Generozitatea se învață în familie. O expoziție de artă dulce găsiți și în acest an la Cofetăria Mihandra din Reșița. Dialog cu doamna Anca Gaiță, cadru didactic și manager Cofetăria „Mihandra” din Reșița Anca Gaiță și echipa ei au pregătit o expoziție cu cele mai grozave prăjituri. Dacă sunteți în căutarea cadoului perfect pentru femeile din viața voastră treceți pragul cofetăriei Mihandra.

Spread the love

Loading

Autor: Maria Radu Novac

Maria Radu Novac: Vă rugăm să vă prezentați pentru cititorii publicației noastre.

Anca Gaiță: Numele meu este Anca Gaiță, sunt cadru didactic și manager general la Mihandra Reșița Cofetărie. Cu multă mândrie spun că fac parte din colectivul Colegiului Economic al BANATULUI montan din Reșița

Maria Radu Novac: Ce înseamnă pentru Omul Anca Gaiță educația pe care o primești în familie de mic copil?

Anca Gaiță: În familia mea din satul Cuptoare, judetul Caraș- Severin, o familie de bănățeni harnici am crescut în hărnicie și respect. Noi am fost trei fete la părinți și am fost obișnuite de mici cu munca în gospodărie. Satul Cuptoare din comuna Cornea nu a fost colectivizat… aveam muncă multă, terenuri, animale cu de toate, oi, vaci, boi, mielușei… Mi- e greu sa vorbesc despre ai mei fiindcă au plecat din aceasta lume.

Maria Radu Novac: Sunteți trei surori și fiecare a mers pe drumul ei. Ce înseamnă pentru tine „Dida”?

Anca Gaiță: La noi la bănățeni sora mai mare este „Dida”. Eu sunt mijlocia, iar sora mai mică este Mihaela Azap, o profesionistă în ale contabilității, este președinta experților contabili pe judetul Caraș- Severin și are propria firmă de contabilitate. Acum „acasă” este DIDA, ea a rămas în casa părintească, ea e cea care ne deschide ușa casei părintești.

Maria Radu Novac: Pasiunea ta pentru prăjituri s- a transformat în afacere cu angajate, care la rândul lor au familie și copii. În perioada aceasta cu scumpiri cum reușești să te menții?

Anca Gaiță: Fac cu plăcere ceea ce fac… după ce am lucrat că șefă de magazin am hotărât cu soțul meu în 1992 că vom continua sa facem prăjituri in firma noastră, deci ne-am privatizat cu „Cofetăria Anca”, tot în locația actuală. O mare lovitură am primit prin moartea subită a soțului meu la nici 50 de ani. Am rămas cu angajate la care trebuia să le plătesc salariile și a căror bunăstare depindea de afacerea mea, atunci a venit in firmă fiica mea absolventă a Universității de Vest din Timișoara, secția finanțe-bănci. A lucrat în audit. Ea este manager economic al firmei noastre și dezvoltă și alte proiecte.

Maria Radu Novac: Fiecare dintre noi se bucură de un cadou dulce. Îți amintești când ai oferit prima prăjitură?

Anca Gaiță: La noi la sat era o obișnuiță să dai la vecini, la sărbători, la oamenii care ne ajutau în gospodărie. Cred că în copilărie se învață generozitatea.

Maria Radu Novac: A devenit o tradiție în comunitate ca la sărbătorile religioase, la 8Martie, să duci prăjituri la oamenii internați la Centrul de bătrâni, mai ales…
Anca Gaiță: Nu numai la Centrul de bătrâni am dus un cadou dulce, am dus prăjituri pentru prânzul oamenilor care au lucrat la renovarea spitalelor.

Maria Radu Novac: Nimeni nu trebuie să vină și să ceară. Afli de activități umanitare în comunitate și te implici. Ai ajutat la masă voluntarilor care au renovat spitalele,ai contribuit la acțiunea umanitară pentru Ucraina, donezi la biserici…

Anca Gaiță: Daca aflu că este nevoie de ajutor mă implic, nu aștept să fiu rugată… am donat pentru Ucraina, la biserici, în mod regulat mai ales când se cumpără încălțări pentru copiii nevoiași,la „Ghetuțele lui Moș Nicolae”, pentru Crăciun.

