Sâmbătă, 25 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa va găzdui evenimentul Gala Femeilor Solidare, în cadrul căruia se vor face strângeri de fonduri pentru prima plaja din Europa realizată pentru toate categoriile de dizabilităţi.
Toate veniturile din donaţiile efectuate de invitaţii evenimentului social-artistic vor fi direcţionate pentru amenajarea Plajei terapeutice – un concept unic în lume care îmbină zone de relaxare cu ateliere de terapie pentru persoanele cu nevoi speciale.
Spectacolul va fi întreţinut de artistul constănţean Ionuţ Galani şi trupa Brio Sonores – câştigătorii emisiunii “Românii au Talent”, iar momentele de umor vor fi asigurate de cunoscuţii Romică Ţociu şi Cornel Palade.
Premiu internaţional pentru Excelenţă în Tehnologie
Proiectul, iniţiat de psihologul constănţean Adrian Gemănaru, desemnat câştigător, în anul 2017, la World Autism Festival din Canada, la secţiunea Excelenţă în Tehnologie, se va întinde pe o suprafaţă de 22.000 de metri pătraţi de plajă şi va cuprinde mai multe zone terapeutice, atât pentru persoanele cu dizabilităţi, cât şi pentru turiştii aflaţi în vacanţă cu familia pe litoralul românesc. Plaja terapeutică va avea un număr de 16 ateliere distincte, fiecare zonă de lucru facilitează metode diferite de intervenţie.
Metode terapeutice unice în Europa
În cadrul atelierului de terapie prin muzică, va fi implentat sistemul Tomatis, metodă terapeutică bazată pe ședințe de meloterapie cu ajutorul unui echipament special numit Solisten, care acționează asupra mușchilor urechii interne, stimulează creierul și energizează dezvoltarea sistemului nevos.
Atelierul de art terapie va pune la dispoziția turiștilor cel mai mare șevalet comun la care pot picta în același timp 16 persoane pe un tablou uriaș în lungime de 8 m.
Cincisprezece personalităţi feminine vor fi premiate
În cadrul evenimentului de la malul mării vor fi premiate 10 femei cu notorietate din municipiul Constanţa, care s-au implicat voluntar în acest proiect menit să ofere o şansă la integrarea persoanelor aflate în dificultate. Cele 10 doamne sunt persoane implicate la nivelul comuniăţii locale şi provin din diverse domenii: mass-media, administraţie, educaţie şi mediu de afaceri. De asemenea, vor fi acordate şi 5 premii de excelenţă unor doamne din România pentru implicarea în cadrul acestui proiect.
Echipamente terapeutice sunt inspirate după un parc celebru din S.U.A.
Parcul Terapeutic „Plaja Dizabilităţi” va cuprinde: spaţii pentru terapie prin sport şi muzică (meloterapie), cort spiritual, rampe de acces, scenă pentru evenimente, grădină senzorială de relaxare, punct de hidratare, locuri de joacă, ponton mobil pentru sărituri în apă, zonă de stimulare auditivă, vizuală și tactilă, alee senzorială, atelier de olărit, spaţiu pentru terapie canină, scaune mobile plutitoare pentru persoanele cu dizabilități, vestiare, duşuri, toalete, cort de prim-ajutor etc.
Echipamentele terapeutice sunt inspirate după cele din Statele Unite, unde deja există mai multe astfel de parcuri terapeutice. Pentru vara 2018, organizatorii proiectului estimează că peste 200.000 de persoane cu dizabilitati şi însoţitori ai acestora vor veni să se bucure de această zonă specială de relaxare. Peste 200 de voluntari din 10 ţări din întreaga lume vor asigura buna desfăşurare a evenimentelor pe timpul sezonului estival, iar atât intrarea, cât şi toate facilităţile sectorului de plajă, vor fi gratuite.
Pentru detalii suplimentare și pentru confirmarea participării la eveniment, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 0752.070.969 – Adrian Gemanaru.
Persoană de contact
Adrian GEMĂNARU
Președinte
Centrul Psihologic “Marea Neagră”
0752.070.969
Transmite,
Dr. Tănase Tasenţe
Director General
Plus Communication
0725.465.508