Gala caritabilă “Crăciun pentru toți”, care celebrează Centenarul Marii Uniri

Spread the love

Loading

Fundația Solidaritatea Culturală pentru România ARS XXI organizează sub Înaltul Patronaj al Ministerului Culturii, în data de 19 decembrie la orele 19:00, la Ateneul Român, Gala caritabilă „Crăciun pentru toţi”. 

Evenimentul organizat în colaborare cu FILARMONICA „GEORGE ENESCU” și TELEVIZIUNEA ROMÂNA, omagiază Centenarul și memoria Reginei Maria, cea care a practicat o viața întreagă caritatea, iubirea de oameni și de Țară.

Acest spectacol este înscris  în programul  „Cultura – vector al evoluţiei societății moderne”, program ce reprezintă unul din obiectivele principale ale Fundaţiei, și care culminează cu acest concert pe care îl organizăm  anual, sub forma unei Gale extraordinare, umanitar-caritabile. 

Fundația noastră consideră filantropia mai mult decât o compasiune, fiind, cu adevărat, una dintre cele mai frumoase virtuţi operative, plasată în centrul valorilor noastre umane. 

Din fondurile strânse, în urma vânzării biletelor, Fundația Solidaritatea Culturala pentru Romania ARS XXI a cumpărat anual instrumente, accesorii instrumentale și partituri pe care le-a donat,  în mod direct, copiilor supradotați aflați in dificultate financiară, atât din liceele de muzică din țară, cât și din instituțiile de învățământ al căror obiect de activitate este pregătirea tinerilor pentru aceasta artă nobilă, Muzica. 

Valoroșii interpreți, laureați ai Fundaţiei Solidaritatea Culturală pentru România ARS XXI, au performat ulterior, pe marile scene ale lumii.  De data aceasta laureatul Fundației, și el copil defavorizat este pianist, Marius Alexandru Tănase, elev al Colegiului Național de Muzica “George Enescu”, din București, unde studiază pianul sub îndrumarea dnei prof. Olga Szel, cea care i-a călăuzit pașii în lumea muzicii, în ultimii ani.

Printre cele mai importante realizări ale sale sunt premiile obținute la Concursul Internațional de Pian “Millenium Piano”, Concurs Internațional de Interpretare “George Georgescu”, Concursul Național de Interpretare “Dan Cumpata”, Concursul Național “Victor Giuleanu”, precum și la Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală, Festivalul Concurs National de Interpretare Pianistica “Iulia  Hașdeu” și la Festivalul Concurs “Bucuria Muzicii”. 

În  ediţia din acest an,  pe  scena  Ateneului Român,  va  evolua  grupul  coral  Canticum, ce va prezenta un spectacol bazat pe muzică românească și internațională clasică și colinde, fiind firul roșu ce unește conceptul de concert de înaltă clasă cu tușe fine de interacțiune între public și artiștii de pe scenă. 

Capodoperele muzicale ce vor fi interpretate de  artiștii invitați, printre care grupul Bella Voce din Bulgaria, pianista Andreea Bratu, baritonul Silviu Alexandru Mihăilă acompaniat de pianistul Alexandru Petrovici , violonistul Rafael Butaru acompaniat de Marino Castro, sunt regizate astfel încât, împreună cu corul Canticum, vor adăuga muzicii un plus de culoare, vivacitate și farmec, specifice sărbătorilor de iarnă. Tinerii Corului Canticum cântă cu emoţie şi virtuozitate, găsind expresia veritabilă fiecărei piese muzicale pe care o abordează. 

Folosind aranjamente muzicale inovatoare, dar fidele în seva compoziţilor originale, Canticum şi-a găsit un stil de interpretare unic și, în același timp, profund autentic al muzicii corale românești, punând în opera interpretativă un emoționant amestec de sunete și ritmuri folclorice. Muzica acestui cor dăruiește tuturor un voluminos bagaj de bucurie si speranța. 

Dr. Anca Nicolescu

Vicepreşedinte