În perioada verii piețele sunt pline de cireșe, căpșuni, caise, piersici, pepene roșu și pepene galben, precum și alte fructe de sezon, a căror beneficii pentu trup și pentru suflet nu trebuie ratate. Deși majoritatea fructelor sunt disponibile pe parcursul întregului an, parcă nu se compară cu cele care se găsesc acum în piețe, fiind aduse de agricultorii români.
Cireșele. Fie că sunt rosii, galbene, albe sau negre, cireșele sunt valoroase pentru organism, fiind surse importante de vitamine și minerale. Cu un conținut bogat în potasiu, fosfor și fier, cireșele sunt benefice sistemului osos și păstrează dantura sănătoasă. Nici conținutul de vitamine al cireșelor nu este de neglijat, pe langa vitaminele A, B și C, care întăresc sistemul imunitar. Cireșele în sarcina și în timpul alăptării sunt recomandate pentru că cireșele conțin și acid folic, care este important mai ales în timpul sarcinii și al alăptării. Deficitul de acid folic poate determina nașterea prematură și poate împiedica dezvoltarea normală a fătului. Cireșele sunt recomandate în crizele de gută, în cazul afecțiunilor renale și artritei. Consumul de cireșe poate preveni de asemenea riscul apariției cancerului de sân și a cancerului de colon, stimulează sistemul cardiovascular și încetinește procesul de îmbătrânire a pielii. Antocianinele, pigmenții roșii din cireșe, sunt cunoscute ca antioxidanți puternici, cu proprietăți antiinflamatoare, anticancerigene și cardioprotective. Cireșele sunt de asemenea recomandate în cazul insomniilor, obezitate și dereglări ale metabolismului.
Căpșuni. Căpșunii nu sunt doar delicioși, ei au de asemenea un conținut caloric scăzut dar fiind în același timp foarte hrănitori. Căpșunii sunt alcătuiți în proporție de aprope 90% din apă la 100 g și au doar 32 kcal. Căpșunii sunt bogați în vitamine; s-a dovedit că aceștia conțin o cantitate mai mare de vitamina C decât citricele, protejând împotriva gripelor de vară și a bolilor infecțioase. S-a dovedit de asemenea că datorită conținutului bogat în vitamina C, căpșunii pot preveni unele forme de cancer. Vitamina B6 și manganul influențează pozitiv buna dispoziție, capacitatea de concentrare și asigură un somn adânc și odihnitor. Căpșunii sunt de asemenea bogați în potasiu, necesar sistemului nervos și sistemului muscular. Căpșunii sunt foarte bogați în substanțe bioactive ce întăresc sistemul imunitar, reglează nivelul colesterolului și reduc tensiunea arterială. Sunt de asemenea o sursă valoroasă de fibre, fier și minerale. Căpșunii sunt una din puținele surse de acid elagic, compus ce previne transformarea celulelor sănătoase în celule canceroase.
Pepenele. Pepenele este poate cel mai apreciat fruct în zilele toride, cel mai gustos mod în care ne putem răcori într-o zi caniculară de vară. Pulpa fructului conține în proporție de 90% apă și are un conținut caloric foarte scăzut, aproximativ 30 calorii la 100 g fruct. Pe lângă efectul răcoritor și hidratant pe timp de vară, pepenele este de asemenea o importantă sursă de antioxidanți. Pepenele rosu conține licopen, un important antioxidant ce neutralizează radicalii liberi din organism, prevenind apariția unor boli cardiace, a astmului, artritei sau a cancerului de prostată. Pepenele este bogat în magneziu, sodiu și potasiu, stimulează metabolismul, prin stimularea funcționalității celulelor. Prin conținutul bogat în vitamina B, pepenele este o sursă importanta de energie, păstrează creierul sănătos și activ și combate stările de anxietate și stres. Vitamina A conținută în pepene susține sănătatea ochilor. Datorită conținutului bogat în apă, pepenele face minuni pentru piele: hidratează, tonifică și păstrează pielea fină, proaspătă și strălucitoare. De asemenea, pepenelui i se atribuie o funcție afrodisiacă datorită conținutului de citrulină. Citrulina relaxează și dilată vasele sangvine, asemeni pilulelor folosite în disfuncționalități erectile.
