Și ENEL-ul ne fură, nu-I așa?

Spread the love

Loading

Italienii de la ENEL fură din buzunarele românilor!
Vă rog să vă gândiți, dacă o companie românească făcea același lucru în Italia, ce scandal era? Noi tăcem și răbdăm. Dar cred că e un motiv major și urgent pentru a se anula contractul cu ENEL.
Cum au plătit clienţii Enel facturi umflate la energie. Vicepreşedinte Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE

a descoperit neregulile,

dar a închis ochii în schimbul unor avantaje materiale
În facturile de energie electrică emise de Enel, taxa pentru certificatele verzi a fost impusă de două ori

 

enelul ne furaClienţii Enel au plătit facturi umflate artificial pentru energie electrică, prin dubla taxare a certificatelor verzi, în urma „afacerii“ dintre Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Gheorghe Ciubotaru, asociat la ElectroAlfa International, şi Florin Gugu, director în cadrul furnizorului de electricitate.
Reprezentanţii Enel susţin că verifică, în acest moment, datele conţinute în comunicatul DNA şi colaborează cu autorităţile în cadrul investigaţiei, potrivit unui comunicat al companie. Premierul Victor Ponta, a declarat, întrebat despre reţinerea vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu, acuzat de luare de mită, că atât timp cât legea a fost încălcată, iar facturile au fost „încărcate“ trebuie să existe o răspundere personală a celor care se fac vinovaţi de acest lucru. „Evident că nu cunosc detalii din dosarul penal, dar, atât timp cât s-au încălcat legi importante şi atât timp cât au fost încărcate facturi, trebuie să existe o răspundere personală a celor care au încălcat legea şi măsuri ca în viitor asemenea situaţii să fie evitate. Din punctul de vedere al

Guvernului, imediat ce avem nişte concluzii despre modul în care s-a încălcat legea, putem să luăm mai departe măsuri ca să evităm pe viitor ca ceea ce spuneţi dumneavoastră (presa – n.r.) că s-a întâmplat să nu mai fie posibil“, a spus premierul. Întrebat despre posibilitatea ca oamenii să îşi recupereze banii pierduţi, premierul a spus că vor fi luate toate măsurile după ce se constată din punct de vedere legal care este situaţia. „Tocmai de aceasta spun, că mă bucur foarte mult că instituţiile statului îşi fac datoria, constată acolo unde se încalcă legea şi, pe baza constatărilor parchetului şi ale justiţiei, putem să luăm măsuri“, a continuat acesta.
Potrivit procurorilor, ANRE a descoperit în prima jumătate a anului 2013 că Enel a impus clienţilor o dublă taxare a certificatelor verzi în anul 2012. Certificatele verzi, acordate producătorilor de energie din surse regenerabile, sunt suportate de consumatorul final şi sunt incluse în factură. Ponderea costului cu certificatele verzi în totalul facturii este de aproximativ 10%. Numai că, în cazul clienţilor Enel, factura a fost umflată artificial cu aproape 10%. După ce ANRE a sesizat neregulile de la Enel, compania urma să fie sancţionată cu rducerea tarifelor cu un procent de 6%. Numai că, potrivit DNA, Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte ANRE, s-a înţeles cu Florin Gogu, director în cadrul Enel, ca sancţiunea să fie de doar 1,3%. Astfel, din majorarea artificială a facturilor şi aplicând o sancţiune de numai 1,3%, Enel a câştigat oricum 2,5 milioane de euro. În schimbul acestui serviciu, Enel trebuia să acorde anumite contracte unei firme cu care Dumbrăveanu avea legătură, respectiv două contracte cu o valoare de 407.199 de lei către firma ElectroAlfa International, deţinută de omul de afaceri botoşenean Gheorghe Ciubotaru. În continuare, vicepreşedintele ANRE a fost „omul din interior“ al directorului Enel, oferindu-i diverse avantaje economice în dauna statului şi ţinându-l pe acesta la curent cu ce controale urmau să vizeze compania Enel.
Celor trei inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Ei urmează a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Și parlamentarii au dat mâna cu HOȚII de la ENEL
Legislaţia din sectorul energetic prevede că orice taxă pentru companiile energetice va fi transferată integral în factura finală.

Cne este ENEL?
ENEL este o companie italiană implicată în producția și furnizarea energiei electrice. Enel este cea mai mare companie energetică din Italia și este cotată pe piețele din Milano și New York și are o capitalizare bursieră de circa 41 miliarde de euro. La nivel european, Enel este pe locul 4 în topul companiilor energetice. Statul italian controlează direct o participație de 20,9% din capital și indirect circa 10% din titlurile grupului, restul acțiunilor fiind tranzacționate la bursă.
Centralele deținute de Enel au o capacitate totală de 50.776 MW din care 19.000 MW în centrale care utilizează surse regenerabile.
În septembrie 2009, Enel avea o capacitate de producție de 95.000 MW și 316 TWh produși în 2008.
La începutul anului 2008, Enel a cumpărat 9,9% din compania energetică spaniolă Endesa.
În martie 2008, Enel a achiziționat pachetul majoritar al reactorului nuclear rus OGK-5, pentru suma de 970 milioane Euro.
Enel este lider mondial în generarea de electricitate din resurse regenerabile și a anunțat în mai 2008 că își extinde eforturile în acest sector și în cel al tehnologiilor care protejeaza mediul, printr-un program de investiții de 7,4 miliarde euro până la sfârșitul lui 2012.
Compania a cumpărat în anul 2005 pachetul de 51% din acțiunile Electrica Banat și Electrica Dobrogea de la Statul Român pentru suma de 69,1 milioane Euro respectiv 42,7 milioane Euro.
În anul 2007, compania a câștigat licitația pentru achiziția unei participații de 67,5% la Electrica Muntenia Sud, într-o tranzacție de 820 de milioane Euro.
În iulie 2011, Enel avea în România 2,6 milioane de clienți și 4.700 de angajați.
Sursa: adevarul.ro, wikipedia.org