Autor: Mioara BACIU/UZPR
Festivalul Flori de cântec, flori de dor, organizat de Asociația culturală „Flori de Dor„, căror căror fondatori și promotori culturali sunt familia Dorina și Traian Grecu a derulat la Galați cea de-a XXIII-a ediție, într-o atmosferă caldă, prietenoasă, în a 19 zi a lui gerar a.c..
Protagoniștii au fost copii, elevi, adulți, cu vârste de la cele mai fragede, până la vârsta maturității și a consacrării, atât din Galați, cât și din întreaga țară. De asemenea, au fost prezenți în concurs dansatori talentați din Armenia, care, deși au întâmpinat anumite probleme până au ajuns la festival, odată ajunși, au făcut dovada lucrului bine făcut. Impresionant spectacol au oferit!
Au dat curs invitației ansamblurile de dans „Umbrăvioara” si” Bujorelul” din Târgu Bujor, coordonator Ecaterina Cristea (care au prezentat dansuri populare din zona Moldovei de Sud), ,,Ansamblul „Horincița” din Cavadinești, coordonator Petrică Dorobăț (cu dansuri populare mixte) și ansamblul de dansuri Tinerețe fara bătrânețe din Fârțănești, coordonator Buruiană Antonia (cu dansuri populare-fete, care aflate vârsta senectuții, au dat clasă tuturor dansatorilor și privitorilor, motiv pentru care, au obținut trofeul festivalului, în aplauzele îndelungi ale tuturor participanților), ansamblurile de dansuri Tsovak și Hacobian, din Armenia.
Jurizarea a fost asigurată de către Emilia Savu, profesor canto muzică ușoară la Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galați, Auras Stoica, profesor Centrul cultural Florica Cristoforeanu Râmnicu Sărat, Virgil Tabuș, profesor coregraf la Școala de dans Tăbuș, primiți cu urale și cu aplauze de către elevi (de bună seamă pentru că sunt cunoscuți și apreciați).
Prezentator a fost, ca de fiecare dată, Bianca Grecu, care a fost extrem de apropiată de fiecare participant în parte și a evoluat exemplar pe scena festivalului, cu melodii diverse (populare, ușoare, în limba maternă și în alte limbi), o artistă adevărată. Pentru că, de foarte mică, are în vene, dragostea pentru muzică, pentru frumos, pentru păstrarea a ceea ce are mai valoros tradiția românească, alături, împreună cu familia sa. De aceea și este prezentă/invitată la nenumărate evenimente culturale, din diverse localități din țară și la emisiuni TV.
Nu au lipsit din public personalitati ale lumii gălățene care au participat afectiv la veritabilul spectacol oferit de către participanții la festival.
Și pentru că, printre participanți au existat persoane care au ales să participe la concurs și nu să își serbeze ziua de naștere, au fost foarte plăcut impresionați când organizatorii și toți cei prezenți, le-au cântat în cor, la mulți ani!
Iată pentru câte categorii au concurat participanții: debut, pop românesc 4-6 ani, 7-9 ani (Bălan iulina, Galați), 10-12 ani, + 18 ani, muzică populară 4-6 ani, 7-9 ani, 10-12 ani, 13-15 ani, + 18 ani, pop internațional 7-9 ani, 10-12 ani, etno, duet, idolul meu, creație, in memoriam. Nu știu dacă am mai asitat vreodată la un festival-concurs cu așa vastă, diversificată paletă de opțiuni, motiv pentru care este îndreptățită afirmația că a fost o ediție specială, de colecție, unde s-au văzut, din plin, eforturile asidue ale concurenților și ale organizatorilor deopotrivă!
De departe, s-au remarcat, prin excelență, atât la capitolul voce, cât și la mișcare scenică, câstigătorii Trofeului festivalului: Duetul The boys (categoria 10-12 ani), Eduard Gafton și Liviu Sandu.
De asemenea, a atras atenția, prezența cunoscutei și îndrăgitei soprane, Dana-Irina Gîju din București, care a concurat la patru categorii și a obținut tot atâtea trofee!
Festivalul a fost un real succes!
Familia Grecu din Galați, una dintre familiile dăruitoare și promotoare de valori culturale, care oferă din darurile și harurile cu care a fost înzestrată, și colorează frumos viața spirituală a Galațiului și a țării noastre, prin amploarea și calitatea evenimentelor asumate!