Kiwi. Fructele kiwi sunt bogate în vitamina C, fibre și potasiu. Acest fruct are, de asemenea, amestec perfect de minerale, vitamine și fitonutrienti, care sunt necesare pentru a proteja organismul împotriva boli respiratorii, cancer, accident vascular cerebral și tulburări cardiace. În plus, fructele kiwi are componente anticoagulante, care pot îmbunătăți sănătatea vasculare în timp ce reglarea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol LDL. Pentru a maximiza beneficiile din acest fruct, cumpără soiuri mai coaptă, deoarece acestea au mai multe componente antioxidante.
Merișoare. Un alt fruct sănătos, care se dovedește benefic pentru sănătate sunt afinele roșii, numite și merișoare. Acest fruct este într-adevăr un centru de putere, pentru că este bogat în substanțe nutritive esențiale și compuși, cum ar fi acizi fenolici și flavonoide care stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi prin neutralizarea lor. Aceste fructe au de asemenea proprietăți anti-cancer, care ajuta la prevenirea răspândirii prostată, de colon și celulele canceroase orale. De asemenea, există dovezi științifice de capacitatea sa de a spori rezistența împotriva microorganismelor care provoacă infecții fungice și bacteriene.
Rodia. Rodia este un fruct care conţine multe vitamine benefice organismului uman. Aceasta nu este doar un fruct parfumat şi zemos, rodia constituie un aliment bogat în fibre, nutrienţi extrem de importanţi în reglarea digestiei, prevenirea senzaţiei de foame şi a bolilor asociate cu o digestie precara. De asemenea, rodia conţine potasiu, un mineral esenţial în reglarea hipertensiunii şi creşterii energiei.
Sucul unei rodii este bogat în vitamine, A, C, E şi acid folic. Vitamina A din suc, are efecte benefice asupra texturii pielii. Vitamina E, asupra sistemului circulator, în timp ce vitamina C, ajută la refacerea ţesuturilor. Consumat zi de zi, sucul de rodie scade riscul anomaliilor la naştere.
Motivele pentru care trebuie să bei suc de rodie:
– Din componenţa rodiei fac parte o mulţime de microelemente: calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu. Nici un alt suc nu conţine o varietate atât de mare de vitamine, aşa cum o conţine rodia.
– Medicii recomandă sucul de rodie oamenilor care suferă de anemie. Acesta ridică nivelul de hemoglobină din organism.La fel, acesta este util pentru edeme şi hipertensiune arterială, are efect diuretic.
-Sucul de rodie are un efect benefic şi asupra digestiei. Folacina, pectina şi alte substanţe conţinute în el, duc la normalizarea stomacului, îndepărtarea bolilor inflamatorii intestinale, îmbunătăţirea apetitului şi ajutorarea oamenilor care suferă de diaree.
– Unul dintre efectele importante şi interesante ale sucului de rodie este că ajută corpul să reziste la radiaţiile care afectează grav organismul uman.
-Sucul de rodie creşte imunitatea iar organismul devine astfel mai rezistent la răceală.
Trebuie să ţineţi cont că cel mai util suc, este cel din rodie dulce. Dacă-ţi simţi sucul prea acru, adaugă o linguriţă de miere naturală. Pentru îmbunătăţirea generală a organismului, trebuie să consumaţi un suc de rodie aproximativ de 2 ori pe zi.
Acest fruct ajută la protejarea derma si epiderma prin promovarea regenerarea celulelor pielii și vindecarea rănilor la un ritm mult mai rapid. Vă puteți baza, de asemenea, pe acest fruct pentru a proteja pielea de arsurile solare și daune soare prin inhibarea efectele destabilizatoare ale radicalilor liberi. Dacă sunteți deranjat de semne de imbatranire, cum ar fi liniile fine si ridurile, ar trebui să ia în considerare, de asemenea, consumul de rodii de zi cu zi. Acest fruct extrem de hrănitoare poate oferi unele dintre cea mai bună apărare din jurul impotriva ridurilor, pete de varsta si hiperpigmentare cauzate de razele nocive UV.
Grapefruit. Acest fruct este conține aproximativ 1150 UI de vitamine la 100 de grame, precum și naringin antioxidanti flavonoizi și naringenin. Acești compuși sprijină o vedere bună, piele sănătoasă și întrețin membranele mucoase sănătoase, oferind, de asemenea, corpului o protecție naturală în cazurile de cancer oral și pulmonar.
Persoanele superponderale Greutate vor putea folosi la pierderea în greutate hrănindu-se cu grapefruit.
Papaya. Acest fruct tropical conține papaina, o enzimă de tip protolytic care ajută la digestie bună. Cu valoarea sa ridicat de enzime digestive, papaya este recomandat pentru persoanele cu tulburări pancreatice și fibroza chistica, care sunt predispuse de a suferi de disconfort gastric. Papaya este, de asemenea, cunoscut pentru a îmbunătăți sănătatea pielii cu ajutorul enzimelor de proteine, cum ar fi chimopapaina și papaina, care reduce inflamația și de a stimula vindecarea rapidă a arsurilor și rănilor. Dacă aveți probleme legate de piele cum ar fi psoriazis, herpes sau ringworms, papaya este, de asemenea, un fruct care ar trebui să fie consumat zilnic.
Soc. Aceste fructe de pădure sunt benefice pentru starea generală de sănătate, în special sistemul respirator. De fapt, acest fruct a fost folosit de secole în tratarea gripei, tuse, congestie nazală și răceli, în același timp, de asemenea, contribuie la protejarea împotriva infecției H1N1. Puteți conta, de asemenea, cu privire la detoxifierea și efectele diuretice ale acestor fructe de padure, care vă ajută să gestionați greutatea in mod natural. În ceea ce pentru alte beneficii de sănătate, boabe de soc ajuta la ton și de a restabili aspectul tineresc al pielii. Pur și simplu a pregăti o apă de soc, flori și de a folosi ca o spălare de zi cu zi facial.
Ananas. Ananasul este o mare sursă de bromelaina, o enzimă care este benefic în eliminarea celulelor canceroase. De asemenea, este bogat în vitamina C, care ajută la protejarea de la daunele provocate de radicalii liberi, consolidând în același timp, de asemenea, sistemul imunitar. Cu conținut ridicat de vitamina C din ananas, se poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea orală. Studii științifice recente au demonstrat potența de ananas în reducerea riscurilor de a dezvolta boala parodontală și gingivita.
Afinele. Afinul este folosit de secole pentru efectele terapeutice pe care le are asupra sănătății noastre. Afinele – fructele acestui arbust, împreună cu frunzele, sunt cele mai folosite părți ale plantei. Afinele sunt cotate ca fiind printre fructele cele mai bogate în antioxidanti. Antioxidanții sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi, cei care afectează structura celulelor și care duc la îmbătrânirea și uzarea acestora.
Ce substanțe nutritive conțin afinele?
Afinele sunt bogate în minerale precum fier, potasiu, mangan, cupru, sulf, fosfor, zinc și crom. De asemenea sunt foarte bogate în vitamina K, vitamina C și complexul de vitamine B, fiind o sursă importantă de antioxidanți – flavonoide, antocianine și glucochinina.
Flavonoidele sunt de fapt pigmenți care ajută la sinteza vitaminei C în organism protejând organismul împotriva infecțiilor și ajutând la regenerarea țesuturilor.
Antocianina este tot un pigment – cel care dă nuanțe de rosu-violet-albastru, și în acelasi timp un antioxidant care în combinație cu vitaminele C și A îmbunătățește acuitatea vizuală, circulația sângelui la nivelul ochilor și la nivelul sistemului nervos.
Glucochinina este un compus care, conform cercetărilor, reduce nivelul de zahăr din vasele de sange.
Ce beneficii aduce consumul de afine?
Pline de vitamine si antioxidanți, afinele protejează împotriva infecțiilor și au efect antiinflamator, antiîmbătrânire, antidiabetic.
– datorită conținutului de tanin, frunzele și fructele afinului au proprietăți astrigente și sunt un bun antibiotic
– ajută în tratamentul împotriva diareei
– vindecă rănile; datorită conținutului de flavonoizi, afinele ajută la sinteza vitaminei C, folosită de către organism pentru obținerea colagenului (moleculă ce intră în alcătuirea unor țesuturi); astfel, afinele ajută la vindecarea țesuturilor
– reduc cantitatea de zahăr din sânge (glicemia), datorită glucochininei
– stimulează funcționarea pancreasului
– tratează afectiunile hepatice
– aduc beneficii vederii; afinele stimulează regenerarea celulelor de la nivelul retinei, îmbunătățirea acuității vizuale, a circulației sângelui la nivelul ochilor și la nivelul sistemului nervos
– reduc riscul de boli cardiovasculare și ajută la prevenirea infarctului miocardic
– consumul de afine proaspete tratează infecțiile urinare
– mestecarea fructe de afine ajută la dispariția aftelor
– ajută la îmbunătățirea memoriei.
Sursa: formula-as.ro, ro.scribd.com, whfoods.com, zumi.md, curademiere.ro