Maria Radu Novac: Perfecționarea continuă,metodele noi și materialele noi,legislația trebuie sa fie cunoscute. Știu că după atâtea cursuri de specialitate ai hotărât să urmezi și studii universitare de lunga durata,mai știu că angajatele tale au studii universitare și masterate iar fiica ta a făcut studii în străinătate. Știu că transferi cunoștințele tale teoretice și practice elevilor din clasele care pregătesc forță de muncă de mâine. Notele maxime le- ai primit la examenele psiho- pedagogice. Calitatea este ceea ce te motiveaza?

Anca Gaiță: Totdeauna am fost exigentă cu mine, am pus MUNCA pe primul loc, iar pentru pregătirea de specialitate am făcut cursuri de specialitate la școli postliceale în București, Timișoara și Turnu- Severin. Pentru intrarea în învățământ am făcut cursuri de psiho- pedagogie și am promovat cu notele maxime Acum sunt studentă în anul IV la Universitatea din Timișoara, secția inginerie.
Firma noastră asigură tot procesul tehnologic, avem laborator de cofetărie, facem aprovizionare, este activitate continua… Se impune că angajații să fie calificați. Fiica mea, Andrada și sora mea, Mihaela Azap, mă ajută cu schimbările legislative…
Am pregătit adulți și tineri in diferite module pentru calificare sau recalificare in meseria de cofetar.
Prin obligațiile de serviciu supraveghez practica școlară a elevilor la agenți economici… Din 1992 sunt manager și am rămas că firma pentru că respect calitatea produselor,ordinea, curățenia… Toate acestea au făcut că firma mea să primească locul 1 pe județ din partea Camerei de comerț a județului nostru.

Maria Radu Novac: ARTA dulce este expoziția cu produse de cofetărie de 8 Martie.

Anca Gaiță: A devenit o tradiție pentru reșițeni să organizez expozitie cu ocazia zilei de 8 Martie… o expoziție cu prăjituri colorate, torturi, moussuri în diferite forme pentru bucuria clienților. Ei impun cererea de prăjituri tradiționale cu care erau familiarizati: banane, puișori, pere, amandine, samroluri, indiene cu frișcă, crempita dar n-am uitat de moussurile cu arome diferite, canoli, canoli, mini eclere,mini amandine etc.
Faptul că fiica mea, Andrada știe să managerizeze afacerea noastră a făcut ca firma noastră să fie aleasă să facă surprize la domiciliu din partea membrilor familiilor de pe mapamond.
Am acceptat fără ezitare… nu am socotit orele suplimentare, deplasările cu mașina pe orice vreme. Importantă este bucuria oamenilor atunci când le deschid ușa.

Maria Radu Novac: Albume cu torturile ați realizat, cu Candy bar, expoziții… nu vă e teamă că vi le copiază concurenta?

Anca Gaiță: Creativitatea este ceea ce caracterizează colectivul tânăr al firmei… Toate comenzile pentru evenimentele în familie sunt în sarcina fiicei mele care are idei originale și creează cu cofetarele adevărate opere dulci…
Laboratorul comunica cu magazinul în așa fel ca să fie mulțumit clientul și să revină. Din 2012 lucrează la noi în firmă șefa de magazin Andreea Boana, iar Adriana Ielinec din 2013. Păstrez modele vechi de torture, dar cererile și pretențiile au crescut… Pe site- ul nostru, fiica mea, Andrada Gaiță a postat, diferențiat, MODELE de torturi pentru nunti, botezuri… modele de candy- bar… Doritorii pot alege.
Firma Mihandra Reșița Cofetărie este foarte cunoscută. Și angajatele trebuie sa fie mulțumite, dar și clientul… Eu apreciez corectitudinea și loialitatea angajatelor; ele au ales să le creștinez copiii, sa fim o familie. Ne caracterizează stimă și respectul reciproc.

Tagged: