,

curaj, iubire fără margini,

dansând pe scena vieții.”

Tagged: