Huffington Post: Este o rușine că românii nu sunt mândri de Revoluția din 1989

Spread the love

Loading

Un jurnalist scoțian de la publicația Huffington Post

spune că românii nu cred în revoluție, deoarece „iubesc teoria conspirației”.

1989 revolutia„Problema este că mulți dintre români cred astăzi că revoluția lor nu a fost una “reală”. Ei spun că a fost o “lovitură de stat” – o preluare a puterii de către o clică formată din comuniști, comandanți militari și agenți KGB. Ei se simt trădați de revoluție, dezamăgiți de faptul că guvernanții de după 1989 au eșuat în a îmbunătăți economia sau să scoată populația din mizeria sărăciei”, scrie Rupert Wolffe-Murray.

El notează că a învățat, în școala gimnazială, de la profesorul de istorie, că „cuvântul revoluție înseamnă să întorci ceva cu 180 de grade. (…) Când se întâmplă o revoluție într-o țară, spunea el, înseamnă pur și simplu că are loc o schimbare de putere violentă și haotică. Atât, fără nicio mențiune că ar trebui ca lucrurile să devină mai bune.

 

Când am studiat istoria la Universitatea din Liverpool, am citit despre toate distrugerile și haosul care au urmat revoluțiilor din Franța și Rusia. În ambele țări, rezultatul revoluției a fost teroare, dictatura, foamete, război, sărăcie și zeci de ani de instabilitate politică”.

Jurnalistul scoțian se arată convins că în România a avut loc o revoluție.

„Nu am niciun dubiu că schimbarea de putere din România a fost o revoluție – chiar dacă mulțimea a fost manipulată. A avut toate ingredientele unei revoluții clasice: o schimbare totală a sistemului politic; o mulțime furioasă; câteva zile de haos; grupuri armate care s-au luptat între ele și o clică de conspiratori care s-au certat cine să preia puterea. (…) Iar România are acum un sistem democratic, oricât de dezamăgitor ar fi”, amintește Rupert Wolffe-Murray în Huffington Post.

El spune că românii, în special intelectualii români, au o percepție greșită despre semnificația cuvântului „revoluție”, deoarece au fost educați în comunism.

„Pentru comuniști, “revoluția” este marea realizare: este punctul de cotitură, momentul din care lucrurile încep să se îmbunătățească, o revoltă spontană a oamenilor. Iar când controlează presa și sistemul educațional, cine îi poate contrazice?

Ceea ce pare ca s-a întâmplat în România este că așa zișii lor “intelectuali” – mulți dintre ei au fost educați în comunism – au decis că au fost trădați de revoluția din 1989 întrucât nu a inaugurat o eră a prosperității și stabilității (România a fost și este condusă de un grup incompetent de foști escroci comuniști încă din 1989).

Precum o mare parte a celor crescuți în comunism, românii iubesc teoriile conspirației, iar aceasta este cea mai tare: revoluția din 1989 a fost organizată de niște conspiratori locali, mână în mână cu agențiile de spionaj din străinătate. Această explicație le permite românilor să-i învinovățească pe alții (conspiratorii, rușii) de problemele lor, cam așa cum fac scoțienii când dau vina pe englezi pentru necazurile lor”, susține autorul scoțian.

În final, el consideră că românii ar trebui să fie mândri de revoluția lor.

„Cred că este o adevărată rușine că românii nu sunt mândri de marea lor realizare din 1989. Este anul în care am intrat în presă, iar primul meu articol a fost un interviu cu un exilat român care spunea că nu există nicio șansă ca partidul comunist să fie înlăturat de la putere. Dar, o săptămână mai târziu, s-a întâmplat. A fost derutant și dezamăgitor ca nu oamenii care trebuia au ajuns la putere, dar nu asta este esențial. Ei au scăpat de una dintre cele mai odioase dictaturi din Europa și ar trebui să fie mândri de asta. Eu, cu siguranță, sunt”, concluzionează Rupert Wolffe-Murray.

(O. A.)

Sursa:

Românii nu cred în revoluție, deoarece “iubesc teoria conspirației”