Fostul spion al MI6 Christopher Steele spune că Putin „nu poate supraviețui” înfrângerii din Ucraina … Steele spune că „armata rusă de bețivi și hoți indisciplinați” nu poate câștiga un război

Spread the love

Stânga: soldații ucraineni – se pare că de la filiala specială Kraken –

pozează cu armele în fața unui steag ucrainean, stând sau ghemuiți deasupra unui steag rus care a fost doborât. Dreapta: Un soldat pozează pe treptele a ceea ce pare a fi o clădire guvernamentală. Ținând arma în aer, el radia de la ureche la ureche. La picioarele sale, un steag rusesc tricolor și roșu al Uniunii Sovietice zac ambele în zdrențuri, în timp ce deasupra lui, galbenul și albastrul unui steag ucrainean poate fi văzut pe clădire.

Fostul spion MI6 , Christopher Steele, a declarat că Vladimir Putin „nu poate supraviețui” înfrângerii din Ucraina, în vreme ce președintele rus se confruntă cu tensiuni crescânde acasă din cauza eșecurilor armatei sale.

Un atac fulger al forțelor ucrainene a distrus liniile rusești săptămâna trecută și a lovit adânc în teritoriul ocupat, eliberând peste 30 de așezări din regiunea Harkov , a anunțat vineri președintele Zelensky .

Astăzi, forțele ucrainene continuă să împingă spre nord în regiunea Harkov, în timp ce ieri au apărut videoclipuri și imagini care arată trupele stând victorioase deasupra steagurilor rusești în orașul eliberat Balakliaa.

Într-un tweet, fostul ofițer MI6 Christopher Steele a scris: „Contraofensiva ucraineană din Harkiv și Kherson a depășit până acum toate așteptările. Dacă armata rusă de bețivi și hoți indisciplinați va fi înfrântă, așa cum pare acum posibil, va fi sfârșitul pentru Putin. În ciuda mașinii sale de propagandă, el nu poate supraviețui înfrângerii în război.

Forțele ucrainene înaintează spre sudul și estul țării după căderea rapidă a principalului bastion al Rusiei din nord-est.

Un atac fulger al forțelor ucrainene a distrus liniile rusești și a lovit adânc în teritoriul ocupat, eliberând peste 30 de așezări din regiunea Harkov.

Comandantul șef al Ucrainei, generalul Valeri Zaluzhnyi, a declarat că peste 3.000 km pătrați (1.158 mile pătrate) de teritoriu au fost recâștigați de la începutul acestei luni.

Căderea Izium a marcat cea mai mare înfrângere a forțelor ruse de când au fost respinse din capitala Kiev în martie, în timp ce mii de soldați ruși au lăsat în urmă muniții și echipamente în timp ce fugeau.

„Cred că această iarnă este un punct de cotitură și poate duce la dezocuparea rapidă a Ucrainei”, a spus Zelenskii într-un comentariu la un forum politic publicat sâmbătă seara pe site-ul său. „Vedem cum ei fug în unele direcții. Dacă am fi puțin mai puternici cu armele, am dezocupa mai repede”.

Inițiativa de săptămâna trecută a surprins liniile rusești într-o secțiune vulnerabilă a frontului lor, într-un atac care amenință un important centru de aprovizionare folosit de forțele ruse de ocupare din est.

„Armata noastră, unitățile de informații și serviciile de securitate desfășoară angajamente active în mai multe zone operaționale. Ei fac acest lucru cu succes”, a spus președintele ucrainean într-o adresă video adresată națiunii.

„Preluăm treptat controlul asupra noilor așezări. Returnăm steagul ucrainean și protecția cetățenilor noștri de pretutindeni”. El a adăugat că ucrainenii ar trebui să raporteze orice crime comise de forțele de ocupație.

Vitaly Ganchev, șeful administrației susținute de ruși din regiunea Harkov, a recunoscut practic că mari porțiuni din prima linie s-au prăbușit la sud-est de al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov.

În lumina progreselor uriașe făcute de forțele ucrainene, directorul CIA William Burns a condamnat invazia lui Putin drept „deja un eșec”.

Un soldat ucrainean își face un selfie în timp ce un sistem de artilerie trage în prima linie în regiunea Donețk

El a spus că dictatorul rus a greșit inițial subestimând voința și capacitatea Ucrainei de a rezista invaziei sale și că continuă să subestimeze fatal hotărârea Occidentului de a sprijini  Kievul și de a duce un război economic împotriva Rusiei.

Înaltul Comandament ucrainean a emis o întrerupere a presei și le-a interzis reporterilor să viziteze prima linie în timpul contraofensivei sale, lăsând surselor pro-ruse să-și recunoască pierderile.

„Inamicul este amânat cât mai mult posibil, dar mai multe așezări au intrat deja sub controlul formațiunilor armate ucrainene”, a declarat Ganchev la televiziunea de stat.

El a spus anterior că administrația sa încearcă să evacueze civili din orașe, inclusiv Izium, principala fortăreață și bază logistică a Rusiei din provincie și unul dintre marile premii ale ofensivei ucrainene.

Bloggerii militari ruși și alte surse au confirmat, de asemenea, că unitățile ucrainene de vârf au ajuns până la malurile râului Oskil la Senkove, la doar cinci mile de regiunea Luhansk, care a căzut în mâinile Rusiei în iulie.

Au existat rapoarte neconfirmate despre lupte aprige în jurul nordului Izium, când trupele mecanizate ucrainene intră în oraș.

Asaltul surpriză a început cu un baraj de artilerie greu împotriva liniilor rusești, marți, 6 septembrie, în regiunea orașului strategic Balakliya. Ucraina a declarat că a mandatat să cucerească orașul joi.

„Nu controlăm Balakliya. Se încearcă dislocarea forțelor ucrainene, dar există lupte aprige, iar trupele noastre sunt reținute la apropiere”, a spus Ganchev.

„Acum rezervele rusești au fost aduse acolo, trupele noastre ripostează”, a adăugat el.

Batalioanele de tancuri blindate ucrainene au reușit să pătrundă prin liniile rusești și au izbucnit spre orașul Kupyansk, controlat de ruși, un nod de transport vital pentru forțele ruse din Donbas.

După Izium va cădea și Kupiansk în mâinile eliberatorilor ucraineni, ar avea implicații strategice pentru forțele ruse de-a lungul întregului front de est.

SURSA se poate citi AICI

 

 

Tagged:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *